Gdy wprowadzamy niewielkie modyfikacje stylu życia lub diety, ciało migdałowate może spać spokojnie, nie przeszkadzając nam w tej wyboistej podróży.
Zero przekąsek (1-2 wyraźne posiłki)
Okazuje się, że jedzenie między posiłkami jest jednym z najgorszych nawyków żywieniowych, jakie mogliśmy wprowadzić do swojego życia.
Nie wiem, czy wiesz, ale za każdym razem, kiedy coś jesz – insulina idzie w górę, a trzustka zajmuje się rzeczami, którymi nie powinna się zajmować. Dlatego bardzo mocno zachęcam do tego, żeby wprowadzić zero przekąsek i jeden lub dwa posiłki w ciągu dnia (najlepiej jadane zawsze o tej samej porze).
My zastosowaliśmy tę zasadę i od razu poczuliśmy się lepiej! Jedzenie przez cały dzień powodowało to, że nie mogliśmy pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Kiedy wyraźnie zaznaczyliśmy godziny naszych posiłków i przestaliśmy podjadać – nagle waga spadła i czujemy się świetnie.
Pokochaj jarmuż, ale i inne warzywa wraz z… liśćmi
Zacznijmy od tego, że 300 g warzyw kapustnych dziennie obniża ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów o 41%! Jarmuż to przecudowna roślina kapustna.
Najlepsze warzywo, jakie możesz wprowadzić do swojego życia! U mnie król jarmuż jest codziennie w menu. Wprowadź go również u siebie. Ale nie tylko. Niech znajdą się u Ciebie brokuły, rzodkiewki, buraki – najlepiej wraz z liśćmi. Wiele osób zwykle je wyrzuca.

Zero alkoholu (papierosów, używek)
Stare PRL-owskie hasło brzmiało: „Alkohol – Twój wróg”. I… było z gruntu prawdziwe! Za każdym razem, kiedy pijemy alkohol – niszczymy swoją wątrobę, która i tak nie ma lekko. Musi przecież uporać się z medykamentami, które łykamy, kosmetykami, które nakładamy na siebie albo toksynami, których dostarczamy sobie wraz z jedzeniem i piciem. Bądźmy dla niej łaskawi i ograniczmy chociaż używki. Są nam niepotrzebne.
Pij swoje warzywa
Zauważyłem, że kiedy wycisnę sok z jarmużu, to jestem w stanie przyswoić do 100% wartości odżywczych! Natomiast kiedy robię z niego szejka to automatycznie zawartość składników, które mogę przyswoić, spada do ok. 40-60%. Dlatego piję codziennie przynajmniej 1 sok, w którym jest mnóstwo warzyw.
Jedz sałatki i kiszonki
Fermentowane warzywa mają nie tylko pyszny smak, ale również moc poprawy naszego zdrowia. A wszystko to dzięki obecności żywych kultur bakterii.
Enzymy tworzone przez te mikroorganizmy rozbijają związki odżywcze w jedzeniu na mniej skomplikowane, które są lepiej trawione przez ludzi. Fermentacja w wielu przypadkach redukuje ilość związków blokujących wchłanianie minerałów. Podnosi też zawartość witaminy C w kiszonych warzywach.

Okazuje się, że bardzo dużo osób w ogóle nie je warzyw. Zobacz, o ile lepiej się poczujesz, po wprowadzeniu tej zasady.
Pij ocet jabłkowy przed posiłkiem
Na kwadrans przed każdym posiłkiem piję pół szklanki wody, do której dodałem łyżkę octu jabłkowego niepasteryzowanego. Robię to po to, żeby zakwasić swój żołądek. Jeśli masz alkaliczny żołądek – nie jesteś w stanie trawić!
Nie wychodź "jeść na miasto"
Gdy przygotowujesz posiłek w domu, dokładnie wiesz, co się w nim znajduje. Natomiast kiedy idziesz do restauracji, to nigdy nie masz 100-procentowej pewności, co jesz, jak to zostało przyrządzone itd. Niestety restauracje bardzo często nie dbają o jakość jedzenia i używają zbyt dużo chemii, co szkodzi naszemu zdrowiu.
Jedz zdrowe tłuszcze
Upewniaj się, że w każdym posiłku masz jakieś zdrowe tłuszcze. Z owoców numerem jeden jest tutaj awokado! Jednak możesz sięgnąć po zdrowe tłuszcze w postaci olejów, pestek i orzechów.
Gryź owoce, a nie łykaj
Wiele osób przechodząc na zdrowy styl życia, zaczyna na potęgę pić soki owocowe. Chciałbym Cię zachęcić do tego, żeby owoce zjadać jednak w całości – zwłaszcza na samym początku. Jeśli jesteś osobą, która odżywia się tradycyjnie i zaczniesz wyciskać sobie soki z owoców, to niestety zbyt mocno będziesz pobudzać insulinę w swoim organizmie.
Jeśli zjesz owoce w całości, to dostarczysz sobie składniki odżywcze oraz błonnik, który spowolni uwalnianie insuliny. Dlatego ja jem głównie swoje owoce, a soki wyciskam z warzyw.
Jedz śniadanie późno i wcześnie siadaj do kolacji
Wiem, brzmi dziwnie, ale już tłumaczę. Chodzi o to, żeby rano ciało jechało na paliwie, które zostało wprowadzone wczoraj do organizmu. Dzięki temu będzie w stanie autofagii, czyli sprzątania i naprawiania się jak najdłużej.
Jedz wtedy, kiedy jesteś głodny, ale zadbaj o to, żeby ten głód nie pojawiał się zaraz po Twoim przebudzeniu. Istotne jest też jedzenie kolacji najwcześniej jak to możliwe – najlepiej 4-5 godz. przed snem, żeby uspokoić trawienie i żeby ciało weszło w stan odpoczynku i naprawy. Mam nadzieję, że chcesz wyzdrowieć i dołączyć do osób, które zdrowo się odżywiają. Nie musisz od razu stawać się wege.
Jak przechowywać warzywa i owoce?
To częste pytanie, z którym się do mnie zwracacie. Jak zachować wartości odżywcze w roślinach, skoro one tak szybko więdną i psują się? Są na to 3 proste, sprawdzone sposoby.
- Suszenie to najstarsza, obok solenia i fermentacji, metoda przedłużania trwałości jedzenia. Suszenie praktycznie nie pozbawia owoców, warzyw, ziół czy grzybów składników odżywczych. Możesz do niego użyć dehydratora lub zwykłego piekarnika, który należy ustawić na 40℃. To pozwoli odparować wodę z suszonych produktów. Dzięki temu bakterie nie będą mogły się namnażać, a pokarm można będzie zachować na dłużej.
- Mrożenie Jedzenie przechowywane w ten sposób, niemal nie traci wartości odżywczych. Jest tylko 1 warunek, po rozmrożeniu należy spożyć je wraz z wodą, która z niego wypłynęła podczas rozmrażania. Muszę powiedzieć, że nawet sklepowe mrożonki są fajne. Zwłaszcza polecam kupowanie tych zawierających owoce egzotyczne. Dlaczego? Ponieważ do mrożenia nadają się tylko dojrzałe egzemplarze.
- Kiszenie Fermentacji możesz poddać praktycznie wszystko: warzywa, owoce, grzyby, ziarna, mięso i ryby! W ten sposób można zachować wiele produktów na zimę
- Zero przekąsek (1-2 wyraźne posiłki)
- Pokochaj jarmuż, ale i inne warzywa wraz z… liśćmi
- Zero alkoholu (papierosów, używek)
- Pij swoje warzywa
- Jedz sałatki i kiszonki
- Pij ocet jabłkowy przed posiłkiem
- Nie wychodź „jeść na miasto”
- Jedz zdrowe tłuszcze
- Gryź owoce, a nie łykaj
- Późno śniadaj i wcześnie siadaj do kolacji
- Jak przechowywać warzywa i owoce?