Jajka, jedzone nawet codziennie, nie zwiększają ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Potwierdzają to badania przeprowadzone w Finlandii z udziałem 1950 zdrowych mężczyzn. Badanie polegało na długoletniej (średnio 21 lat) obserwacji zwyczajów żywieniowych uczestników.
Analiza diety mężczyzn pokazała brak korelacji między spożyciem jajek, a występowaniem chorób serca i udaru mózgu. Codzienne jedzenie jednego jajka nie zwiększało ryzyka udaru mózgu nawet u osób, które były nosicielami genu APOE4 (nosiciele tego genu są genetycznie obciążeni ryzykiem hipercholesterolemii).
W trakcie badania 217 mężczyzn doznało udaru mózgu, jednak w żadnym z przypadków nie było to związane z wysokim poziomem cholesterolu. Naukowcy podkreślają, że zjadanie, nawet codziennie jednego jajka nie wpłynie negatywnie na układ sercowo-naczyniowy, jednak nie są znane skutki spożywania większych ilości jaj.
Źródło: https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz066