Naukowcy stwierdzili, że wystarczy jeść codziennie jedną porcję fasoli, soczewicy, ciecierzycy lub innych roślin strączkowych, by utrzymać poziom cholesterolu w ryzach.
Według specjalistów ze szpitala Św. Michała w Toronto nasiona roślin strączkowych znacznie redukują poziom tak zwanego złego cholesterolu, zatem zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia.
Jedna porcja - zawierająca 130 g bądź trzy czwarte filiżanki - spożywana codziennie zmniejsza poziom cholesterolu o około 5%, co z kolei przekłada się na 5-6% redukcję ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, które są jedną z głównych przyczyn zgonów w Stanach Zjednoczonych.
Kierujący badaniami dr John Sievenpiper wskazuje, że obecnie typowa dieta Amerykanina zawiera mniej niż połowę dziennej porcji nasion roślin strączkowych, które są podstawą wielu diet na całym świecie.
Nasiona roślin strączkowych charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że są trawione powoli i nie podnoszą poziomu cukru we krwi, a poza tym są niedrogie.