Jedz w rytmie wskazówek biologicznego zegara, dzięki temu schudniesz

Pora jedzenia może mieć równie duże znaczenie, jak jakość naszych codziennych posiłków. Najświeższe badania sugerują, że za wszystko odpowiedzialny jest zegar biologiczny.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Wszyscy przykładamy większą bądź mniejszą wagę do jedze­nia, ale mało kto martwi się o to, kiedy właściwie po nie sięga. Jak sugeruje pewne przeprowadzone niedawno badanie, może to być jednak równie istotne dla utrzy­mania prawidłowej sylwetki.

W zasadzie jednak to nie tyle kon­kretne pory dnia i nocy powinny zwracać naszą uwagę, co indy­widualny zegar biologiczny oraz moment, w którym organizm zaczyna przygotowywać się do snu. Gdy zabieramy się za jedzenie niedługo przed tą kluczową porą, orga­nizm magazynuje bowiem kalorie w postaci tkanki tłuszczowej.

Jak twierdzą specjaliści z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie w amerykańskim stanie Massachu­setts, osoby otyłe przeważnie jedzą późno wieczorem, gdy ciało przy­mierza się do odpoczynku.

Co cie­kawe, te z prawidłową sylwetką oraz te z nadwagą w zasadzie jadają największy posiłek dnia o tej samej godzinie, ale zegar biologiczny osób otyłych ustawiony jest inaczej i wcze­śniej wysyła ich organizm do łóżka.

Przez 30 dni badacze analizowali zwyczaje żywieniowe 110 osób w wieku 18-22 lata z różną masą ciała. Uczestnicy o największej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie przyjmowali najwię­cej kalorii mniej więcej na godzinę przed tym, gdy w ich organizmach wzrastał poziom melatoniny. Zmianę tę mierzono za pomocą badania śliny, a stanowi ona chemiczny sygnał, że organizm szykuje się do snu, zaś metabolizm spowalnia.

Jak donoszą badacze, miało to o wiele większy wpływ na przy­rost masy ciała niż ilość czy rodzaj spożywanego jedzenia, a nawet poziom aktywności fizycznej i ćwiczeń ruchowych oraz to, ile czasu dana osoba sypia1.

Długość przerw między posił­kami również grała istotną rolę. Jedzenie w niewielkich odstępach czasu, a nawet siadanie do stołu po zbyt długiej przerwie, wysyła organizmowi błędny sygnał, blokując prawidłowe przyswa­janie pokarmu. Dlatego badacze radzą, by najlepiej przyjmować posiłki mniej więcej co 4 godz.

Odstępy między posiłkami

zegar na stole
Nie chodzi tylko o to, kiedy jemy, ale też o to, ile czasu trwają przerwy między posiłkami. Optymalnie wynoszą one 4 godziny.

Oto kilka przykładowych sce­nariuszy, jak wygląda to w praktyce:
Jeśli jesteś rannym ptaszkiem:

  • Pobudka: 6
  • Śniadanie: 7
  • Lunch: 11-12
  • Przekąska: 14-15
  • Obiadokolacja: 19
  • Pójście spać: 22
  • Jeśli jesteś nocnym markiem:
  • Pobudka: 10
  • Śniadanie: 11
  • Lunch: 15
  • Przekąska: 18-19
  • Obiadokolacja: 22
  • Pójście spać: 2 w nocy
Bibliografia
  • Am J Clinical Nutr, 2017; doi: 10.3945/ajcn.117.161588
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny