Do Polski, która uchodzi za największego w Europie, 3. na świecie producenta jabłek oraz jednego ze światowych liderów w ich eksporcie, sadzonki jabłoni trafiły dopiero w XII w., a ich uprawą zajmowali się początkowo cystersi.
Najstarsze ślady dziko rosnących jabłoni pochodzą sprzed ok. 8 tys. lat z terenów dzisiejszej Turcji, a w kronikach dawnego Rzymu można znaleźć zapiski o uprawie 26 odmian tego owocu. Historia jabłek jest ponoć tak długa jak dzieje świata, co udowadniają liczne podania i wierzenia. Owoc z Drzewa Poznania Dobra i Zła ze Starego Testamentu, opowieść o jabłku Demokryta, mityczne jabłko niezgody to tylko jedne z wielu przykładów wykorzystywania tego owocu w literaturze i sztuce. Na popularność jabłek składa się kilka czynników: to, że są tanie, dostępne przez cały rok, doskonale nadają się do długiego przechowywania oraz są wdzięcznym surowcem przetwórczym.
„Jedno jabłko z wieczora, a unikniesz doktora”. Trudno nie zgodzić się z tym starym angielskim powiedzeniem, zwłaszcza gdy przyjrzy się licznym prozdrowotnym właściwościom tego owocu.
Jabłko
Występowanie: na całej półkuli północnej o strefie klimatu umiarkowanego, w Polsce rośnie 55 gatunków. Dzisiejsze odmiany hodowlane jabłoni pochodzą głównie od dzikich form rosnących na Kaukazie jabłoni niskiej (Malus pumila) oraz jabłoni dzikiej (Malus sylvestris). Optymalne jest stanowisko słoneczne z próchniczną ziemią i nienarażone na silne wiatry.
Surowiec: owoce.
Pora zbioru: od czerwca do października. Właściwy termin zależny jest jednak od odmiany.
Ważne: występujące w jabłkach poliole (alkohole cukrowe) oraz fruktoza mogą podrażniać układ pokarmowy, co może doprowadzić do biegunek lub zaparć oraz dolegliwości bólowych, dlatego osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego powinny ograniczać spożycie tych owoców.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Nie bez znaczenia są także ich prozdrowotne właściwości, bowiem zawierają głównie polisacharydy (błonnik pokarmowy) i związki wielofenolowe (polifenole), takie jak: kwas chlorogenowy, flory(d)zyna, glikozydy kwercetyny, katechina, epikatechina i procyjanidyny. Ważnymi składnikami obecnymi w tych owocach są również witaminy przeciwutleniające, kwasy owocowe i minerały1.
Jabłka dla dbających o szczupłą sylwetkę
Aby usunąć z organizmu toksyny i pobudzić trawienie, powinno się jeść jabłka surowe i nieobrane, bo to właśnie w skórce znajdują się cenne przeciwutleniacze i większość błonnika pokarmowego2. W jednym z badań przeprowadzonym na 49 kobietach w wieku między 30. a 50. r.ż. stwierdzono, że włączenie 3 jabłek przez 10 tygodni do codziennego jadłospisu ochotniczek zmniejszyło spożywanie przez nie kalorii i sprzyjało znacznej utracie wagi3.
Antyrakowe działanie jabłek
Zawarte w jabłkach przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, np. raków płuc, piersi i jelita grubego, co potwierdziły liczne badania. W profilaktyce przeciwnowotworowej duże znaczenie mają błonnik, który usuwa szkodliwe produkty przemiany materii z jelit, a z kału związki potencjalnie kancerogenne, oraz zmniejszające stres oksydacyjny flawonoidy, a także epikatechina, katechina oraz kwercetyna. W jednym z badań, przeprowadzonym na grupie ochotniczek po 70. r.ż., wykazano, że wśród kobiet regularnie spożywających jabłka był niższy odsetek zgonów z powodu nowotworów4.
Sugeruje się, że działanie przeciwnowotworowe jest również związane z obecnością witaminy C i pektyn, z tych ostatnich podczas fermentacji powstają pochodne kwasu masłowego – substancje będące składnikami niektórych preparatów wspomagających leczenie zaburzeń czynnościowych układu pokarmowego, w szczególności zespołu jelita drażliwego, oraz eksperymentalnych preparatów stosowanych w terapii nowotworów5.
Antyoksydacyjna maseczka z jabłkiem jogurtem i miodem
Zetrzyj duże jabłko na tarce o małych oczkach, następnie wymieszaj je z łyżką jogurtu naturalnego i miodu na jednolitą masę. Nanieś ją na oczyszczoną skórę twarzy, omijając okolice oczu. Odczekaj 15-20 min., a później zmyj maseczkę letnią wodą. Aby podtrzymać efekt rozświetlenia, stosuj domowy kosmetyk raz w tygodniu.
Ochrona przed astmą
Ukryty w skórce owocu cenny flawonoid – kwercetyna, ma dobroczynne działanie na układ odpornościowy, bo chroni tkankę płucną przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, zapobiegając m.in. rozwojowi astmy. Jedno z badań obejmujących grupę ponad 68 tys. kobiet wykazało, że u pań, które codziennie spożywały 30 g jabłek, ryzyko wystąpienia astmy obniżyło się o 10%6. Co ważne, owoce te mogą chronić nienarodzone dzieci przed astmą i oznakami alergii, dlatego po jabłka powinny codziennie sięgać kobiety w ciąży7.
Jabłka to ratunek dla diabetyków
Cukrzyca typu 2 rozpoznawana jest zazwyczaj u chorych powyżej 30. r.ż., ale występuje także u dzieci i w okresie dojrzewania. Wiąże się z uszkodzeniem – a w konsekwencji – zaburzeniem czynności różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Naukowcy wykazali, że owoce te mogą zmniejszać absorpcję glukozy w jelitach oraz zredukować zarówno jej stężenie we krwi, jak i wyrzut insuliny u pacjentów ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2. Po podaniu ochotnikom ekstraktu jabłkowego stężenie glukozy i insuliny w osoczu uległo zmniejszeniu, ale zwiększyła się utrata glukozy z moczem, co sugeruje również zmniejszenie nerkowej reabsorpcji glukozy8.
Jabłkowe wsparcie dla układu pokarmowego
Jabłka i ich przetwory, dzięki zawartości pektyn, korzystnie wpływają na mikrobiotę jelit, głównie poprzez zwiększenie liczby korzystnych bakterii jelitowych. Warto mieć to na uwadze, pamiętając, że to właśnie przewód pokarmowy jest największym narządem układu odpornościowego. U szczurów karmionych dietą opartą o jabłka we wszystkich postaciach (cały owoc, sok i mus jabłkowy) zaobserwowano obniżenie wartości pH, które było potencjalnie spowodowane przez zwiększone wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFAs) i mas kałowych, co wskazuje na zwiększoną fermentację kałową uznawaną za korzystną dla zdrowia jelit9.
Ile kalorii ma jabłko?
Średniej wielkości jabłko zawiera ok. 90 kcal i 4 g błonnika zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego w wodzie, co korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, poprawiając funkcje trawienne i wspomagając utrzymanie sytości.
Masło jabłkowe, ocet, kiszone jabłka - proste przepisy
Oczywiście najzdrowiej chrupać je na surowo ze skórką. Ale kto oprze się szarlotce czy jabłkom pod kruszonką? Z jabłek można wyczarować o wiele więcej - zrobić z nich prozdrowotny ocet, masło pomagające zwalczyć infekcje albo kiszonkę podnoszącą odporność.
Masło jabłkowe na infekcje górnych dróg oddechowych
1 kg kwaśnych jabłek umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na niewielkie kawałki i przełóż na głęboką patelnię. Podgrzej na małym ogniu, dodaj 5 łyżek melasy karbowej i łyżkę cukru. Gotuj nadal na małym ogniu przez godzinę. Dodaj po dużej szczypcie cynamonu, kardamonu, imbiru, kurkumy i soli oraz łyżkę oleju kokosowego. Rozgotuj wszystko do miękkości i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Takie masło jabłkowe może być zdrowym zamiennikiem dla dżemów i konfitur, doskonale nadaje się na kanapki i do wypieków
Ocet o działaniu przeciwpasożytniczym
1 kg jabłek umyj i pokrój w kostkę razem ze skórą i gniazdami nasiennymi. Włóż do słoja do ¾ jego objętości. Do miski wsyp 2 łyżki cukru i zalej 1,5 l letniej wody, wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Zalej jabłka wodą z cukrem. Słój nakryj gęstą ściereczką przewiązaną gumką recepturką i odstaw w ciemne miejsce. Przez 1. tydzień 1-2 razy dziennie przemieszaj ocet łyżką. Gdy jabłka zaczną opadać na dno, a na powierzchni zacznie tworzyć się biała warstwa, nie mieszaj już octu. Po 4 tygodniach zdejmij z powierzchni osad, ocet przelej przez sito i wlej do butelek. Odstaw z powrotem w ciemne miejsce na kolejne 4 tygodnie.
Kiszonki na odporność
Rozpuść łyżkę soli kamiennej i łyżkę cukru w ciepłej wodzie i pozostaw solankę do wystudzenia. 1 kg jabłek umyj, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, umieść w słoju i zalej solanką, tak by owoce znalazły się pod wodą. Zakręć naczynie i odstaw jabłka do ukiszenia na ok. 3 tygodnie.
- Nutrition journal,3(1), 5
- Nutrition reviews,67(4), 188-205
- J Acad Nutr Diet 2012 May;112(5):671-84
- Planta medica, 74(13), 1608-24
- Diabetologia Kliniczna. 2013; 2(3): 96-103
- Advances in nutrition, 2(5),408-20
- Thorax, 2007; 62: 773-9
- Postępy NaukmMedycznych. 2009; 6: 420-8
- Br J Nutr. 2015;114(8): 1263-77