Amerykańskim naukowcom udało się dowieść, że krótkotrwałe powstrzymywanie się od jedzenia może mieć nie tylko pozytywny wpływ na nasze ciało, ale i mózg. Post pozwala zwiększyć nasze zdolności poznawcze.
- Czterodniowy post należy przeprowadzać raz na trzy do sześciu miesięcy - mówi Valter Longo, z University of Southern California Longevity Institute.
Ale ostrzega przed popadaniem w skrajności: - Nie pij tylko samej wody, a jeśli jesteś diabetykiem, nie pość wcale.
Jego zdaniem, post jest trudny dla większości ludzi, dlatego wymyślił metodę, która zapewnia wszystkie korzyści płynące z postu, lecz bez konieczności narzucania sobie drastycznego ograniczenia jedzenia. Na czym polega?
W metodzie Longo dozwolone jest jedzenie zupy jarzynowej, zbożowych batonów energetycznych, picie dodającej energii kawy i naparu z rumianku.
Longo i jego zespół przetestowali tę metodę na 19 ochotnikach, którzy przez kwartał raz w miesiącu przechodzili na tę dietę, a potem wracali do normalnego sposobu żywienia.
Pod koniec procesu, ich biomarkery starzenia, cukrzycy, chorób serca i nowotworów były niższe, niż na początku eksperymentu.
We wcześniejszych badaniach przeprowadzonych na myszach, post miał również pozytywny wpływ na poprawienie biomarkerów związanych ze zdolnościami poznawczymi.
The Diet from Vladimir Shlokov on Vimeo.