Jeśli w ciągu ostatnich kilku lat zauważyłaś/-eś stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi, możesz pomyśleć, że to nic wielkiego. Jednak w rzeczywistości regularne skoki glikemii mogą być przyczyną czegoś więcej niż nadwrażliwości na insulinę, zaburzeń metabolicznych i cukrzycy. Inna wyniszczająca przewlekła choroba, która często ma powiązania z rosnącym poziomem cukru we krwi, to rak.
Podczas gdy świat medycyny usiłuje odkryć ostateczny związek między tymi dwoma podstępnymi zaburzeniami, przyjrzyjmy się podejściu medycyny integracyjnej do ich leczenia i – co ważniejsze – profilaktyki.
Dlaczego cukrzyca jest niebezpieczna?
Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się niezdolnością organizmu do prawidłowego wytwarzania i/lub wykorzystywania insuliny, co powoduje przewlekły wzrost poziomu glukozy we krwi, który z czasem niszczy organizm.
Krótkoterminowo choroba może powodować intensywne pragnienie, częste oddawanie moczu, niewyraźne widzenie, spowolnienie gojenia ran, neuropatię (mrowienie lub drętwienie kończyn), świąd skóry i zakażenia drożdżakowe, a to tylko kilka najczęstszych objawów.
W dłuższej perspektywie niekontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi może mieć znacznie większy wpływ na zdrowie. Niezdiagnozowana lub nieleczona cukrzyca typu 2 może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego, utraty kończyn, problemów z nerkami, ślepoty i powikłań sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i udaru mózgu. Ten zaburzony stan organizmu stanowi również podatny grunt do rozwoju wszelkiego rodzaju nowotworów. Czas zacząć poważnie traktować kontrolę poziomu glukozy we krwi i profilaktykę cukrzycy.
Cukrzyca typu 2 szerzy się na całym świecie – w ciągu ostatnich 3 dekad częstość jej występowania gwałtownie wzrosła. Według Światowej Organizacji Zdrowia w 1990 r. chorowało na nią 220 mln osób na świecie, a w 2022 r. już aż 830 mln1. Ten 4-krotny wzrost jest co najmniej alarmujący, a liczba przypadków nadal rośnie.
Cukrzyca typu 2, kiedyś nazywana cukrzycą wieku dorosłego, jest obecnie diagnozowana u coraz młodszych osób. Przyczyniają się do tego głównie dieta pełna przetworzonej żywności, siedzący lub w dużej mierze nieaktywny tryb życia oraz nadwaga i otyłość. Wszystkich tych czynników ryzyka można jednak uniknąć.
Czy cukrzyca i nowotwory mają coś wspólnego?
Choć cukrzyca to zaburzenie metaboliczne, a rak rozwija się w wyniku niekontrolowanego namnażania złośliwych komórek, związek między cukrzycą typu 2 i kilkoma typami nowotworów jest skomplikowany, ale bardzo realny. Wciąż staramy się zrozumieć jego istotę, ale wiadomo, że obu chorób dotyczą ogólnoustrojowy stan zapalny, zaburzenia równowagi hormonalnej, stres oksydacyjny i wybory z zakresu stylu życia. Oto niektóre z głównych możliwych do opanowania czynników ryzyka, które są wspólne dla cukrzycy i raka.
- Spożywanie alkoholu -wykazano, że jeden napój alkoholowy dziennie w przypadku kobiet, a dwa w przypadku mężczyzn to wzrost ryzyka wystąpienia zarówno cukrzycy, jak i raka. W styczniu tego roku naczelny lekarz USA zasugerował dodanie do napojów alkoholowych etykiet ostrzegawczych, wyraźnie wskazujących na fakt, że ich picie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, piersi, wątroby, jelita grubego i odbytnicy.
- Brak aktywności - regularna aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na wszystkie obszary zdrowia. Osoby regularnie aktywne są mniej narażone na diagnozę raka i cukrzycy.
- Otyłość - znaczna nadwaga lub otyłość zaburza poziom hormonów, zwiększa stan zapalny w całym organizmie i może powodować insulinooporność – wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia obu schorzeń.
- Palenie tytoniu - jest główną przyczyną możliwych do uniknięcia zgonów oraz istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia słodkiej choroby i nowotworu.

Stan zapalny - największe źródło problemu
Chroniczny ogólnoustrojowy stan zapalny również jest wspólnym objawem cukrzycy i raka. Stan zapalny leży właściwie u podstaw niemal każdej choroby przewlekłej.
Organizm posługuje się naturalną reakcją zapalną w odpowiedzi na uraz lub uszkodzenie. Jest ona konieczna do przebiegu procesu leczenia. Wyobraźmy sobie zaczerwienienie, obrzęk, ucieplenie i inne objawy towarzyszące otarciu kolana lub skręceniu kostki. Ostra reakcja zapalna, która wspomaga naprawę uszkodzeń i powrót do zdrowia, ustępuje po wyleczeniu problemu.
Jaki poziom CRP jest prawidłowy?
Jednak kłopoty pojawiają się, gdy ta reakcja zapalna trwa miesiącami lub nawet latami. W tym stanie nierównowagi uporczywe zapalenie powoduje dysfunkcję komórkową i może z czasem osłabiać narządy oraz układy całego organizmu. Na szczęście proste badanie laboratoryjne pozwala zmierzyć poziom białka C-reaktywnego (C-reactive protein, CRP) we krwi i określić, czy występuje stan zapalny, a jeśli tak, to w jakim stopniu.
- Niski poziom CRP (poniżej 0,3 mg/dl) uważa się za zdrowy. Wartości 0,3-1 mg/dl mieszczą się w kategorii od normalnego do drobnego wzrostu. Mogą być spowodowane otyłością, ciążą, chorobą dziąseł, przeziębieniem lub siedzącym trybem życia. Poziom w zakresie 1-10 mg/dl oznacza umiarkowany wzrost i świadczy o ogólnoustrojowym stanie zapalnym, który może być wywołany przez zaburzenia autoimmunologiczne, poważną infekcję, problemy z sercem lub raka.
- Jeśli poziom CRP przekracza 10 mg/dl, prawdopodobną przyczyną jest ostra infekcja bakteryjna lub wirusowa, zapalenie naczyń lub poważny uraz.
- Ekstremalnie podwyższone stężenie – 50 mg/dl lub wyższe – może wskazywać na posocznicę lub inne śmiertelne zakażenia bakteryjne2. Na szczęście szereg zmian w stylu życia (o których wkrótce opowiem) może zwalczać ogólnoustrojowy stan zapalny i obniżać ryzyko wystąpienia zarówno raka, jak i cukrzycy.
Powrót do równowagi
Aby odzyskać lub utrzymać optymalny stan zdrowia i zapobiegać chorobom, takim jak rak i cukrzyca, organizm musi być w stanie równowagi, zwanym homeostazą. Kwestię tę szczegółowo omawiam w zaktualizowanym i gruntownie poprawionym (dostępnym tego lata) drugim wydaniu mojej książki pt. „The Cancer Revolution” („Nowotworowa rewolucja”).
W przypadku cukrzycy niekontrolowany poziom cukru we krwi powoduje dysfunkcję komórek i narządów. Podobnie w przypadku raka złośliwe komórki mutują i mnożą się, co powoduje wiele problemów. Chaos, jaki wywołuje w organizmie nowotwór, porównuję do trzęsienia ziemi. Naprawa szkód i przywrócenie równowagi może zająć zespołom lekarzy lata, dlatego tak ważne jest podjęcie kroków do odzyskania homeostazy już teraz. Tu właśnie wchodzą w grę zmiany z zakresu stylu życia i profilaktyka.
Zapobieganie – najlepsze lekarstwo. Jak zmodyfikować dietę i styl życia?
Zajęcie się możliwymi do opanowania czynnikami, które zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy i raka, może wspomóc profilaktykę tych chorób. Nawet w przypadku rozpoznania jednej z nich nie powinno się tracić nadziei. Już dziś można zacząć wprowadzać prawdziwe trwałe zmiany, które mogą poprawić stan zdrowia, a nawet cofnąć rozwój choroby. Oto 5 modyfikacji w zakresie diety i stylu życia, które mogą znacząco wpłynąć na kondycję zdrowotną.
Redukcja masy ciała dzięki odpowiedniemu odżywianiu
Nadmierna masa ciała jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do rozwoju cukrzycy i może również stanowić korzystne środowisko do wystąpienia raka. Oprócz fizycznego obciążenia organizmu nadmiar zawartych w tkance tłuszczowej hormonów jest szkodliwy dla wszystkich układów. Wiele osób uważa, że największą rolę w utracie masy ciała odgrywa aktywność fizyczna, ale długoterminowa skuteczna redukcja zaczyna się w kuchni. Niezależnie od tego, czy celem jest kontrola poziomu cukru we krwi, czy zapobieganie nowotworom, moje zalecenia żywieniowe są podobne.
- Postaw na dobrej jakości białko. Jedz dużo organicznego, czystego chudego białka pochodzącego od zwierząt z wolnego wybiegu karmionych trawą. Doskonałe opcje to m.in. drób, wołowina, jagnięcina, ryby o niskiej zawartości rtęci, jajka i białka jaj.
- Wybieraj zdrowe tłuszcze. Unikaj mocno przetworzonych i poddanych obróbce cieplnej olejów roślinnych, takich jak: rzepakowy, kukurydziany, bawełniany, sojowy, słonecznikowy, krokoszowy, z pestek winogron i otrębów ryżowych. Zamiast tego spożywaj dużo zdrowych tłuszczów z awokado i oleju z awokado, kokosa oraz oleju kokosowego, oleju MCT, migdałów, orzechów makadamia, włoskich, oliwek i pestek dyni.

- Spożywaj dużo błonnika. To doskonały środek na zapobieganie i kontrolę cukrzycy. Nie jest wchłaniany ani rozkładany w organizmie w taki sam sposób jak inne węglowodany, więc nie podwyższa poziomu cukru we krwi tak jak one. Ponadto wspomaga wydłużenie poczucia pełności, co wspiera kontrolę sytości i masy ciała3. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego może również sprzyjać profilaktyce nowotworów. Amerykański Instytut Badań nad Rakiem zaleca jego konsumpcję w ilości co najmniej 30 g dziennie w ramach zdrowej diety w celu obniżenia ryzyka nowotworowego. Według tej instytucji każdy wzrost spożycia błonnika o 10 g wiąże się z 7-procentową redukcją prawdopodobieństwa rozwoju raka jelita grubego4.
- Zrezygnuj ze skrobi i cukru. Unikaj przetworzonych i słodkich węglowodanów zawartych w takich produktach jak chleb, makaron, krakersy, wypieki, desery i słodycze. Powodują one skoki poziomu glukozy we krwi, przyczyniają się do przybierania na wadze i zasadniczo najlepiej wyeliminować ich spożycie w ramach zdrowych planów dietetycznych. To samo dotyczy słodkich napojów gazowanych i izotonicznych.

Ważna rola aktywności fizycznej
Nie trzeba zapisywać się na siłownię ani biegać maratonów – każdy ruch się liczy. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne i większość innych organizacji zdrowotnych zgadza się co do tego, że 150 min umiarkowanej aktywności fizycznej tygodniowo to dobry cel5. Jak to dokładnie wygląda? Oto kilka przykładów aktywności o umiarkowanej intensywności, które można wykonywać w dowolnych odstępach czasu, aby osiągnąć wspomniane 150 min tygodniowo:
- energiczny spacer,
- gra w tenisa deblowego,
- jazda na rowerze w spokojnym tempie,
- taniec,
- aerobik w wodzie,
- koszenie trawnika.
Innym prostym sposobem na uniknięcie siedzącego trybu życia jest ustawianie minutnika, tak by wstawać, spacerować i trochę się poruszać co godzinę, jeśli regularnie siedzi się przy biurku lub komputerze. Można również parkować w najdalszych rogach parkingu podczas zakupów, aby zwiększyć liczbę kroków, czy – zamiast na kanapie lub przy biurku – odbierać połączenia telefoniczne podczas spaceru. Cokolwiek robisz – po prostu cały czas się ruszaj.

Pożegnanie z nałogiem
Jeśli palisz, zrób wszystko, co w Twojej mocy, aby porzucić nałóg. Omów spożywanie alkoholu ze swoim lekarzem i/lub dietetykiem, ponieważ nawet niewielkie jego ilości mogą zaburzać poziom cukru we krwi, być źródłem dodatkowych kalorii i stwarzać podatny grunt dla rozwoju choroby.
Dbałość o zdrowie psychiczne
Większość lekarzy spoza dziedziny medycyny integracyjnej/funkcjonalnej nigdy nie pyta pacjentów o stan ich psychiki czy emocji. To parodia, ponieważ dobra kondycja emocjonalna w połączeniu z pozytywnym nastawieniem psychicznym są kluczowe dla ogólnego zdrowia oraz profilaktyki i leczenia chorób. Niezależnie od stanu zdrowia otaczaj się przyjaciółmi, rodziną lub bliskimi, którzy odżywiają duszę i przynoszą radość.
Codzienne podejmuj działania z zakresu samoopieki, które "ładują baterie" – powtarzaj rano przed lustrem pozytywne afirmacje, ćwicz jogę lub medytuj bądź weź relaksującą kąpiel wieczorem.
Zrób, co możesz, aby wyeliminować niepotrzebne czynniki stresujące, rozwiązać nierozwiązane konflikty i usunąć sceptycyzm ze swojego życia. Niezależnie od tego, czy masz problem zdrowotny, czy nie, skupienie się na samoopiece poprawi Twój stan.
Skieruj się do odpowiedniego specjalisty
Automatyczna odpowiedź medycyny konwencjonalnej na odchudzanie i kontrolę poziomu cukru we krwi to prawie zawsze leki na receptę, które tylko maskują problemy i mają mnóstwo działań niepożądanych, przynoszących więcej szkody niż pożytku.
Z kolei program przemyślanych zmian stylu życia, który obejmuje wszystkie potrzeby dietetyczne, ćwiczeniowe i suplementacyjne, jest bezpieczny i skuteczny. Może zostać opracowany przez doświadczonego lekarza integracyjnego według indywidualnych potrzeb. Plan, który można łatwo wdrożyć i stosować przez długi czas, jest najlepszym sposobem na uniknięcie lub leczenie cukrzycy i raka.
Niezbędna słoneczna kuracja - dbaj o odpowiedni poziom witaminy D
Witamina D3 (najbardziej biodostępna forma tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy) jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwnowotworowych suplementów diety. Jej niedobór wiąże się z podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Mimo to wiele osób cierpi z powodu żałośnie niskiego jej poziomu.
Ten składnik odżywczy, który zachowuje się bardziej, jak hormon niż witamina, powstaje w organizmie naturalnie podczas wchłaniania przez skórę promieniowania ultrafioletowego B (UVB). Zaledwie 15-20 min codziennej ekspozycji na słońce w południe pozwala na wytworzenie ok. 8 000-10 000 j.m. witaminy D.
Nie zawsze jest to jednak możliwe ze względu na ograniczenia czasowe, niekorzystną pogodę lub przeciwwskazania zdrowotne, więc inną bezpieczną opcję stanowi suplementacja.
Większość osób może odnieść korzyści z przyjmowania 5 000-15 000 j.m. witaminy D3 dziennie. Jedynym sposobem na dokładne sprawdzenie poziomu witaminy D w organizmie jest poproszenie lekarza o wykonanie badania krwi. Należy dążyć do górnej połowy zakresu testowego, najlepiej 50-70 ng/ml. Pamiętaj o współpracy z lekarzem w celu ustalenia właściwej dawki dobowej na podstawie wyników badań laboratoryjnych.
Dr n. med. Leigh Erin Connealy jest kierownikiem medycznym amerykańskich ośrodków – Cancer Center for Healing (Centrum Leczenia Raka) i Center for New Medicine (Centrum Nowej Medycyny) – w Irvine w Kalifornii. Dzięki jej multidyscyplinarnym protokołom leczenia, zespołowi specjalistów oraz holistycznemu podejściu do zdrowia i terapii stały się one największymi klinikami medycyny integracyjnej/ funkcjonalnej w Ameryce Północnej, odwiedzanymi przez ponad 70 tys. pacjentów z całego świata. Dr Connealy jest autorką książek pt. „The Cancer Revolution” („Nowotworowa rewolucja”) oraz „Be Perfectly Healthy” („Bądź doskonale zdrowy”), a także wziętą prelegentką, która występuje w licznych programach telewizyjnych i radiowych, seminariach internetowych oraz podcastach. Uznaje się ją za jedną z najlepszych specjalistów w dziedzinie medycyny funkcjonalnej i integracyjnej w USA.
- WHO, “Diabetes,” Nov 14, 2024, who.int
- Sara M. Nehring et al., C Reactive Protein (StatPearls, 2023), ncbi.nlm.nih.gov
- CDC, “Fiber: The Carb That Helps You Manage Diabetes,” May 15, 2024, cdc.gov
- Karen Collins, “Facts on Fiber and Whole Grains,” Sep 21, 2018, aicr.org
- American Diabetes Assoc, “Weekly Exercise Targets,” accessed Mar 27, 2025, diabetes.org