Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Adaptogeny - podniosą witalność i wzmocnią organizm w sytuacjach stresowych
O tym, jak podnieść witalność i wzmocnić organizm w sytuacjach stresowych rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim...
Redakcja poleca
Mitocany - naturalne wsparcie w walce z rakiem
Mitocany – nowoczesna broń uderzająca w mitochondria komórek nowotworowych (mito – mitochondria, can- od angielskiego...
Redakcja poleca
Bioadaptacyjna terapia impulsowa - pomoc w złagodzeniu bólu nie tylko mięśni
Nowe technologie są wykorzystywane przez nas prawie na każdym obszarze życia. Wiele z nich wymaga od nas jednak...
Redakcja poleca
Glutation - moc antyoksydantu w działaniu przeciwstarzeniowym i w zapobieganiu chorobom degeneracyjnym
Spośród setek związków chemicznych pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które w ostatnich latach przebojem...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
5 powodów, dla których warto przyjmować krzem
Jest drugim najpowszechniej występującym pierwiastkiem na Ziemi (ustępuje miejsca jedynie tlenowi) i trzecim pod...
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Osłabiający niedobór witaminy B12 – ważne fakty
Czujesz się nie najlepiej, Twoja energia gdzieś ucieka? A może czasem popadasz w apatię, przygnębienie, nawet w lekką...
Uroda i pielęgnacja
Radical med – dla włosów wymagających radykalnej pielęgnacji
Żadna fryzura nie będzie prezentowała się naprawdę dobrze, jeżeli stan skóry głowy i włosów daleki będzie od ideału....
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Ta substancja może wydłużyć Twoje życie nawet o 9 lat!
Mit o istnieniu źródła wiecznej młodości od wieków rozpalał umysły poszukiwaczy i skłaniał ich do podejmowania...
1
8
Zobacz wszystkie
Co jeść, by być zdrowym? Czyli punkty dla zdrowia na talerzu
Naukowcy uszeregowali pokarmy i napoje według ich przypuszczalnego wpływu na zdrowie.
Co jeść, by zmniejszyć ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19?
Większość poważnych przypadków covid-19 jest bezpośrednim rezultatem złej diety – o czym instytucje medyczne wiedzą, choć ignorują to, od marca 2020 r.
Co warto jeść, by dłużej zachować zdrowie?
Niektóre produkty żywnościowe dodadzą nam minuty życia bez chorób – a inne skradną nam ten czas. Badacze dokonali obliczeń, by przygotować dla nas ściągawkę na temat fast-foodów.
Jak załagodzić stan zapalny wywołany silikonowymi implantami?
Stan zapalny wywołany implantami można załagodzić dietą.
Ghee – właściwości i zastosowanie
Czy ghee i masło klarowane to ten sam produkt? Czy jedzenie ghee sprzyja chorobom serca? Jakie witaminy i minerały znajdują się w ghee? Czy można smażyć z użyciem ghee?
Skrobia oporna - gdzie występuje i jaką pełni rolę?
Czym skrobia oporna różni się od zwykłej skrobi? Gdzie występuje skrobia oporna? Czy jej spożywanie jest bezpieczne dla organizmu?
Przepisy na dania z sardynek
Nawet jeśli nie przepadasz za sardynkami, te przepisy przypadną ci do gustu. Przygotowane na ich podstawie potrawy są po prostu pyszne! Ale właściwie, dlaczego mielibyśmy jeść tę "niesmaczną" rybę?
Dlaczego warto jeść sardynki?
Jeśli chodzi o ryby, które budzą skrajne emocje, sardynki to najlepszy przykład. Ludzie je kochają lub nienawidzą. Te opalizujące, maleńkie i tłuste ryby z rodziny śledziowatych zachwycają smakoszy....
Przepis na kapustę galicyjską z kimchi
Kapusta galicyjska i kimchi mają wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Dlatego warto połączyć je ze sobą.
Oleokantal - cenny składnik oliwy z oliwek
Oleokantal to naukowa nazwa związku, któremu dieta śródziemnomorska, a przede wszystkim oliwa, zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości. Jego obecność w oliwie można rozpoznać po pizzicante, co w...
Dlaczego warto dodać oliwę do warzyw?
Czy smażenie warzyw na oliwie to najzdrowszy sposób ich przygotowania? Odpowiedź na to pytanie była celem niedawnego badania, przeprowadzonego przez hiszpańskich naukowców z Universidad de Granada.
Cała prawda o jogurcie
Jogurt od dawna jest ulubionym napojem Europejczyków, ale w ostatnich latach ten kremowy przysmak stał się również podstawą diety wielu amerykańskich rodzin.
Pyszne muffiny z warzywną kiełbaską, czyli przepis na pożywne śniadanie
Pyszne muffiny z warzywną kiełbaską świetnie nadają się na pożywne śniadanie. To świetny pomysł na dobry początek dnia.
Czy bataty są zdrowsze niż ziemniaki?
Nie oceniaj książki po okładce. To popularne powiedzenie można odnieść również do warzyw, zwłaszcza batatów – inaczej słodkich ziemniaków. Uczciwie mówiąc, nie jest to wizualnie najatrakcyjniejszy...
Co jeść i suplementować by zachować zdrowie? Produkty i substancje, którym warto przyjrzeć się z bliska. Część 2
Przybywa dowodów naukowych na to, że nasze zdrowie w ogromnym stopniu zależy od tego, co jemy. Liczne badanie potwierdzają również, że w przypadku niedoborów pewnych substancji w organizmie...
Solanina - trujący związek w ziemniakach. Jak pozbyć się solaniny?
Solanina – co to takiego? Jakie są objawy zatrucia solaniną? Czy można jeść zielone części pomidora i papryki? Czy zielone ziemniaki są jadalne?
Mrożone pieczywo – czy jest zdrowe?
Czy pieczywo z odroczonego wypieku jest gorsze od tradycyjnego pieczywa? Czy można odróżnić po smaku chleb mrożony? Jakie walory posiada mrożone pieczywo?
10 produktów na poprawę nastroju
Musisz siedzieć w biurze, kiedy inni mogą leniuchować? Właśnie skończyłeś urlop i rozpoczynasz pracę po kilkutygodniowej przerwie? Za oknem pada i pogoda nie nastraja pozytywnie? Sprawdź, co może...
Czy zdrowe jedzenie może szkodzić?
Poznaj 6 produktów, które powszechnie uważa się za zdrowe, choć ich jedzenie wcale nie musi być dla nas korzystne. Dr Joseph Mercola tłumaczy, dlaczego lepiej trzymać się od nich z daleka.
Głodówka może chronić przed infekcjami
Okazjonalne głodówki chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi lub co najmniej zapewniają, że przebieg choroby będzie łagodny.
5 sposobów, jak nie przytyć w święta
Święta Bożego Narodzenia sprzyjają podjadaniu. Apetyczne ciasta, słodycze i smaczne świąteczne potrawy sprawiają, że trudno nam uniknąć przejedzenia i dodatkowych kilogramów. Jak tego uniknąć? Oto 5...
Świąteczny deser figowy
Słodycze z supermarketu zamień na świąteczny deser domowej roboty.
Zdrowe słodycze na Święta
Bożonarodzeniowe przysmaki też mogą być zdrowe. Marketa Bola zdradza przepisy na urocze bałwanki i babeczki bez pieczenia.
Przepis na zieloną herbatę imbirową. Napój rozgrzewający i uspokajający żołądek
Jest dobra dla serca i mózgu, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i prawdopodobnie zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.
Bezpieczna ryba z certyfikatem MSC
Czy jesteśmy gotowi, by działać dla dobra naszej planety i przyszłych pokoleń? To pytanie, na które musimy sobie odpowiedzieć, wybierając rybę na Święta. Jeśli chcemy cieszyć się pysznymi rybnymi...
Pyszne domowe koktajle poprawiające trawienie
Och, nasz umęczony układ pokarmowy! Czy wiesz, że jego największym wrogiem są antybiotyki, które jednocześnie pomagają i szkodzą?
Na nudności... jedzenie
Gdy dokuczają ci z jakiegokolwiek powodu nudności, nie masz prawdopodobnie ochoty ani na jedzenie, ani na picie. A jednak właśnie to może być najlepszym sposobem na złagodzenie tej dolegliwości.
Kiszonki - dlaczego warto je jeść?
Są źródłem probiotyków, witamin i mikroelementów, a przy tym możesz jeść je do woli, ponieważ zawierają wyjątkowo mało kalorii. Najwyższy czas zaopatrzyć domową spiżarnię w kiszone warzywa własnej...
Rozgrzej się zimową dynią
Czy zauważyliście ostatnio w swoim supermarkecie wszystkie te dynie o ciekawych i dziwnych kształtach? Warto spróbować każdej z nich!
Co jeść i suplementować by zachować zdrowie? Produkty i substancje, którym warto przyjrzeć się z bliska. Część 1
W ciągu ostatnich kilku lat naukowcy na podstawie wielu badań wykazali, że nasze zdrowie w ogromnym stopniu zależy od rodzaju diety i że bardzo często ratowanie zdrowia wymaga przyjmowania...
Nie oszczędzaj na olejach rybnych!
Kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczowe dla naszego zdrowia i długowieczności. Obniżają bowiem ryzyko chorób serca.
Poprzednia
1
...
2
3
4
5
6
7
...
13
Następna
Raport
Borelioza – wszystko, co musisz o niej wiedzieć
12 artykułów
Partner raportu:
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby