Tych 5 produktów zawiera najwięcej prebiotyków niezbędnych dla zdrowia naszych jelit

Dla nikogo nie jest już tajemnicą, że zdrowie jelit ma wielki wpływ na nasze ogólne samopoczucie. Ich zła kondycja może prowadzić do insulinooporności – która z kolei wiedzie do cukrzycy typu 2 i choroby wieńcowej, a także do stanów zapalnych, otyłości, choroby zapalnej jelit (IBD) oraz raka jelita grubego. Tych 5 produktów dostarcza największych ilości prebiotyków niezbędnych dla zdrowia jelit.

02 lipiec 2024
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Mikrobiom jelitowy składa się z ponad 100 bilionów bakterii i obejmuje setki różnych gatunków. Niektóre z nich są gatunkami „korzystnymi”, produkującymi witaminę K, foliany i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, inne natomiast do przyjaznych nie należą. Czasem dochodzi do zaburzenia ich równowagi, zwanego dysbiozą, które może być spowodowane przez antybiotyki i inne leki, zanieczyszczenia, złą dietę, palenie oraz stres, a nawet kłopoty ze snem.

Czynniki stresowe współczesnego życia sprawiają, że naszym jelitom potrzeba czasem odrobiny wsparcia. Możemy pomóc im powrócić do zdrowia za pomocą probiotyków i prebiotyków. 

Probiotyki to żywe bakterie w produktach takich jak jogurt, kefir, kiszona kapusta, kimchi i miso oraz w suplementach diety. Prebiotyki są formą spożywczego błonnika, który odżywia przyjazne bakterie i umożliwia im produkcję składników odżywczych dla komórek jelita grubego.

Które produkty zawierają największą dawkę prebiotyków?

Aby to ustalić, naukowcy z San Jose State University dokonali oceny zawartości prebiotycznej 8 690 produktów wymienionych w Bazie Danych Żywności i Składników Odżywczych do Badań Dietetycznych. Spośród produktów, które przeanalizowali, 37% miało pewne własności prebiotyczne, natomiast 5 produktów zdecydowanie się wyróżniało. Dzięki nim łatwo możemy zaspokoić wymóg codziennego spożywania co najmniej 5 g prebiotyków. Są to:

  • liście mniszka lekarskiego,
  • topinambur,
  • czosnek,
  • por,
  • cebula. 

Jak zauważa jedna z badaczek, Cassandra Boyd, wystarczy w tym celu zjeść pół małej cebuli.

Cebula

Bibliografia
  • Cassandra Boyd, Nutrition 2023 (American Society for Nutrition), July 22, 2023
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny