Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Jesień bez spadku nastroju? Wypróbuj te naturalne substancje
Kiedy dni stają się krótsze, a pogoda za oknem mniej sprzyjająca, wiele osób odczuwa obniżenie nastroju, zwane...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
Redakcja poleca
Dlaczego warto farbować włosy henną?
Henna do włosów to dobra alternatywa powszechnie stosowanych farb do włosów. Jest od nich bezpieczniejsza, mniej...
Redakcja poleca
Woda plazmowana - wolna od zanieczyszczeń, pomocna w leczeniu nowotworów
Wszystkie badania naukowe jednomyślnie wskazują, że zdrowy człowiek powinien spożywać co najmniej 2 litry wody...
Redakcja poleca
Dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje?
O tym, dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje, rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim właścicielem...
Redakcja poleca
Z rozsądną fitoterapią rak to nie wyrok
„Ignorancja medycyny konwencjonalnej wobec dobroczynnego działania vilcacory skłoniła mnie do rozpoczęcia badań nad tą...
Redakcja poleca
Eliksir do kąpieli i pod prysznic z linii Holidays In Bali - holistyczna pielęgnacja
Wyobraź sobie relaks na rajskiej plaży na Bali, zachód słońca nad turkusowym oceanem i spacer po malowniczych ogrodach...
1
9
Zobacz wszystkie
Elektrolity - najważniejsze funkcje, źródła i objawy niedoborów jonów
W lecie jesteśmy bombardowani reklamami suplementów diety, które pomagają uniknąć utraty cennych elektrolitów, wypłukiwanych z organizmu wraz z potem. Dlaczego są one takie ważne?
Naturalne związki wspomagające odchudzanie
Nadmierna ilość tkanki tłuszczowej to nie tylko problem estetyczny. W wielu przypadkach konieczność pozbycia się kilku kilogramów ma związek ze zdrowiem.I choć trudno w to uwierzyć, jedzenie nie...
Czy mikrobiom jelita może mieć wpływ na serce?
Nowe dowody łączą mikrobiom jelitowy z chorobami serca. Bakterie zmieniają prozdrowotne składniki pochodzące z mięsa, jaj i nabiału w związek, który przyspiesza odkładanie się blaszek miażdżycowych...
Detoks sokiem z selera naciowego - jak go pić?
Anthony William, ceniony przez amerykańskich celebrytów jako "medyczne medium", wychwala lecznicze właściwości selera naciowego jako panaceum naszych czasów. Oto jego dieta oczyszczająca oraz...
Przepis na sok z selera autorstwa Anthony’ego Williama
Anthony William, ceniony przez amerykańskich celebrytów jako "medyczne medium", wychwala lecznicze właściwości selera naciowego jako panaceum naszych czasów. Oto jego dieta oczyszczająca oraz...
Czy zakwaszenie organizmu może powodować choroby?
Naukowcy coraz częściej dostrzegają związek między różnymi chorobami a dietą zakwaszającą. Ross Bridgeford proponuje przepis na odzyskanie równowagi.
Czy miód jest zdrowy dla dziąseł i zębów?
Badacze z ojczyzny miodu manuka, Nowej Zelandii, potwierdzili - radzi on sobie świetnie z bakteriami powodującymi choroby przyzębia.
Jeżyny - Dlaczego są takie zdrowe?
Z tych zdrowych i smacznych owoców możesz przygotować m.in. orzeźwiający i zdrowy sos do obiadu, proponuje Kirsten Hartvig
8 naturalnych i skutecznych sposobów na mdłości
Sok z karczocha, herbatka rumiankowa, ciasteczka imbirowe lub naleśniki z biedrzeńcem – poznaj całkiem smakowite opcje na pozbycie się kłopotu
Rzeżucha - właściwości zdrowotne, jak jeść i kiedy wysiewać
Jest tania, a jej uprawa – prosta. Ze swoich leczniczych właściwości słynie już od czasów starożytnych. Rzeżucha pojawia się na naszych stołach wczesną wiosną, służąc za wielkanocną dekorację,...
Jak odkwasić organizm?
Naukowcy coraz częściej dostrzegają związek między różnymi chorobami a dietą zakwaszającą. Ross Bridgeford proponuje przepis na odzyskanie równowagi.
Co jeść, by być zdrowym? Czyli punkty dla zdrowia na talerzu
Naukowcy uszeregowali pokarmy i napoje według ich przypuszczalnego wpływu na zdrowie.
Co jeść, by zmniejszyć ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19?
Większość poważnych przypadków covid-19 jest bezpośrednim rezultatem złej diety – o czym instytucje medyczne wiedzą, choć ignorują to, od marca 2020 r.
Co warto jeść, by dłużej zachować zdrowie?
Niektóre produkty żywnościowe dodadzą nam minuty życia bez chorób – a inne skradną nam ten czas. Badacze dokonali obliczeń, by przygotować dla nas ściągawkę na temat fast-foodów.
Jak załagodzić stan zapalny wywołany silikonowymi implantami?
Stan zapalny wywołany implantami można załagodzić dietą.
Ghee – właściwości i zastosowanie
Czy ghee i masło klarowane to ten sam produkt? Czy jedzenie ghee sprzyja chorobom serca? Jakie witaminy i minerały znajdują się w ghee? Czy można smażyć z użyciem ghee?
Skrobia oporna - gdzie występuje i jaką pełni rolę?
Czym skrobia oporna różni się od zwykłej skrobi? Gdzie występuje skrobia oporna? Czy jej spożywanie jest bezpieczne dla organizmu?
Przepisy na dania z sardynek
Nawet jeśli nie przepadasz za sardynkami, te przepisy przypadną ci do gustu. Przygotowane na ich podstawie potrawy są po prostu pyszne! Ale właściwie, dlaczego mielibyśmy jeść tę "niesmaczną" rybę?
Dlaczego warto jeść sardynki?
Jeśli chodzi o ryby, które budzą skrajne emocje, sardynki to najlepszy przykład. Ludzie je kochają lub nienawidzą. Te opalizujące, maleńkie i tłuste ryby z rodziny śledziowatych zachwycają smakoszy....
Przepis na kapustę galicyjską z kimchi
Kapusta galicyjska i kimchi mają wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Dlatego warto połączyć je ze sobą.
Oleokantal - cenny składnik oliwy z oliwek
Oleokantal to naukowa nazwa związku, któremu dieta śródziemnomorska, a przede wszystkim oliwa, zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości. Jego obecność w oliwie można rozpoznać po pizzicante, co w...
Dlaczego warto dodać oliwę do warzyw?
Czy smażenie warzyw na oliwie to najzdrowszy sposób ich przygotowania? Odpowiedź na to pytanie była celem niedawnego badania, przeprowadzonego przez hiszpańskich naukowców z Universidad de Granada.
Cała prawda o jogurcie
Jogurt od dawna jest ulubionym napojem Europejczyków, ale w ostatnich latach ten kremowy przysmak stał się również podstawą diety wielu amerykańskich rodzin.
Pyszne muffiny z warzywną kiełbaską, czyli przepis na pożywne śniadanie
Pyszne muffiny z warzywną kiełbaską świetnie nadają się na pożywne śniadanie. To świetny pomysł na dobry początek dnia.
Czy bataty są zdrowsze niż ziemniaki?
Nie oceniaj książki po okładce. To popularne powiedzenie można odnieść również do warzyw, zwłaszcza batatów – inaczej słodkich ziemniaków. Uczciwie mówiąc, nie jest to wizualnie najatrakcyjniejszy...
Co jeść i suplementować by zachować zdrowie? Produkty i substancje, którym warto przyjrzeć się z bliska. Część 2
Przybywa dowodów naukowych na to, że nasze zdrowie w ogromnym stopniu zależy od tego, co jemy. Liczne badanie potwierdzają również, że w przypadku niedoborów pewnych substancji w organizmie...
Solanina - trujący związek w ziemniakach. Jak pozbyć się solaniny?
Solanina – co to takiego? Jakie są objawy zatrucia solaniną? Czy można jeść zielone części pomidora i papryki? Czy zielone ziemniaki są jadalne?
Mrożone pieczywo – czy jest zdrowe?
Czy pieczywo z odroczonego wypieku jest gorsze od tradycyjnego pieczywa? Czy można odróżnić po smaku chleb mrożony? Jakie walory posiada mrożone pieczywo?
10 produktów na poprawę nastroju
Musisz siedzieć w biurze, kiedy inni mogą leniuchować? Właśnie skończyłeś urlop i rozpoczynasz pracę po kilkutygodniowej przerwie? Za oknem pada i pogoda nie nastraja pozytywnie? Sprawdź, co może...
Czy zdrowe jedzenie może szkodzić?
Poznaj 6 produktów, które powszechnie uważa się za zdrowe, choć ich jedzenie wcale nie musi być dla nas korzystne. Dr Joseph Mercola tłumaczy, dlaczego lepiej trzymać się od nich z daleka.
Głodówka może chronić przed infekcjami
Okazjonalne głodówki chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi lub co najmniej zapewniają, że przebieg choroby będzie łagodny.
Poprzednia
1
...
2
3
4
5
6
7
...
14
Następna
Raport
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
15 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby