Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko depresji?

Niektórzy traktują go jako ukradkową przyjemność, która daje im natychmiastowy zastrzyk energii, tymczasem cukier może działać dokładnie odwrotnie. Nowe badania wykazały, że zwiększa ryzyko depresji, a wzrost spożycia cukru o 100 g w ciągu dnia zwiększa ryzyko o 28%.

27 wrzesień 2024
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Ogólnie rzecz biorąc, główni konsumenci cukru byli o prawie 1/3 bardziej narażeni na depresję niż ci, którzy jadali go bardzo mało, jak odkryli naukowcy z Shandong University of Traditional Chinese Medicine po monitorowaniu grupy ok. 18 400 osób.

Przeanalizowali oni diety uczestników i obliczyli ich codzienne spożycie cukru z jedzeniem oraz piciem. Akademicy podejrzewają, że dieta bogata w cukier może zaburzać mikrobiom jelitowy, który reguluje nasze zdrowie, w tym samopoczucie psychiczne.

Bibliografia
  • BMCPsychiatry,2024;24(1):110
Wczytaj więcej
Nasze magazyny