Flawonoidy - czym są i gdzie je można znaleźć?

Flawonoidy to grupa związków, które odpowiadają za regulację procesów życiowych roślin. Jak się okazuje - mają również szereg właściwości leczniczych.

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Flawonoidy - co to jest?

Flawonoidy są naturalnymi bioaktywnymi związkami występującymi w produktach roślinnych. Flawonoidy pełnią wiele kluczowych funkcji w życiu roślin. Ich zadaniem są:

  • Ochrona przed promieniowaniem UV: Flawonoidy absorbują promieniowanie UV, chroniąc rośliny przed uszkodzeniami spowodowanymi przez intensywne światło słoneczne.
  • Ochrona przed patogenami: Niektóre flawonoidy mają właściwości antybakteryjne i antygrzybicze, które pomagają roślinom w obronie przed różnymi patogenami.
  • Atrakcyjność dla zapylaczy i ochrona przed roślinożercami: Flawonoidy często nadają roślinom intensywne barwy, które przyciągają zapylacze, takie jak pszczoły. Jednocześnie niektóre flawonoidy mogą działać odstraszająco na roślinożerców, chroniąc rośliny przed zjedzeniem.
  • Regulacja wzrostu roślin: Flawonoidy mogą wpływać na wzrost i rozwój roślin, na przykład poprzez interakcję z hormonami roślinnymi.
  • Interakcje z innymi organizmami: Flawonoidy mogą wpływać na interakcje roślin z innymi organizmami, na przykład poprzez przyciąganie korzystnych mikroorganizmów do korzeni roślin.
  • Ochrona przed stresem oksydacyjnym: Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, flawonoidy mogą chronić rośliny przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Wszystkie te funkcje przyczyniają się do zdrowia i przetrwania roślin w różnych środowiskach. Flawonoidy mogą też zdziałać wiele dobrego dla naszego zdrowia.

Herbata - najlepsze źródło flawonoidów

Zaparzenie herbaty to dobry pomysł. Napój ten zawiera bowiem mnóstwo roślinnych substancji chemicznych chroniących przed chorobami serca, udarem mózgu, demencją i nowotworami. Twoja starsza ciocia może nie wiedzieć wiele na temat diety śródziemnomorskiej. Jedną rzecz robi jednak dobrze – nastawia czajnik, aby zaparzyć filiżankę herbaty.

Napój ten jest pełen flawonoidów – fitoz­wiązków lub polifenoli o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Spowalniają one odkładanie się blaszki miażdżycowej w aorcie brzusznej, które może prowadzić do chorób serca i udarów mózgu oraz jest prekursorem demencji. Aorta to największa w organizmie tętni­ca, która zaopatruje w tlen jamę brzusz­ną oraz kończyny dolne. A im większe spożycie herbaty, tym mniejsze ryzyko wystąpienia zwapnienia aorty brzusz­nej – wykazało nowe badanie australij­skiego Uniwersytetu Edith Cowan1.

Naukowcy obserwowali pod kątem objawów zwapnienia aorty brzusznej 881 starszych kobiet w średnim wieku 80 lat. Chociaż dieta uczestniczek badania nie była szczególnie zdrowa, większość z nich piła herbatę. Kobiety spożywa­jące 2-6 filiżanek tego napoju dziennie były do 40% mniej narażone na rozwój rozległego zwapnienia aorty brzusznej. Jednak nie wszystkie badane piły herbatę. Te, które jej nie spożywały, po­zyskiwały swoje dawki flawonoidów z jabłek, orzechów, owoców cytrusowych, jagodowych lub czerwonego wina.

Flawonoidy nie chronią też wyłącz­nie przed zwapnieniem aorty brzusznej. Dzięki nim można uniknąć również rozwoju niektórych rodzajów nowotwo­rów, cukrzycy typu 2 i osteoporozy.

Najbogatsze źródła flawonoidów

Zalecana dzienna dawka tych związków zawiera się w przedziale 400-600 mg. A oto kilka pokarmów i napojów, które jednorazowo zapewniają dobową porcję tych związków lub nawet więcej.

2-gramowa porcja zielonej herbaty zapewnia 130% zalecanej dziennej dawki flawonoidów
  • GORZKA CZEKOLADA (70-85% kakao)  25-gramowa porcja zapewnia 3-krotność zalecanej dziennej dawki
  • ZIELONA HERBATA 2-gramowa porcja zapewnia 130% zalecanej dziennej dawki
  • WINO Z CZERWONEJ ODMIANY WINOROŚLI O NAZWIE SHIRAZ LUB SYRAH 250-gramowa porcja zapewnia 116% zalecanej dziennej dawki

Różne rodzaje flawonoidów

Flawanole to silne antyoksydanty, które można znaleźć w poniższych produktach spożywczych:

Flawan-3-ole wspomagają ochronę przed uszkodzeniami komórek oraz regulują ciśnienie tętnicze i poziom glukozy we krwi, a zawierają je:

  • Biała herbata
  • Czerwone i fioletowe winogrona
  • Zielona herbata
  • Czarne jagody
  • Herbata oolong
  • Truskawki
  • Czarna herbata
  • Kakao
  • Jabłka
Flawonoidy to substancje chemiczne używane przez rośliny do ochrony przed chorobami. Wygląda na to, że tak samo mogą działać również w przypadku ludzi. 

Flawony wspomagają redukcję stanu zapalnego w organizmie i są zawarte w następujących produktach spożywczych:

  • Pietruszka
  • Rumianek
  • Czerwone papryki
  • Mięta
  • Seler

Flawanony to substancje o działaniu przeciwzapalnym, które mogą również wspomagać kontrolę masy ciała, zawarte w poniższych pokarmach:

  • Cytryny
  • Pomarańcze
  • Limonki
  • Grejpfruty

Izoflawony utrzymują w równowadze hormony, a zawierają je następujące produkty spożywcze:

  • Soja
  • Bób
  • Rośliny strączkowe

Antocyjaniny to chroniące przed chorobami serca i nowotworami antyoksydanty, które znajdują się w poniższych pokarmach:

  • Czerwone i fioletowe winogrona
  • Owoce jagodowe
  • Czerwone wino
  • Truskawki
  • Żurawina
  • Jeżyny
Bibliografia
  • Arterioscler Thromb Vasc Biol, 2022; 42 (12): 1482–94
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny