Naukowcy z Delta State University w Nigerii donoszą, że suplementowanie na czczo 400 mg ekstraktu z ceb uli dwa razy dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi aż o 50%. Wpływa także znacząco na ilość cholesterolu całkowitego w organizmie.
Cebula - mimo że nie należy do kalorycznych warzyw, to osoby przyjmujące ją w postaci skoncentrowanego wyciągu, przybierały na wadze, choć nie stwierdzono u nich cukrzycy.
Naukowcy uważają, że wyciąg z cebuli zwiększa tempo przemiany materii, co sprawia, że osoby go suplementujące szybciej czują się głodne i mają większy apetyt.
Badania były ograniczone tylko do testów na szczurach laboratoryjnych.
Zwierzętom podawano różne ilości ekstraktu tuż po wstrzyknięciu leku przeciwcukrzycowego (metforminy).
W grupach, w których podawano 400 mg i 600 mg, odnotowano szybką redukcję poziomu glukozy i cholesterolu we krwi w porównaniu do pozostałych gryzoni, którym podano tylko lek.
Tekst: Monika Piorun