Będąc w Meksyku jako główny mówca na konferencji dotyczącej nauki i świadomości, zupełnie nieoczekiwanie odkryłem, że nie jestem w stanie przejść 30 metrów, by nie słaniać się z wyczerpania. Przyjaciele winą za to obarczyli mój szalony harmonogram podróży, ale ja czułem, że dzieje się ze mną coś bardzo złego. Kilka dni przed wyjazdem wykonałem pełny zestaw badań u specjalistów medycznych z Miami. Rezultaty otrzymałem już w Meksyku i nie były one dobre.
Wszystko wskazywało na to, że podczas moich kilkuletnich badań w Indonezji, Afryce i Ameryce Południowej złapałem długą listę paskudnych drobnoustrojów, m.in. 5 różnych rodzajów wirusa zapalenia wątroby, 3 lub 4 odmiany zabójczych pasożytów i całą masę toksycznych bakterii. Jak stwierdzili lekarze, moje serce i wątroba były bliskie odmówienia współpracy, a w mózgu roiło się od pasożytów.
Poradzili mi, bym zapisał się na listę oczekujących na przeszczep wątroby. Może serce udałoby się wyleczyć, ale gdzie mógłbym znaleźć zdrowy mózg? Z pomocą 2 przyjaciół, neurologa dr. Davida Perlmuttera i eksperta w dziedzinie medycyny funkcjonalnej dr Marka Hymana, opracowałem kompleksowy plan leczenia: dietę roślinną bogatą w składniki odżywcze, zawierającą dużo tłuszczów i wspartą superproduktami oraz składnikami odżywiającymi mózg.
Dziś jestem już całkowicie wyleczony. Mówiąc ściślej, nawet bardziej niż wyleczony. Jestem nową osobą. Mój umysł funkcjonuje na wyższym poziomie niż przez ostatnie dekady. Mózg jest sprawniejszy, podobnie jak serce. Mam też nową wątrobę – nie przeszczepioną, lecz swoją własną, w pełni zregenerowaną. Udało mi się wyhodować zupełnie nowe ciało. Tajemnica tkwi w leczniczych roślinach z Amazonii, gdzie udałem się na początku swej podróży ku zdrowiu.
Odkryłem, że rośliny najbardziej cenione przez szamanów z dżungli mogą pomóc odnowić organizm poprzez włączenie genów długowieczności w każdej komórce, detoksykację mózgu i uruchomienie naturalnej produkcji wielopotencjalnych komórek macierzystych. Ich działanie polega na podwyższeniu poziomu jądrowego czynnika transkrypcyjnego pochodzenia erytroidalnego typu 2 (Nrf2), nadrzędnego regulatora starzenia i detoksykacji organizmu, w celu osiągnięcia zdrowia.
W Amazonii takimi roślinami są vilcacora (koci pazur) i tuzin gatunków shihuahuaco. Jednak i znacznie bliżej domu mamy rośliny będące potężnymi aktywatorami Nrf2. Można znaleźć je w każdym sklepie spożywczym.
Oto superprodukty, które miały zasadnicze znaczenie dla mojej leczniczej podróży, a obecnie stanowią rdzeń mojego programu „Wyhoduj Nowe Ciało”, który oferuję podczas zajęć z klientami, pragnącymi diametralnie odmienić stan swego zdrowia.
Warzywa krzyżowe i ich właściwości antynowotworowe
Świętym Graalem superproduktów jest rodzina warzyw krzyżowych, takich jak brokuł, kalafior, kapusta i jarmuż. Te rośliny bogate w błonnik, przeciwutleniacze i fitoskładniki aktywują białko Nrf2 wewnątrz komórek i włączają geny długowieczności SIRT-1.
Czy wiesz, że...?
Nazwa „krzyżowe” nie ma związku z własnościami tych warzyw, lecz odnosi się do ich płatków, ułożonych w kształcie krzyża.
Nrf2 może chronić każdy narząd organizmu i każdy rodzaj tkanek przed rakiem, chorobą wieńcową, otępieniem i chorobami autoimmunologicznymi. Jest to jeden z najważniejszych komórkowych układów obronnych, mający za zadanie eliminowanie wolnych rodników i stresu oksydacyjnego wytwarzanego przez toksyny i substancje rakotwórcze.
Wolny rodnik jest cząsteczką, która straciła elektron, przez co stała się niestabilna. Będzie starała się ukraść elektron z innej cząsteczki.
Białko Nrf2 w normalnym stanie związane jest z błoną komórkową, dopóki nie zostanie uaktywnione przez stres, ograniczenie kalorii lub pewne rośliny, takie jak czosnek, brokuł, kurkuma i inne superprodukty. Białko dopiero co uwolnione z błony komórkowej przenika do jądra komórkowego i zabiera się do pracy, uruchamiając produkcję przeciwutleniaczy, detoksykatorów i czynników przeciwzapalnych.
Badacze odkryli, że Nrf2 może być nadrzędnym regulatorem procesu starzenia. Naukowcy z University of Texas twierdzą, że „sygnalizacja Nrf2 [aktywuje] ponad 200 genów odgrywających zasadniczą rolę w metabolizmie leków i toksyn, w ochronie przed stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym, jak również odgrywających nieodzowną rolę w utrzymywaniu stabilności białek i w usuwaniu uszkodzonych białek drogą degradacji proteasomalnej [rozkładu uszkodzonych lub zbędnych białek] lub autofagii [ponownego zużywania starych albo uszkodzonych składników komórki]”1.
Poniżej przedstawiam najsilniejsze roślinne aktywatory Nrf2 i regulatory procesu starzenia.
- Brokuł Bogate w wapń, selen i cynk brokuły zawierają również dużo sulforafanu, gwiazdy wśród aktywatorów Nrf2. Sulforafan ma własności przeciwrakowe i zwiększa ekspresję genów długowieczności w komórkach. Uwielbiam kiełkować nasiona brokułów. Trzydniowe kiełki zawierają nawet 100-krotnie wyższe stężenie glukorafaniny, prekursora sulforafanu, niż różyczki brokułów.
- Kalafior Obfitujący w błonnik i pełen składników odżywczych, takich jak witaminy B6, C i K, a także potas i foliany, kalafior często używany jest w indyjskim curry i pieczony z kurkumą jako przyprawą. Zazwyczaj jest biały, ale istnieją też odmiany purpurowe, zielone i pomarańczowe.
- Kapusta i brukselka Obydwa warzywa wprost wypełnione są składnikami odżywczymi. Kapustę stosowano już w starożytnej Grecji i Rzymie do leczenia rozmaitych chorób. Brukselka bogata jest w foliany i witaminy A i C, lecz jeśli jest niedogotowana, ma gorzkawy smak, przez co jest najmniej lubianym warzywem z całej rodziny krzyżowych. Grillowana lub pieczona staje się bardzo smaczna.
- Jarmuż Pełen błonnika i fitoskładników, jarmuż jest dobrym źródłem witamin K i C, jak również beta-karotenu, wapnia i magnezu. Dodaję go do soku warzywnego każdego ranka. Im bardziej niebieski jest kolor jarmużu, tym bogatszy jest on w składniki odżywcze.
Kapusta galicyjska Zawartość fitoskładników w kapuście galicyjskiej sięga poza skalę. Może ona być najskuteczniejszym z warzyw krzyżowych w obniżaniu ryzyka raka i chorób układu krążenia. - Kapusta sitowata Ta gwiazda wśród źródeł fitoskładników ustępuje tylko brukselce pod względem zapobiegania rakowi. Może mieć barwę czerwoną lub zieloną, a pikantnym smakiem przypomina rukolę. Dla uzyskania maksymalnych korzyści odżywczych posiekaj zieleninę, a następnie odstaw ją na 5 min przed gotowaniem.
Przeciwzapalna kurkuma
Przyprawa ta, będąca jednym z głównych składników curry, a otrzymywana z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa), ma wielkie znaczenie dla detoksykacji i regeneracji mózgu. Ma ona wyjątkowo silne własności przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwgrzybicze i przeciwdrobnoustrojowe. Kurkumina, zasadniczy składnik kurkumy, włącza geny długowieczności SIRT-1, a także zwiększa poziom Nrf2.
Orzechy - doskonałe źródło zdrowych roślinnych tłuszczów
Olej kokosowy, olej z orzechów włoskich oraz olej z migdałów to skoncentrowane źródła kwasów tłuszczowych omega-3, przynoszące wiele korzyści zdrowotnych, od zmniejszania stanów zapalnych po łagodzenie depresji.
- Orzechy włoskie są szczególnie bogate w prozdrowotne fitoskładniki.
- Migdały mają wysoką zawartość błonnika.
- Orzechy brazylijskie zawierają selen, zwalczający raka. Zakłada się, że 2 orzechy brazylijskie powinny dać Ci tyle selenu, ile codziennie potrzebujesz.
- Nerkowce są bogate w żelazo, cynk i magnez, wspomagający mózg.
- Orzechy pekan pomagają zapobiegać tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach.
- Orzechy makadamia zawierają najwięcej jednonienasyconych (dobrych) tłuszczów spośród wszystkich orzechów.
- Orzeszki ziemne – które, mówiąc ściśle, należą do roślin strączkowych, a nie orzechów – są pełne składników odżywczych, ale najlepiej jest ich unikać. Wiele osób reaguje na nie nadwrażliwością, całkiem częste są też silne alergie, mogące mieć śmiertelne skutki.
Zdrowe nasiona
Podobnie jak orzechy, nasiona są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów. Oto tylko kilka z supernasion, jakie warto włączyć do jadłospisu:
- Siemię lniane jest bogate w kwasy omega-3.
- Nasiona konopi, dostarczające 10 niezbędnych aminokwasów, są doskonałym źródłem białka, a także zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i -6 w idealnej proporcji.
- Ziarno sezamu jest bogate w wapń i inne składniki mineralne.
- Nasiona słonecznika wspomagają zdrowe trawienie.
- Pestki dyni zawierają lignany regulujące poziom estrogenu i wspomagają trawienie poprzez regulowanie przechodzenia pokarmu z żołądka do jelita cienkiego. Aby czerpać maksymalną wartość odżywczą z orzechów i nasion, kupuj je niepalone i organiczne, a przechowuj w lodówce, by zachować ich świeżość i zapobiec pleśnieniu.
Awokado i jego cenne właściwości
Owoc ten zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, m.in. kwas oleinowy, który obniża ryzyko raka piersi i zwiększa wchłanianie składników odżywczych w jelicie. Awokado jest też dobrym źródłem luteiny, karotenoidu zapobiegającego zwyrodnieniu plamki żółtej, a także folianu, czyli witaminy B zapobiegającej chorobom układu krążenia. Obfitujące w błonnik i mające niski indeks glikemiczny awokado pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Jedz jagody na zdrowie
Borówki amerykańskie to prawdziwe gwiazdy pod względem fitoskładników, zawierające pterostylben, czyli aktywator Nrf2, który obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a także chroni przed rakiem oraz otępieniem. Borówki, znane ze swych własności przeciwutleniających, są także bogate w żelazo, selen i cynk.
Jagody goji, czyli owoce kolcowoju, od stuleci uważane są za klucz do długiego życia i powszechnie używane są w medycynie chińskiej. Mają 2-4 razy więcej własności przeciwutleniających niż borówki amerykańskie, a oprócz tego zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni je pełnym źródłem białka, takim jak mięso. Możesz jeść jagody goji na surowo, zaparzać je w herbacie lub gotować w zupie dla celów leczniczych, ale możesz także stosować ekstrakt z tych jagód.
Co za dużo, to niezdrowo
Jeśli chodzi o aktywatory Nrf2, możesz zjadać tyle roślin w całości, ile tylko zechcesz. Jednak w przypadku ekstraktów roślinnych, takich jak sulforafan, występujący w brokułach, ale dostępny także w postaci suplementów, działanie uzależnione jest od dawki. Oznacza to, że niewielka ilość pomoże Ci, ale duża dawka zahamuje korzystne działanie. Efekt ten znany jest jako hormeza (z greckiego słowa, oznaczającego „włączenie”). Występuje w przypadku wszystkich aktywatorów Nrf2. Po kilku dniach uruchamiania odpowiedzi Nrf2 za pomocą ekstraktu z brokułów lub kurkuminy z kurkumy organizm nasyci się i wyłączy detoksykację, zatruwając Cię własnymi odpadami.
Zaadaptowano z książki Alberto Villoldo pt. „Grow a New Body: How Spirit and Power Plant Nutrients Can Transform Your Health”, wydanej przez Hay House, 2023
- Integr Comp Biol, 2010; 50(5): 829–43
- J Agric Food Chem, 2007; 55(20): 8251–60
- Nutr Cancer, 2009; 61(4): 554–63