Awokado spowalnia, a nawet odwraca rozwój zespołu metabolicznego, czyli kombinacji zaburzeń takich jak wysoki poziom cukru i cholesterolu, nadciśnienie i zbyt wysoki wskaźnik BMI, które mogą prowadzić do cukrzycy typu 2 i chorób serca.
W metaanalizie badań ukierunkowanych na ten owoc eksperci z Uniwersytetu w Meszed (Iran) odkryli solidne dowody na to, że w awokado znajdują się wszystkie związki niezbędne do zwalczenia objawów zespołu metabolicznego. Awokado:
- obniża ciśnienie krwi
- obniża poziom cholesterolu i glukozy (cukru) we krwi
- korzystnie wpływa na masę ciała
- działa przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo
- pozytywnie wpływa na pracę serca
Najsilniej awokado oddziałuje na tłuszcze: zdaje się wpływać na poziom HDL, LDL, trójglicerydów i fosfolipidów.
Aby jednak ostudzić nieco emocje informujemy, że badania przeprowadzano na całych owocach, łącznie ze skórką, pestką i liśćmi.
Źródło: Phytother Res. 2017 Jun;31(6):819-837. doi: 10.1002/ptr.5805