Po analizie 5-letnich nawyków żywieniowych ok. 3 tys. osób w wieku 40-65 lat naukowcy odkryli, że najzdrowsze jest stosowanie tzw. metody Złotowłosej w odniesieniu do okresowego postu.
Badani, którzy schudli, mieli tendencję do spożywania wczesnych kolacji i śniadań. – Według nas może to wynikać z faktu, że jedzenie wcześniej w ciągu dnia jest bardziej zgodne z rytmami dobowymi oraz pozwala na lepsze spalanie kalorii i regulację apetytu – powiedziała jedna z badaczek Luciana Pons-Muzzo.
Część badanej grupy wybrała bardziej ekstremalne podejście i pościła przez 17 godz. dzięki pomijaniu śniadania i spożywaniu pierwszego posiłku ok. 14. Osoby te, głównie mężczyźni, prowadziły mniej zdrowy tryb życia, nie stosowały diety śródziemnomorskiej, a ich aktywność była mniejsza. Częściej też paliły papierosy i pozostawały bezrobotne.
Pomimo dłuższego postu mężczyźni nie stracili jednak na wadze, a taktyka ta nie była lepsza od restrykcji kalorycznych, które mają ograniczony i krótkotrwały wpływ. Warto więc stosować rozsądny schemat przerywanego postu i zdrowo się odżywiać, najlepiej według zasad diety śródziemnomorskiej.
Int J Behav Nutr Phys Act 2024; 21(1): 102