Naukowcy z Mass General Brigham w USA twierdzą, że jedzenie jogurtu co najmniej dwa razy w tygodniu przez długi czas powoli zmienia mikrobiom jelitowy. Dzięki temu może zmniejszać podatność na niektóre rodzaje raka jelita grubego.
Jogurt zasiedla jelita bifidobakteriami, co wydaje się odgrywać znaczącą rolę w profilaktyce niektórych rodzajów nowotworu jelita grubego, a zwłaszcza raka proksymalnego, który atakuje prawą stronę okrężnicy. Powoduje on zgony częściej niż nowotwory dystalne, czyli lewostronne.
Naukowcy przyjrzeli się związkowi jogurtu i raka jelita grubego w grupie ponad 150 tys. pracowników ochrony zdrowia, których monitorowano od 1975 r. Ogólnie rzecz biorąc, okazało się, że osoby, które spożywały dwie lub więcej porcji jogurtu tygodniowo, były o 20% mniej narażone na rozwój guza.
- Gut Microbes 2025; 17(1): 2452237