Potrójnie złota sałataka

Nazwa tego przepisu, "Trzy złota", odnosi się do maślanych ziemniaków Yukon Gold, prażonej kukurydzy i soczystej papryki żółtej, tworząc harmonię kolorów i smaków.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Trzy „złota” w nazwie tego przepisu, to maślane żółte ziemniaki Yukon Gold, prażona żółta kukurydza i żółta papryka. Sałatka jest przyjemnie lekko pikantna. Poza sezonem świeżą kukurydzę można zastąpić mrożonymi kolbami, ale przed grillowaniem należy je rozmrozić. Ziemniaki Yukon Gold można natomiast zastąpić rodzimymi żółtymi odmianami Bryza, Denar, Lord lub Vineta.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków Yukon Gold lub innej odmiany żółtych ziemniaków, pokrojonych w niewielkie kostki (około 2,5 cm)
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 cebulek dymek, cienko pokrojonych
  • 1/3 szklanki świeżego soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 papryczki chipotle w zalewie (dostępne w puszkach)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółte papryki, pokrojone wzdłuż na płaskie paski
  • 3 kolby kukurydzy

Przygotowanie:

  • W parowarze lub naczyniu do go­towania na parze, ugotuj ziemnia­ki do miękkości (7 do 10 minut).
  • Zblanszuj czosnek – wrzuć go na 2 minuty do wrzątku.
  • Zmiksuj za pomocą blendera czo­snek, cebulę dymkę, sok z limonki, oliwę z oliwek, papryczki chipotle i sól, aż masa będzie jednolita. Przełóż otrzymaną masę do dużej miski. Dodaj gorące ziemniaki i wymieszaj.
  • W międzyczasie rozgrzej grill. Umieść na nim paprykę, skórką do dołu i kukurydzę i piecz w odle­głości około 15 cm od żaru. Obra­caj kukurydzę w miarę, jak będzie się rumieniła, a paprykę przypiecz, aż skórka będzie zwęglona – zaj­muje to około 10 minut. Gdy pa­pryka ostygnie, obierz ją ze skórki i pokrój w około 2 cm kwadraciki. Za pomocą ostrego noża oddziel ziarna kukurydzy od kolby.
  • Dodaj paprykę i kukurydzę do mi­ski z ziemniakami i dobrze wymie­szaj. Podawaj na ciepło, w tempe­raturze pokojowej lub schłodzone.
    Otrzymujemy 8 porcji, każda zawiera 205 kalorii, w tym 6 g tłuszczu ogó­łem (1 g nasyconego), 4 g błonnika, 38 g węglowodanów, 4 g białka, 160 mg sodu. Potrawa nie zawiera cholesterolu.

Źródło: Wellness Letter, we współpracy z University of California, Berkeley

Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny