Czy post przerywany faktycznie może pomóc chorym na cukrzycę?

Podczas gdy leki jedynie opóźniają nieuchronny spadek zdrowia w cukrzycy typu 2, tysiące osób odwróciło swój stan poprzez zmianę diety i nawyków żywieniowych

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Nie mówimy tutaj o prostym modelu „spalone kalorie kontra spożyte kalorie”. Celem diet skutecznych w leczeniu cukrzycy typu 2 nie jest jedynie utrata wagi – są one oparte o bardziej zaawansowane zrozu­mienie sposobu metabolizowania różnych typów pokarmów przez organizm oraz warunków prowa­dzących do insulinooporności.

Diety bardzo niskowęglowodanowe i ketogeniczne w cukrzycy

kobieta przygotowująca posiłek
Jeśli istnieje jedna rzecz, którą można zrobić, aby poradzić sobie z insulinoopornością i zatrzymać postęp stanu przedcukrzyco­wego lub cukrzycy typu 2, to jest to ograniczenie węglowodanów.

Teoria stojąca za ścisłymi reżimami żywieniowymi ograniczającymi węglowodany jest taka, że wprowa­dzają one organizm w stan ketozy – alternatywnego procesu metabo­licznego, który uruchamia się, gdy skończy się glukoza, a organizm zaczyna rozkładać zgromadzony tłuszcz, aby użyć go jako paliwa.

Diety ketogeniczne kwestio­nują stare założenie, że „kaloria to kaloria”. Zamiast tego zakładają, że każda kaloria pochodząca z glu­kozy stanowi kolejne wyzwanie dla uszkodzonego systemu, prowadząc do przybierania na wadze i więk­szego poczucia głodu, podczas gdy każda kaloria pochodząca z tłuszczu lub białka to kaloria, którą organizm może prawidłowo metabolizować, dając innym systemom szansę na odpoczynek i regenerację.

Istnieje wiele dowodów na sku­teczność stosowania diet niskowę­glowodanowych i ketogenicznych w celu poprawy metabolizmu glukozy, zwiększenia utraty wagi i zmniejszenia potrzeby stosowania leków u osób w stanie przedcukrzy­cowym lub z cukrzycą typu 2.

Jedna z głównych metaanaliz wykazała, że efekty ograniczenia węglowoda­nów są zależne od restrykcyjności diety – im mniej węglowodanów w jadłospisie, tym większy wpływ diety na poziomy HbA1c1.

W porównaniu do standardo­wej diety niskokalorycznej dieta niskokaloryczna keto okazuje się lepsza w poprawie kontroli glukozy i prowadzi do większej utraty wagi2.

Wielu ludzi twierdzi, że dieta ketogeniczna pozwoliła im przestać przyjmować wszystkie leki na cukrzycę i całkowicie pozbyć się choroby.

Moc programu żywie­niowego keto jest również powodem, dla którego diabetycy – zwłaszcza ci przyjmujący insulinę – powinni stale współpracować z lekarzem, aby na bieżąco sprawdzać, czy dieta nie obniża poziomu glukozy zbyt szybko i zbyt mocno, co może spowodować niebezpieczny skutek uboczny w postaci hipoglikemii.

Czym są okna żywieniowe i jak je stosować?

Post przerywany stał się w ostatniej dekadzie ważnym trendem w zdro­wiu, przede wszystkim w kontekście utraty wagi. Istnieje wiele dowodów na jego skuteczność, szczególnie w dziedzinie badań nad cukrzycą typu 2. Od 1946 do 1998 r. zareje­strowano 28 badań nad postem prze­rywanym w literaturze medycznej. Od 2000 r. do dziś było ich już 2155.

Post przerywany polega na ogra­niczeniu albo czasu spożywania posiłków w ciągu dnia lub kalorii spożywanych w określone dni. Michael Mosley, autor bestsel­lera „The Fast Diet”, spopula­ryzował dietę 5:2, która polega na drastycznym ograniczeniu spożycia kalorii do zaledwie 500-800 kcal w ciągu doby przez 2 dni w tygodniu i normalnym jedzeniu przez pozostałe 5 dni.

post przerywany

Inna popularna wersja postu prze­rywanego, zwana dietą 16:8, polega na jedzeniu tylko w oknie 8-godzin­nym każdego dnia i powstrzymywa­niu się od jedzenia przez resztę doby. Po zdobyciu większego doświadcze­nia niektórzy mogą wybrać jeszcze bardziej restrykcyjne wzorce postu, takie jak wybrane dni albo dłuższe okresy ograniczenia kalorii lub spoży­wanie wszystkich kalorii w oknie 6- lub 4-godzinnym każdego dnia (diety 18:6 lub 20:4) albo w jednym posiłku.

W okresie postu zużycie kalorii często waha się od 0 do 25% w odniesieniu do regu­larnego zapotrzebowania organizmu.

Zasadniczo post jest oceniany od lat 60. XX w. jako udana stra­tegia leczenia otyłości i chorób współistniejących, a dodatkowe korzyści z ograniczenia pokarmu inne niż utrata masy ciała została niedawno odkryta3. Należy jednak zauważyć, że od kilku tysięcy lat powstrzymywanie się od jedzenia i picia jest wykonywane z powodów zdrowotnych i religijnych, takich jak na przykład w katolicyzmie co piątek a w islamie w miesiącu Ramadan4.

Niebezpieczna nadwaga

  kobieta z nadwagą

Główną przyczyną śmierci w krajach rozwiniętych jest otyłość i wkrótce przewyższy ona liczbę zgonów związanych z paleniem tytoniu. Jak stwierdza Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), otyłość potroiła się na całym świecie od 1975 r., Wpływa na 13% całej populacji doro­słych. Ponad 90% osób z cukrzycą typu 2 ma nadwagę lub otyłość. Rozwojowi nadwagi, jak i cukrzycy typu 2 sprzyjają nadmierne odżywia­nie i siedzący tryb życia. Fizjologicz­nie nadmierne spożycie zwiększa poziom glukozy i wolnych kwasów tłuszczowych, promując stres oksy­dacyjny w mięśniach szkieletowych, adipocytach, komórkach beta trzustki oraz hepato­cytach.

  kobieta z nadwagą

To przekłada się na mniejsze wchłanianie glukozy w komórkach, które nie są w stanie wykorzystać nadmiaru glu­kozy, wzrost glikogenolizy, czyli procesu rozkładu gli­kogenu do glukozy w wątrobie, oraz lipolizy tkanki tłuszczowej. Adipocyty mają ograniczoną pojem­ność do przechowywania nadmiaru wolnych kwasów tłuszczowych w osoczu, co powoduje ektopowe osadzanie tłuszczu w wątrobie, mięśniach szkieletowych lub mię­śniach serca, przyczyniając się do insulinooporności w tych tkan­kach. W miarę postępu cukrzycy lipotoksyczność i stres oksydacyjny ograniczają funkcję wydzielniczą komórek beta i promują ich apo­ptozę, co prowadzi do niedoboru insuliny i wynikającej z tego hiper­glikemii5. Kluczowym elementem odwracania tych konsekwencji meta­bolicznych jest utrata masy ciała. Ustalone interwencje dietetyczne w celu osiągnięcia i utrzymania 5% utraty masy ciała mogą popra­wić kontrolę glikemii i ograniczyć potrzebę leków obniżających glukozę u pacjentów z cukrzycą typu 2, któ­rzy mają nadwagę lub otyłość6.

Post przerywany - pomoc w terapii cukrzycy typu 2

Posty nakazane – zachowy­wać – to kościelne przykazanie okazuje się szczególnie ważne dla osób z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym i cukrzycą typu 2, u nich bowiem powstrzymanie się od jedzenia i picia oraz ograniczenie kalorii wykazały redukcję poziomów HbA1c, masy ciała, ciśnienia krwi i stresu oksydacyjnego7.

W 2023 r. badacze z Austrii i Zjednoczonych Emiratów Arab­skich sprawdzali, jak ograniczenie podaży kalorii przez 3 niepostępu­jące po sobie dni wpłynie na stan zdrowia 46 osób z cukrzycą typu 2 przyjmujących insulinę. Ekspe­ryment podsumowali w następu­jący sposób: „post przerywany jest bezpieczną i wykonalną opcją dietetyczną, którą można stosować w celu poprawy kon­troli glikemii przy jednoczesnym zmniejszeniu całkowitej dziennej dawki insuliny i masy ciała”8.

starsza para w kuchni

Z kolei uczeni z Valencji w Hisz­panii przeprowadzili systematyczny przegląd randomizowanych badań klinicznych w celu oceny wpływu postu przerywanego na otyłość, cukrzycę i stwardnienie rozsiane.

Wynika z niego, że przerywany post ma korzystny wpływ na profil lipi­dowy i wiąże się z utratą masy ciała i modyfikacją rozmieszczenia tłusz­czu brzusznego u osób z otyłością i cukrzycą typu 2, a także poprawa kontroli poziomów glikemii5.

Post został powiązany z poprawą długowieczności, utraty wagi i poprawą stanu w wielu innych chorobach oprócz cukrzycy, w tym w przypadku raka, chorób Alzheimera i Parkinsona, zawału serca oraz udaru9.

Dwa czynniki, które są wspólne dla wszystkich tych stanów chorobowych, to stan zapalny i kondycja mikrobiomu, a post wydaje się mieć bezpo­średni wpływ na nie oba10. Istnieją również dowody na to, że post ma bezpośredni wpływ na meta­bolizm glukozy, obniżając poziom cukru i insuliny we krwi oraz zmniejszając insulinooporność11.

Bibliografia
  • BMJ Open Diabetes Res Care, 2017; 5: e000354
  • Nutr Diabetes, 2016; 6: e230
  • Ann Med. 2020 Aug;52(5):147-61
  • Metab Syndr Relat Disord. 2020 Dec;18(10):450-61
  • Nutrients. 2021 Sep; 13(9): 3179
  • Obes Res Clin Pract. 2019 Jul-Aug;13(4):408-15
  • Diabetes Res Clin Pract, 2016; 122: 106–12; Cell Metab 2018; 27:1212-21.e3
  • Diabetes Care. 2023 Feb 1;46(2):463-8
  • Ageing Res Rev. 2017 Oct;39:46-58
  • Nutrients, 2019; 11: 719
  • Nutr Rev, 2014; 72: 308-18
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny