Dieta SIRT budzi wielki entuzjazm, ale też sporo obaw szczególnie z uwagi na niską kaloryczność diety w jej pierwszym etapie. Plan żywieniowy zakłada zaledwie 1000 kcal, co może prowadzić do spowolnienia metabolizmu - alarmują dietetycy.
Niewątpliwie jednak dieta zawiera prozdrowotne właściwości, pozwala dużo schudnąć, chroni przed licznymi chorobami, a z ostatnich badań wynika, że również wydłuża życie. Za to wszystko odpowiedzialne są sirtuiny - siedem enzymów (SIRT1-7), które biorą udział w regulacji wielu procesów metabolicznych. Dowiedziono, że SIRT6 reguluje długość życia. Enzym ten jest niezbędny do prawidłowej naprawy pęknięć w DNA.
Starzenie się prowadzi do stopniowego spadku aktywności fizycznej i zaburzenia homeostazy energetycznej. Zależna od NAD+ deacylaza SIRT6 reguluje starzenie i metabolizm poprzez mechanizmy, które w dużej mierze pozostają nieznane.
Niemniej warto włączyć do swojej diety:
- seler naciowy, kapary, papryczki chili, czerwoną cebulę, czerwoną cykorię, lubczyk, natkę pietruszki, jarmuż, truskawki, kurkumę,
- grykę,
- zieloną herbatę,
- oliwę z oliwek,
- daktyle,
- soję,
- orzechy włoskie.
- https://doi.org/10.1038/s41467-021-23545-7
- https://doi.org/10.18388/pb.2019_254