Jak obniżyć ciśnienie krwi? 10 naturalnych produktów na obniżenie ciśnienia

Sprawdź, jakie produkty wybierać, żeby nie doprowadzić do niebezpiecznych skoków ciśnienia tętniczego!

07 styczeń 2021
Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Powszechnie wiadomo, że zdrowe odżywianie to jeden z najlepszych sposobów na utrzymanie wartości ciśnienia krwi pod kontrolą.

Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, wybieranie nieprzetworzonych produktów, kontrola spożycia soli oraz unikanie nadmiaru alkoholu to kilka małych kroków, które można w tym kierunku poczynić. Mogą mieć one duży wpływ na wyniki pomiaru ciśnienia tętniczego.

Istnieje jednak kilka pokarmów, które wyróżniają się wśród wszystkich innych i obiecująco zapowiadają jako silne środki samodzielnie obniżające ciśnienie krwi. Niektóre okazują się nawet tak skuteczne jak leki hipotensyjne i nie dotyczy ich długa lista poważnych objawów niepożądanych.

Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia krwi

Rodzynki polecane przy nadciśnieniu

Jeśli Twoje ciśnienie znajduje się nieznacznie powyżej normy - co lekarze lubią określać jako stan przednadciśnieniowy - wypróbuj codzienną dawkę rodzynek.

Według właśnie opublikowanego badania podjadanie garści tych bakalii trzy razy dziennie w ciągu zaledwie miesiąca powodowało znaczące obniżenie ciśnienia skurczowego (górna wartość), jak i rozkurczowego (dolna wartość).

Spożywanie innego rodzaju przekąsek, takich jak krakersy, ciasteczka lub inne owoce, nie miało wpływu na ciśnienie tętnicze.

Zdaniem naukowców wywoływany przez rodzynki efekt hipotensyjny może tłumaczyć fakt, że zawierają one dużo błonnika i potasu1.

Rodzynki

Buraki czerwone na nadciśnienie

Dietę zawierającą pokarmy bogate w azotany (i będące wynikiem ich przekształcenia azotyny), np. buraki, wiąże się z niższym ciśnieniem krwi.

Warzywa te wydają się mieć działanie wazodylatacyjne (rozszerzające naczynia krwionośne) i wazoprotekcyjne (chroniące je).

Jedno z badań wykazało, że osoby, które piły szklankę soku z buraka dziennie, miały znacząco niższe ciśnienie tętnicze po zaledwie 24 godzinach.

O podobnych efektach poinformowano na podstawie innego eksperymentu, w ramach którego podawano mężczyznom zawierający buraki chleb. Uważa się, że za dobroczynne właściwości buraka odpowiadają azotany2,3.

Podwyższają one bowiem poziom tlenku azotu we krwi. Rozszerza on naczynia krwionośne i w rezultacie obniża ciśnienie tętnicze. Do innych pokarmów bogatych w azotany należą bakłażan, kapusta, jarmuż i sałata. 

Buraki czerwone

Siemię lniane obniża ciśnienie krwi

Bogate w błonnik siemię lniane jest dobrym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Okazuje się, że może być jedną z najlepszych rzeczy, które można dodać do jadłospisu, jeśli chce się obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

Potwierdziło to, kontrolowane przy pomocy placebo, badanie nad chorobą tętnic obwodowych, w przebiegu której w tętnicach ramion i nóg tworzą się płytki miażdżycowe.

Biorące w nim udział osoby z nadciśnieniem zauważyły radykalne obniżenie wyników pomiaru ich ciśnienia skurczowego i rozkurczowego po pół roku spożywania dziennie 30 g mielonego siemienia lnianego4.

Naukowcy określili rezultat eksperymentu jako "jeden z najsilniejszych efektów hipotensyjnych osiągniętych poprzez interwencję żywieniową" i uznali, że był on porównywalny z tym uzyskanym dzięki obecnie dostępnym lekom.

W przypadku innych schorzeń, siemię lniane może być wykorzystywane również do wykonywania lewatywy.

Siemię lniane

Owoce jagodowe przy nadciśnieniu

Zwiększenie spożycia warzyw i owoców ogólnie pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, jednak jagody wydają się pod tym względem szczególnie korzystne.

Badanie z udziałem mężczyzn i kobiet w średnim wieku wykazało, że osoby, które codziennie jadły 100 g owoców jagodowych i piły sok z nich, zauważyły u siebie obniżenie wartości ciśnienia skurczowego nawet o 7,3 mmHg, a także pozytywne zmiany w zakresie poziomu cholesterolu i czynności płytek krwi (komórki krwi biorące udział w procesie krzepnięcia).

W jadłospisie uczestników znalazły się czarne i czerwone borówki, czarne porzeczki, truskawki, owoce aronii i maliny. Za prozdrowotne oddziaływanie na serce mogą być odpowiedzialne antocyjany - barwniki z klasy flawonoidów nadające owocom jagodowym ich jaskrawe kolory5,6.

Pewne, trwające czternaście lat, badanie faktycznie wykazało, że prawdopodobieństwo zdiagnozowania nadciśnienia tętniczego u osób, które spożywały największe ilości tych związków chemicznych, było o 8% niższe niż w przypadku tych przyjmujących je w ilościach najmniejszych.

Owoce jagodowe

Gorzka czekolada pomaga przy nadciśnieniu

Odrobina tego, na co masz ochotę, naprawdę może mieć na Ciebie korzystny wpływ.

W badaniu, w którym wzięły udział osoby ze stanem przednadciśnieniowym, spożywanie zaledwie kilku kostek gorzkiej czekolady (6,3 g) dziennie spowodowało obniżenie ciśnienia skurczowego o 2,9 mmHg, a rozkurczowego o 1,9 mmHg.

W dodatku jego uczestnicy w ogóle nie przybrali na wadze7.

Dobroczynne właściwości ma jednak tylko ciemna czekolada, która zawiera duże ilości mających prozdrowotny wpływ na serce flawanoli. Biała czekolada nie oddziałuje na ciśnienie tętnicze.

Gorzka czekolada

Gazpacho - dobre danie dla osób z nadciśnieniem

Jeśli chcesz zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju nadciśnienia tętniczego w przyszłości, zacznij przyrządzać gazpacho.

Jak wynika z badania z udziałem osób z grupy wysokiego ryzyka wystąpienia choroby serca, owa zupa na bazie pomidorów może ograniczyć możliwość pojawienia się nadciśnienia o 27%.

Jej składniki - m.in. pomidor, ogórek, czosnek i oliwa z oliwek - indywidualnie łączono z niższym ciśnieniem tętniczym na podstawie wcześniejszych testów. Jednak powyżej wspomniane badanie jako pierwsze wykazało, że spożywanie gazpacho wywiera efekt hipotensyjny.

Chociaż zupa ta zawiera sól, wysokie poziomy karotenów, witaminy C i polifenoli wydają się przeważać nad wszelkimi szkodliwymi skutkami, jakie może mieć jej konsumpcja.

Gazpacho

Oliwa z oliwek reguluje ciśnienie krwi

Odkryto, że oliwa z oliwek - główny składnik wywierającej prozdrowotny wpływ na serce diety śródziemnomorskiej - obniża ciśnienie tętnicze.

Musi ona jednak pochodzić z pierwszego tłoczenia - zawiera wówczas największe ilości jednych z najsilniejszych antyoksydantów zwanych polifenolami.

Wąsko zakrojone, lecz wartościowe testy z udziałem kobiet z łagodnie podwyższonym ciśnieniem tętniczym wykazały, że te spożywające dziennie 30 mg bogatej w polifenole oliwy z oliwek zauważyły redukcję ciśnienia skurczowego o 7,91 mmHg, a rozkurczowego o 6,65 mmHg8.

Podobnych różnic nie stwierdzono w grupie używającej oliwy pozbawionej tych związków chemicznych.

  Oliwa z oliwek

Jajka a nadciśnienie 

Jajka mają kiepską prasę z powodu wysokiej zawartości cholesterolu, jednak najnowsze dowody wskazują na to, że w rzeczywistości mogą mieć korzystny wpływ na serce.

Naukowcy odkryli, że pewien składnik białka - peptyd zwany RVPSL - działa dokładnie tak jak popularne leki hipotensyjne znane jako inhibitory konwertazy angiotensyny (ang. angiotensin-converting enzyme, ACE), jednak bez żadnych widocznych toksycznych skutków.

Kierujący badaniami Zhipeng Yu z Uniwersytetu Jilin w Chinach uważa, RVPSL obniża ciśnienie tętnicze mniej więcej w takim stopniu jak niska dawka inhibitora ACE o nazwie kaptopryl. Peptyd ten wydaje się zachowywać swoje dobroczynne właściwości nawet po ugotowaniu.

Ponieważ jak dotąd badania prowadzone są wyłącznie w próbówkach i na zwierzętach, w przypadku ludzi wyniki mogą być inne. Jednakże codzienne spożywanie jajka (lub tylko białka) może być prostym i bezpiecznym sposobem wspomagania utrzymywania wartości ciśnienia krwi pod kontrolą8.

Jaja

Seler naciowy Seler naciowy poprawia ciśnienie krwi

Warzywo zawiera związek chemiczny o nazwie NBP, który wpływa na ściany tętnic, rozluźniając je i w efekcie obniżając ciśnienie krwi. Picie soku z selera każdego dnia znacząco obniża poziom cholesterolu. Nasiona selera zawierają cenne związki heksanowe, metanolowe i wodno-etanolowe, które usprawniają krążenie, a także pozwalają redukować stany zapalne w organizmie.

Po 7 tygodniach podawania szczurom ekstraktu z nasion badacze zauważyli znaczącą poprawę poziomu ciśnienia krwi gryzoni w porównaniu do grupy karmionej w ten sam sposób, ale bez ekstraktu. Ich zdaniem wiąże się to m.in. z tym, że poprawia on przepływ wapnia i potasu do komórek i poza nimi9.

Ryby morskie tłuste Ryby morskie dla osób z nadciśnieniem 

Łosoś, tuńczyk, makrela, dorsz, pstrąg, halibut, śledzie i sardynki, są bogate w kwasy omega-3. Jak dowodzą liczne badania, obniżają one ciśnienie krwi i zapobiegają zawałom oraz udarom. W pewnym badaniu osobom odżywiającym się w typowy dla zachodniej diety sposób podawano 40 ml oleju z wątroby dorsza (co dostarczało ok. 10 g kwasów omega-3 dziennie) przez 25 dni.

Ciśnienie tętnicze skurczowe mierzone w pozycji stojącej obniżyło się. Jednak po 4 tygodniach od zaprzestania suplementacji wszelkie zmiany biochemiczne i funkcjonalne wróciły do wartości sprzed kuracji. Najprawdopodobniej wynika to z tego, że kwasy omega-3 zmieniają elastyczność tętnic, która jest ściśle związana z funkcjonowaniem śródbłonka. Ponadto zmniejszają przerost i zwłóknienie tkanek w układzie sercowo-naczyniowym, przez co chronią mięśnie gładkie naczyń10,11.

Gazpacho - przepis

Gazpacho - przepis Tradycyjnie podawane na zimno gazpacho to obiecująca metoda pokonywania nadciśnienia tętniczego. Annemarie Colbin dzieli się swoim przepisem na wyśmienitą pokrzepiającą zupę.

Składniki:

  • 8-10 dojrzałych pomidorów,
  • 1 łyżeczka soli morskiej (lub ziołowy zamiennik/przyprawa - jeśli ogranicza się spożycie soli),
  • 3 średnie ogórki,
  • 3 małe zielone papryki,
  • 6 całych cebulek dymek,
  • 3-6 ząbków czosnku,
  • 3 kromki pełnoziarnistego chleba na zakwasie,
  • 170 g (3/4 szklanki lub 6 uncji) posiekanej pietruszki,
  • 3 łyżki świeżej bazylii,
  • 700 ml (3 szklanki lub 24 uncje) zimnej wody,
  • 120 ml (pół szklanki lub 4 uncje) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 80 ml (1/3 szklanki lub 2,7 uncji) świeżego soku z limonki,
  • 60-80 ml (1/4-1/3 szklanki lub 2-2,7 uncji) octu ze śliwek umeboshi,
  • świeżo zmielony czarny pieprz (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Przekrój pomidory w poprzek na pół i posyp nacięte części solą. Pozostaw je na 30 minut, ułożywszy posoloną stroną w dół. W międzyczasie obierz ogórki, usuń z nich pestki, pokrój je na 2,5-centymetrowe (jednocalowe) kawałki i umieść w średniej wielkości misce.
  2. Przekrój zielone papryki na pół, usuń z nich białe nasiona, posiekaj na 2,5-centymetrowe (jednocalowe) kawałki i umieść w oddzielnej misce.
  3. Przytnij dymki, posiekaj je na kawałki o długości około 1,3 cm (pół cala), a następnie odstaw na bok.
  4. Obierz ząbki czosnku, przepuść je przez praskę lub bardzo drobno zmiel i dodaj do papryki.
  5. Z chleba usuń skórkę, pokrój wszystkie kromki w kostkę i dodaj do papryki.
  6. Z pomidorów wyciśnij pestki, pokrój je na ćwiartki i dodaj do papryki.
  7. W dwóch lub trzech porcjach wkładaj do blendera pomidory, połowę ogórków, chleb, zieloną paprykę, czosnek i około 110 g (pół szklanki lub 4 uncje) pietruszki. Do każdej z nich dodawaj nieco wody.Miksuj ze średnią prędkością, aż z warzyw i chleba powstanie przecier. Wlej go do dużej miski i dodaj oliwę, sok z limonki, ocet ze śliwek umeboshi i pieprz. Ubijaj energicznie do dokładnego wymieszania składników. Popróbuj i w razie potrzeby dopraw przyprawami. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją trochę większą ilością zimnej wody.

  8. Umieść pozostałe ogórki i pietruszkę oraz wszystkie dymki w oddzielnych miseczkach do wykorzystania na przybranie.

Przed podaniem schładzaj zupę przez kilka godzin. Przy stole serwuj do niej warzywa na przybranie.

Bibliografia

  1. Postgrad Med, 2014; 126: 37-43
  2. Hypertension, 2010; 56: 274-81
  3. J Nutr, 2013; 143: 1399-405
  4. Hypertension, 2013; 62: 1081-9
  5. Am J Clin Nutr, 2008; 87: 323-31Am J Clin Nutr, 2011; 93: 338-47
  6. JAMA, 2007; 298: 49-60
  7. Am J Hypertens, 2012; 25: 1299-304
  8. https://goo.gl/bdsWwS
  9. Circulation 1996; 94: 1774-1780.
  10. Am. J. Cardiol. 1992; 70: 1347-1352
Wczytaj więcej
Magazyn
O czym lekarze ci nie powiedzą
ma już 10 lat
Alicja Langsteiner
Alicja Langsteiner
Prezes i założycielka Spółki Langsteiner Sp. z o.o

W życiu i działalności biznesowej ważne są dla mnie te same wartości. Tworzenie rzeczy użytecznych, poprawiających zdrowie i komfort życia idą więc w parze ze wspieraniem rozwoju nauki. Jestem propagatorką holistycznego podejścia do zdrowia, wykorzystywania mądrości natury i siły nauki, w tworzeniu naszych produktów, suplementów diety i wyrobów medycznych. Jako laureaci licznych nagród, w tym Diamenty Forbes, Ambasador Polskiej Gospodarki czy Gazele Biznesu, cenimy współpracę z zaufanymi partnerami i odpowiedzialnymi mediami. Dlatego gościmy na łamach tego wydawnictwa.

Więcej
Ryszard Chęciński
Ryszard Chęciński
Prezes Gabinety Mumio Sp. z.o.o.

O czym lekarze Ci nie powiedzą?... na przestrzeni dziesięciolecia periodyku, okazuje się, że nie powiedzą Ci o wielu sprawach, możliwościach, lekach, sposobach, nadziejach wręcz.
W sposób jasny, przejrzysty, dostępny robi to za nich właśnie ten nasz miesięcznik. To na jego łamach dowiadujemy się, jak można z pominięciem medycyny konwencjonalnej postawić się na nogi, zapobiec schorzeniom czy nawet po prostu się uzdrowić. Skala źródeł, środków, ocen, podpowiedzi, adresów jest ogromna i z łatwością można dotrzeć zarówno
do wiarygodnych uzdrowicieli, jak i zdrowych suplementów diety, ziół czy sposobów uzdrawiania się samemu. Naszym zdaniem, może to i lepiej dla nas, że lekarze nie o wszystkim Ci powiedzą, a zrobi to dla nas dostępny, porządnie wydany i wiarygodny miesięcznik.

Więcej
Marcin Płoch
Marcin Płoch
Dyrektor ds. marketingu Xenico Pharma Sp. z o.o.

Żyjemy w czasach szerokiego dostępu do informacji, również do informacji o tym, jak najlepiej należy dbać o swoje zdrowie. Prewencja i profilaktyka to jest coś, co pozwala nam je jak najdłużej utrzymać w dobrej kondycji. W Xenico tworzymy wysokiej jakości, naturalne rozwiązania w oparciu o najnowsze doniesienia z całego świata. Od wielu już lat prezentujemy nasze produkty na łamach OCL. Mamy nadzieję na dobrą współpracę w kolejnych latach, w myśl wspólnie wyznawanej zasady – Twoje zdrowie w Twoich rękach.

Więcej
Marcin Fiedorowicz
Marcin Fiedorowicz
Dyrektor Operacyjny Herbal Pharmaceuticals

Doceniamy O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą za ich nieustępliwość w dążeniu do szerzenia wiedzy i za to, że wszystkie publikacje oraz informacje, na których bazuje pismo, są poparte rzetelnymi i zweryfikowanymi badaniami. To pokrewieństwo w podejściu do zdrowia i nauki sprawia, że nasza współpraca jest tak naturalna i trwała. Herbal Monasterium to kluczowa marka firmy Herbal Pharmaceuticals, która od lat szanuje tradycję stosowania naturalnych składników w celu promowania holistycznego podejścia do zdrowia. Oferujemy preparaty, które łączą w sobie mądrość tradycyjnego ziołolecznictwa z nowoczesnymi osiągnięciami medycyny. Nasza obietnica to dostarczenie produktów najwyższej jakości, które są nie tylko skuteczne, ale przede wszystkim bezpieczne, pozbawione zbędnych dodatków, konserwantów czy barwników. Sięgając po nasze produkty, dzięki określonej standaryzacji składników, otrzymuje się oczekiwaną skuteczność z wysokim poziomem bezpieczeństwa stosowania. Wyróżnia nas holistyczne podejście do zdrowia, które wykracza poza leczenie objawów i skupia się na pierwotnych przyczynach problemów zdrowotnych. Ponadto, kładziemy nacisk na etyczne praktyki i odpowiedzialność za środowisko. Herbal Monasterium to marka dla tych, którzy szukają naturalnych rozwiązań dla swojego zdrowia. Nasze produkty są odpowiedzią na potrzeby współczesnego Pacjenta, który chce łączyć tradycję z nowoczesnością.

Więcej
mgr farm. Aleksandra Mróz-Lubińska
mgr farm. Aleksandra Mróz-Lubińska
Prezes Zarządu Chemiczno-Farmaceutycznej Spółdzielni Pracy ESPEFA

Nasza współpraca zrodziła się na łamach tego prestiżowego czasopisma i trwa nadal, owocując udanymi kampaniami. 10 ostatnich lat to dla nas inspirująca podróż do innowacji i rozwoju. ESPEFA w tym czasie z sukcesem wprowadzała na rynek nowe produkty, które znalazły miejsce na łamach czasopisma, dzięki czemu mogliśmy dotrzeć z ważnymi informacjami do odbiorców. Wspólnie edukowaliśmy czytelników, umożliwiając im podejmowanie bardziej świadomych decyzji dotyczących opieki zdrowotnej.

Więcej
Beata Iwanicka
Beata Iwanicka
General Manager Kenay

Współpracę z redakcją O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą rozpoczęliśmy dokładnie 10 lat temu – zamieściliśmy reklamę już w drugim numerze pisma. Przez ten czas nasza firma rozrosła się i rozwinęła współpracę z najlepszymi zagranicznymi producentami renomowanych marek, z roku na rok poszerzając asortyment oraz kontynuując swoją misję propagowania zdrowego stylu życia i udowadniając, że zachowanie młodości i zdrowia przez długie lata – a co za tym idzie także poprawianie jakości codziennego życia – nie musi kojarzyć się z nieprzyjemnym obowiązkiem. Wiemy, jak ważne jest zdrowie dla każdego, dlatego kierując się tym przekonaniem, obserwujemy światowy rynek suplementów diety zarówno poprzez uczestniczenie w międzynarodowych targach, analizę fachowej literatury, jak i poprzez rozwijanie współpracy z partnerami na całym świecie. W ten sposób staramy się zapewnić naszym klientom dostęp do najnowszych, najciekawszych, ekologicznych suplementów diety oraz superfoods. W tych działaniach sekunduje nam redakcja O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą. Lata współpracy zawodowej zaowocowały również przyjacielskimi relacjami osobistymi.

Więcej
Marta Skolmowska
Marta Skolmowska
Właścicielka Centrum Ziołolecznictwa Wilcaccora w Łomiankach

Nasza współpraca z Redakcją O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą przyczyniła się niewątpliwie do poprawienia wiedzy Czytelników o naszych sztandarowych produktach, jakimi są zioła amazońskie, o ich zastosowaniu i skuteczności. Jako Centrum Ziołolecznictwa dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty były zawsze badane zarówno pod względem czystości, jak i skuteczności, dlatego staramy się podkreślać w artykułach, udostępnianych na łamach tego magazynu, jak ważna jest nasza współpraca z centrami naukowymi. Sądzimy, że dzięki naszej współpracy z gazetą rośnie w społeczeństwie świadomość, jak niezwykle ważna jest profilaktyka zdrowotna, gdyż łatwiej jest zapobiegać, niż leczyć, a lepiej jest zapobiegać środkami naturalnymi, aniżeli sztucznie wytworzonymi przez koncerny farmaceutyczne. Właśnie to propagowanie wśród Czytelników profilaktyki zdrowotnej uważamy za jedno z najważniejszych zadań, które magazyn O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą nam umożliwia, za co bardzo dziękujemy i mamy nadzieję na dalszą wieloletnią i owocną współpracę.

Więcej
Agnieszka Wójcik
Agnieszka Wójcik
Prezes Onkomed Sp. z o.o.

Onkomed Sp. z o.o. współpracuje z redakcją O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą od wielu lat w ramach reklamy naszych oliwek ozonowanych OZONELLA i potwierdzamy dużą skuteczność naszych reklam oraz oczekiwany odzew. Mimo ogromnego postępu medycyna konwencjonalna ma swoje ograniczenia, zostawiając przestrzeń dla niekonwencjonalnych, sięgających natury, metod walki z różnymi dolegliwościami. Te właśnie metody w sposób bardzo przystępny prezentowane są na łamach miesięcznika. Wielu z naszych klientów
to jego czytelnicy. W dzisiejszych czasach ludzie chcą wiedzieć więcej, żyć zdrowo i naturalnie, dlatego chętnie sięgają do natury mającej tak wiele do zaoferowania. Warto podkreślić, że miesięcznik stale ewoluuje, reaguje na zmieniające się potrzeby swoich odbiorców i nieustannie dąży do tego, aby czymś nowym, niespotykanym zaskoczyć swoich czytelników i tym samym sprawia, że ich rzesza ciągle rośnie. W ciągu 10 lat istnienia na rynku stał się inspiracją i kopalnią wiedzy dla wielu osób, poszukujących różnych ciekawych rozwiązań w dziedzinie zdrowego trybu życia.

Więcej
Nasze magazyny