Zdrowe zakupy
Trzy „złota” w nazwie tego przepisu, to maślane żółte ziemniaki Yukon Gold, prażona żółta kukurydza i żółta papryka. Sałatka jest przyjemnie lekko pikantna. Poza sezonem świeżą kukurydzę można zastąpić mrożonymi kolbami, ale przed grillowaniem należy je rozmrozić. Ziemniaki Yukon Gold można natomiast zastąpić rodzimymi żółtymi odmianami Bryza, Denar, Lord lub Vineta.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków Yukon Gold lub innej odmiany żółtych ziemniaków, pokrojonych w niewielkie kostki (około 2,5 cm)
- 4 ząbki czosnku
- 8 cebulek dymek, cienko pokrojonych
- 1/3 szklanki świeżego soku z limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 papryczki chipotle w zalewie (dostępne w puszkach)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 żółte papryki, pokrojone wzdłuż na płaskie paski
- 3 kolby kukurydzy
Przygotowanie:
- W parowarze lub naczyniu do gotowania na parze, ugotuj ziemniaki do miękkości (7 do 10 minut).
- Zblanszuj czosnek – wrzuć go na 2 minuty do wrzątku.
- Zmiksuj za pomocą blendera czosnek, cebulę dymkę, sok z limonki, oliwę z oliwek, papryczki chipotle i sól, aż masa będzie jednolita. Przełóż otrzymaną masę do dużej miski. Dodaj gorące ziemniaki i wymieszaj.
- W międzyczasie rozgrzej grill. Umieść na nim paprykę, skórką do dołu i kukurydzę i piecz w odległości około 15 cm od żaru. Obracaj kukurydzę w miarę, jak będzie się rumieniła, a paprykę przypiecz, aż skórka będzie zwęglona – zajmuje to około 10 minut. Gdy papryka ostygnie, obierz ją ze skórki i pokrój w około 2 cm kwadraciki. Za pomocą ostrego noża oddziel ziarna kukurydzy od kolby.
- Dodaj paprykę i kukurydzę do miski z ziemniakami i dobrze wymieszaj. Podawaj na ciepło, w temperaturze pokojowej lub schłodzone.
Otrzymujemy 8 porcji, każda zawiera 205 kalorii, w tym 6 g tłuszczu ogółem (1 g nasyconego), 4 g błonnika, 38 g węglowodanów, 4 g białka, 160 mg sodu. Potrawa nie zawiera cholesterolu.
Źródło: Wellness Letter, we współpracy z University of California, Berkeley