Postępy w badaniach DNA zwiększyły nasze zrozumienie funkcji epigenetyki w regulowaniu metabolizmu energetycznego i rozwoju otyłości oraz chorób metabolicznych. Warto zauważyć, że zmiany epigenetyczne są odwracalne, co czyni epigenetykę atrakcyjną alternatywą w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia chorób, w tym otyłości. Artykuł jest skróconą i uproszczoną wersją publikacji naukowej.
W ciągu ostatniego stulecia nauka przyczyniła się do zwiększenia długości życia przeciętnego człowieka o prawie trzy dekady. Jednak rosnąca częstość występowania otyłości przybrała już rozmiar epidemii, która grozi skróceniem oczekiwanej długości i jakości życia obecnych i kolejnych pokoleń.
Otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia m.in. cukrzycy, chorób układu krążenia i raka. Dlatego kluczowe znaczenie ma zrozumienie podstawowych genetycznych mechanizmów komórkowych i molekularnych, które można by wykorzystać w terapii i zapobieganiu otyłości. Badania całego genomu ujawniły kilkaset loci, czyli miejsc w nici DNA, które są związane ze wskaźnikiem masy ciała (BMI), jednak te korelacje mogą wyjaśnić tylko około 3–5% wariancji BMI obserwowanej w populacji.

Jedną z powszechnych przyczyn otyłości jest środowisko, w którym żyjemy, w tym dostępność kalorycznych fast foodów i najnowsze osiągnięcia technologiczne, które znacznie zmniejszają codzienną aktywność fizyczną. Niemniej jednak można jej uniknąć poprzez poprawę stylu życia i podejmowanie dobrych decyzji, dotyczących m.in. odżywiania i ćwiczeń fizycznych.
Stwierdzono, że czynniki te zmieniają transkrypcję, czyli sposób wykorzystania DNA, a w konsekwencji sposób ekspresji genów. Proces ten, określany jako epigenetyka, obejmuje dynamiczne i regulowane zmiany molekularne, które odzwierciedlają interakcję organizmu ze środowiskiem. Pierwszym krokiem do rozwiązania problemu otyłości jest zatem zrozumienie wpływu stylu życia i interwencji terapeutycznych na epigenetyczną kontrolę wydatkowania energii w otyłości.
Rola epigenetyki w otyłości
Zmienne środowiskowe, takie jak sposób odżywiania i styl życia, przyczyniają się do rozwoju otyłości poprzez zmianę ekspresji genów – zjawisko to bada epigenetyka. Po raz pierwszy wprowadzono to pojęcie w 1942 roku i odnosi się ono, po prostu, do modyfikacji chemicznych, które zmieniają sposób, w jaki organizm odczytuje DNA.
Wiele genów, związanych z otyłością i innymi chorobami metabolicznymi, podlega modyfikacjom epigenetycznym. Najczęstsze zmiany epigenetyczne, które zostały dokładnie zbadane, to metylacja DNA, modyfikacje histonów i niekodujące RNA.
-
Metylacja DNA
Metylacja DNA jest istotnym mechanizmem epigenetycznym, odgrywającym ważną rolę w patogenezie wielu chorób. Proces metylacji DNA polega na przyłączeniu grupy metylowej (-CH2) do jednej z zasad azotowych, tworzących niczym klocki nasze DNA, czyli adeniny, guaniny, cytozyny lub tyminy. W tej chemicznej modyfikacji pośredniczy grupa enzymów zwanych metylotransferazami DNA (DNMT).
Metylacja DNA zakłóca transkrypcję genów, a efekt ten osiąga się poprzez uniemożliwienie czynnikom transkrypcyjnym dostępu do DNA i poprzez aktywację białek hamujących ową transkrypcję, czyli przepisanie kodu z DNA na RNA.

Nieprawidłowa metylacja DNA może mieć charakter globalny i dotyczyć całego genomu lub lokalny i dotyczyć określonego genu. Badania nad metylacją DNA u osób otyłych dają niespójne wyniki, ponieważ u niektórych osób ulega ona zahamowaniu, podczas gdy u innych pacjentów dochodzi do nadmiernej metylacji.
Dokładnie zbadano zjawisko metylacji kilku genów, związanych z wytwarzaniem hormonów, regulujących apetyt i przemiany glukozy oraz wrażliwość komórek na działanie insuliny, a także metabolizm i proces wytwarzania energii. Wiemy, że zahamowanie metylacji leptyny upośledza przemiany glukozy, sprzyja insulinooporności i niekorzystnie zmienia profil lipidowy, zaś nadmierna metylacja genu adiponektyny zwiększa BMI.
Metylacja DNA reguluje również geny zaangażowane w funkcje insuliny, czyli hormonu, zawiadującego metabolizmem glukozy. Stwierdzono, że stan ich metylacji ulega zmianie w przypadku otyłości i chorób metabolicznych, co prowadzi do insulinooporności, stanu znacznie utrudniającego odzyskanie kontroli nad masą ciała i utratę zbędnych kilogramów.
Badania wykazały, że także kilka innych genów, zaangażowanych w patogenezę otyłości i odczuwanie sytości, podlega regulacji poprzez metylację DNA, a proces ten ulega zaburzeniu u osób otyłych, w przypadku cukrzycy ciążowej i podczas stosowania diety wysokotłuszczowej.
Metylacja genów, zaangażowanych w niedotlenienie i rozwój stanu zapalnego, także ulega niekorzystnym zmianom w przebiegu otyłości, co prowadzi do zaburzeń w wydzielaniu cytokin prozapalnych. Ale, co ciekawe, zarówno w przypadku wspomnianych genów, jak i genu odpowiedzialnego za działanie insuliny, powrót do prawidłowej masy ciała i ograniczenie kalorii odwraca te niekorzystne zmiany.
-
Modyfikacje histonów
Histony to kuliste białka, wokół których owinięte jest DNA, co pozwala na wytworzenie chromatyny i upakowanie DNA, a przez to powstanie struktury chromosomów.
Modyfikacje histonów wpływają na zwartość upakowania DNA, a tym samym na dostępność czynników transkrypcyjnych i późniejszą ekspresję genów. Wykazano, że modyfikacje histonów regulują ekspresję krytycznych dla adipogenezy, czyli powstawania komórek tłuszczowych, genów i genów odpowiedzialnych za apetyt. Proces ten można odwrócić i przywrócić stan zdrowej równowagi poprzez ograniczenie ilości spożywanych kalorii i utratę masy ciała.

-
Niekodujące RNA
Niekodujące RNA to cząsteczki RNA, które nie są tłumaczone na białka, ale regulują ekspresję genów. Ich najbardziej funkcjonalnie istotnymi typami badanymi w kontekście otyłości są mikroRNA (miRNA) i długie niekodujące RNA (lncRNA). MiRNA jest zaangażowane w proces adipogenezy, a ich poziomy są wyższe u osób otyłych.
Inne miRNA ulegają większej ekspresji w trzewnej tkance tłuszczowej otyłych dorosłych i korelują istotnie z BMI, czyli wskaźnikiem masy ciała. Powiązano je także z upośledzeniem metabolizmu glukozy i lipidów oraz naczyń krwionośnych. Eksperymentalne wyciszenie tych miRNA doprowadziło do zahamowania adipogenezy i akumulacji trójglicerydów, a także zmniejszenia masy ciała i poprawy funkcji metabolicznych.
Z kolei poziom ekspresji w przypadku lncRNA ulega obniżeniu u osób otyłych i koreluje niekorzystnie ze wskaźnikiem masy ciała, obwodem talii, poziomem insuliny i trójglicerydów na czczo. Wykazano także, że lncRNA wpływają na powstawanie brązowej tkanki tłuszczowej, która „spala” kalorie, zamieniając je na ciepło, rozwój stanu zapalnego i metabolizm lipidów.
Jak środowisko napędza otyłość?
Mechanizmy epigenetyczne są dynamiczne i ulegają modyfikacji w odpowiedzi na czynniki środowiskowe i styl życia, umożliwiając adaptację do bodźców zewnętrznych. Co ważne, po usunięciu tych bodźców, dochodzi do przywrócenia, mówiąc obrazowo, „ustawień fabrycznych” i organizm znów działa prawidłowo.
W 2002 roku grupa specjalistów zwróciła uwagę społeczności naukowej na fakt, że początek epidemii otyłości zbiegł się w czasie z początkiem rewolucji przemysłowej i stosowaniem kilku substancji zaburzających gospodarkę hormonalną, takich jak pestycydy fosforoorganiczne, bisfenol A, rozpuszczalniki, chemikalia i metale ciężkie. Później inni eksperci zastosowali termin „środowiskowe obesogeny”, odnosząc się do narażenia na środowiskowe czynniki, zaburzające gospodarkę hormonalną, które indukują otyłość poprzez zakłócanie naturalnych mechanizmów kontroli masy ciała.
- Bisfenol A (BPA), syntetyczny związek chemiczny, obecny w plastikowych pojemnikach na napoje, butelkach na wodę i materiałach dentystycznych, jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych czynników, zaburzających gospodarkę hormonalną. Osoby z wysokim poziomem BPA w osoczu są bardziej narażone na rozwój otyłości trzewnej, insulinooporności i zaburzeń metabolicznych. U dzieci narażonych w łonie matki na wysokie stężenie BPA odnotowano m.in. wyższy wskaźnik masy ciała. Co więcej, nawet przejściowa ekspozycja na niskie dawki BPA zaburza metylację całkowitą i funkcje histonów, co wykazano w modelach in vitro.
- Ftalany to substancje chemiczne, zaburzające gospodarkę hormonalną, stosowane w produktach z tworzyw sztucznych, takich jak urządzenia medyczne i zabawki dla dzieci. Stwierdzono istotną korelację między poziomem ftalanów w moczu a zaburzeniami metabolicznymi, w tym otyłością i insulinoopornością. Na poziomie epigenetycznym zaobserwowano, że ftalany zmieniają metylację genów metabolicznych i stymulują ekspresję pewnego miRNA, jednocześnie zmniejszając ekspresję jego dwóch genów docelowych, niezbędnych dla homeostazy energetycznej. Podobnie jest z lncRNA – w odpowiedzi na działanie ftalanów cząsteczka ta i jej dalszy szlak związany z metabolizmem insuliny również ulegają zmianie.
- Pestycydy chloroorganiczne i fosforoorganiczne gromadzą się z kolei w tkance tłuszczowej i niekorzystnie wpływają na szlaki metaboliczne oraz wydzielanie cytokin prozapalnych poprzez globalną hipometylację i nieprawidłową metylację histonów. Badania epidemiologiczne potwierdzają, że pestycydy przyczyniają się do wzrostu liczby przypadków otyłości i cukrzycy. Stwierdzono także, że kilka innych toksycznych cząstek środowiskowych, przemysłowych zanieczyszczeń wziewnych i środków zmniejszających palność zmienia stan metylacji DNA jednego z białek i jego dalszych szlaków, przyczyniając się do rozwoju ogólnoustrojowego stanu zapalnego i insulinooporności, obserwowanych w otyłości, cukrzycy i innych zaburzeniach metabolicznych.

Dieta to nie wszystko
Otyłość nie jest po prostu wynikiem nadmiernego spożycia pokarmu lub braku równowagi energetycznej. W jej rozwój zaangażowane jest wiele czynników, w tym liczne mechanizmy epigenetyczne – badania powiązały określone wzorce żywieniowe z profilami metylacji DNA u ludzi.
W jednym z nich zaobserwowano zmniejszoną globalną metylację DNA we krwi kobiet, spożywających posiłki wysokotłuszczowe w porównaniu z tymi, które przestrzegają zdrowych wzorców żywieniowych. Kilka badań klinicznych dodatkowo potwierdziło związek między spożywaniem diety wysokotłuszczowej a nieprawidłową metylacją DNA.
Stwierdzono ponadto, że pięciodniowa dieta wysokotłuszczowa zwiększała metylację czynnika, który wpływa na aktywność wytwarzających energię organelli, czyli mitochondriów i metabolizm energetyczny.
Wpływ krótkoterminowej diety wysokotłuszczowej zaobserwowano również w analizie metylacji całego genomu zdrowych młodych mężczyzn – okazało się, że zmiany w metylacji DNA zaszły w aż 6508 genach, związanych ze stanem zapalnym, rozwojem nowotworów i funkcją mięśni szkieletowych. Przybywa jednocześnie dowodów naukowych na to, że zbilansowana dieta korzystnie wpływa na epigenetykę.
Węglowodany są podstawowym makroskładnikiem odżywczym w diecie, który dostarcza nam energii, a zatem może przyczyniać się do przyrostu masy ciała, jeśli przyjmujemy więcej energii niż wydatkujemy. Węglowodany mają jednak niższą gęstość energetyczną niż tłuszcz, czyli trzeba ich spożyć więcej niż tłuszczów, by uzyskać taką samą ilość energii.
Badana wykazały, że trudno jest w prosty sposób porównać dietę niskotłuszczową i dietę niskowęglowodanową, ponieważ wiele zależy od tego, jakich węglowodanów dostarczają – różnią się one m.in. wpływem na nasze zdrowie i indeksem glikemicznym, czyli wpływem na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.

Nie mamy, niestety, zbyt wielu danych na temat epigenetycznego działania węglowodanów i ich wpływu na rozwój otyłości. Co zatem udało się ustalić? Wiemy, że istnieje związek pomiędzy spożyciem węglowodanów, a także ich stosunkiem do tłuszczów ze stanem metylacji genu, odpowiedzialnego za regulację apetytu i metabolizm glukozy oraz metylacją genu dopaminy, neuroprzekaźnika, działającego w tzw. układzie nagrody, odpowiedzialnym m.in. za powstawanie uzależnień i regulującego spożycie pokarmów.
Odkryto przy tym, że nadmierna metylacja, będąca wynikiem m.in. wysokiego spożycia cukrów, obniża poziom dopaminy, co prowadzić może do zaburzeń odżywiania i wiąże się z większym ryzykiem otyłości. Co więcej, stwierdzono, że metylacja genów zawiadujących naszym rytmem dobowym, który kontroluje m.in. metabolizm organizmu, jest związana z wysokim spożyciem węglowodanów, ale obecne w diecie białka i tłuszcze nie daje takiego efektu.
Ponadto dowiedziono, że nieodpowiednio stosowane diety niskokaloryczne i niskobiałkowe, paradoksalnie także są powiązane z otyłością, cukrzycą, nadciśnieniem i hipercholesterolemią, czyli tymi czynnikami, które kojarzymy najczęściej z dieta wysokowęglowodanową.
Dowodzi to, że powstawanie otyłości jest procesem o wiele bardziej skomplikowanym niż nam się wydaje i prosta korelacja pomiędzy spożyciem kalorii a otyłością jest zbyt dużym uproszczeniem problemu. Przy czym dużą rolę w rozwoju otyłości odgrywają procesy epigenetyczne, ale tu znów, nie ma prostego równania między węglowodanami, których nadmierne spożycie prowadzi do otyłości, a masą ciała – zmiany epigenetyczne zwiększające ryzyko otyłości mogą zajść także na skutek stosowania ubogiej diety.
Dieta epigenetyczna - co jest?
Termin dieta epigenetyczna odnosi się do komponowania menu w taki sposób, by znalazły się w nim produkty spożywcze, zawierające naturalne bioaktywne substancje, które mogą, w sposób korzystny, zmieniać ekspresję naszych genów.
Ta stale rozszerzająca się lista składników odżywczych obejmuje minerały, witaminy, polifenole i różne fitoskładniki, takie jak resweratrol (winogrona), katechiny i polifenole (zielona herbata), genisteina i kwercetyna (soja), kurkumina (kurkuma), sulforafan (warzywa krzyżowe) i disiarczek diallilu (czosnek).
Skupmy się zatem na tych, które, co udowodniły liczne badania, modulują masę ciała i wydatek energetyczny poprzez mechanizmy epigenetyczne. Przytoczone poniżej przykłady dowodzą, że modyfikacja diety i jej działanie epigenetyczne mogą zapobiegać otyłości i wspomagać odzyskanie szczupłej sylwetki.
Trzeba jednak zachować odpowiednie proporcje składników odżywczych i z rozsądkiem sięgać po suplementy, aby utrzymać stan zdrowej równowagi, ponieważ wahania zarówno w stronę niedoboru, jak i nadmiaru, są niekorzystne.
- Izoflawony sojowe (soja, tofu, tempeh) Przyjmowanie ich zmniejsza masę ciała, poprawia profil lipidowy i zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny. W efekcie tym pośredniczą głównie zmiany w metylacji DNA wielu genów w wątrobie i mięśniach.
- Kurkumina (kłącze ostryżu długiego, Curcuma longa) W licznych badaniach wykazano, że kurkumina hamuje adipogenezę, czyli tworzenie komórek tłuszczowych, poprzez zwiększenie utleniania kwasów tłuszczowych, czyli ich „spalania” i hamowanie ekspresji genów odpowiedzialnych za odkładanie tkanki tłuszczowej oraz genów prozapalnych.
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (oleje roślinne, tran) i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (wytwarzane przez mikrobiom jelit)
Działają m.in. przeciwzapalne i przyspieszają metabolizm oraz pobudzają „spalanie” tkanki tłuszczowej poprzez modyfikację metylacji DNA. - Witamina C (owoce cytrusowe, papryka, brukselka, żurawina, kiszonki). Poprzez m.in. wpływ na funkcje histonów, hamuje stany zapalne, zapobiega przyrostowi masy ciała i pobudza mechanizmy „spalania” tłuszczu. Reguluje także gospodarkę węglowodanową
- Witaminy z grupy B (drożdże, mięso i podroby, jaja, rośliny strączkowe i warzywa liściaste, kasze). Zwłaszcza witaminy B2 , B6 i B12 przyczyniają się do korzystnych zmian epigenetycznych. Badania dowiodły, że np. niedobór folianów, jednej z witamin z grupy B, prowadzi do hipometylacji genu, regulującego metabolizm energetyczny i wrażliwość na insulinę, co przyczynia się do rozwoju otyłości.
- Witamina E (szpinak, awokado, oliwa z oliwek, migdały, orzechy, kiełki). Witamina E odpowiada za modyfikacje epigenetyczne, które pomagają w regulacji masy ciała, w tym ekspresję genów adiponektyny w tkance tłuszczowej – jest to hormon regulujący m.in. gospodarkę węglowodanową i insulinowrażliwość komórek
- Minerały Wapń, cynk i selen (wapń: mleko, ryby z puszki, fasola kasze; cynk: produkty zbożowe pełnoziarniste, mięso, jaja; selen: ryby, owoce morza, nabiał). Wymienione składniki mineralne regulują ekspresję genów związanych z otyłością, rozwojem stanów zapalnych i tempem metabolizmu.

Sen
Dopiero niedawno zaczęliśmy zdawać sobie sprawę, że do otyłości mogą przyczyniać się zjawiska inne niż spożywanie większej ilości pokarmów i mniejsza aktywność fizyczna.
Wiemy już, że zaburzenia snu sprzyjają rozwojowi otyłości, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia tętniczego. Wiele badań powiązało także brak snu ze zmianami epigenetycznymi, w szczególności w genach, które kontrolują rytm dobowy i funkcje metaboliczne. Dowiedziono, że przyczynia się to do otyłości i chorób metabolicznych.
Już jedna bezsenna noc nasila metylację DNA w tkance tłuszczowej zdrowych mężczyzn, zmniejsza ekspresją pewnych genów w mięśniach szkieletowych, a także przyczynia się do wzrostu poziomu hormonu stresu i zaburza metabolizm glukozy. Wykazano również, że deprywacja snu pośrednio skutkuje zaburzeniami funkcji histonów, co przyczynia się do rozwoju otyłości.
Aktywność fizyczna
Regularne ćwiczenia mogą, na drodze zmian epigenetycznych, odwrócić niekorzystne zmiany, jakie zachodzą u osób prowadzących siedzący tryb życia. Zaobserwowano bowiem zmniejszenie metylacji DNA w genie odpowiedzialnym za wydatek energetyczny i rozwój nowych mitochondriów w mięśniach szkieletowych.
Ponadto, analiza poziomu metylacji w tkance tłuszczowej po 6 miesiącach treningu wytrzymałościowego wykazała zmiany w metylacji aż 63 genów, związanych z otyłością i cukrzycą.
W innym badaniu dowiedziono, że ćwiczenia aerobowe zmniejszają metylację czynnika transkrypcyjnego genów metabolicznych i zwiększają metylację genu, powiązanego z syntezą kwasów tłuszczowych, co skutkowało poprawą funkcji metabolicznych i redukcją stężenia lipidów we krwi oraz genów regulujących metabolizm glukozy.
Z kolei trening oporowy, jak dowiodły badania, modyfikuje geny poprzez wpływ na miRNA w taki sposób, że organizm lepiej wykorzystuje glukozę, co zmniejsza ryzyko insulinooporności, cukrzycy i otyłości. Aktywność fizyczna korzystnie wpływa także na geny, związane z utrzymaniem wrażliwości komórek na działanie insuliny i metabolizmem energetycznym oraz hamujące stany zapalne.
Chirurgia bariatryczna
To kolejna strategia odchudzania, przynoszącą długoterminowe korzyści, takie jak zwiększenie wrażliwości na działanie insuliny, regulacja metabolizmu i poprawa funkcji sercowo-naczyniowych. Operacja bariatryczna prowadzi bowiem do korzystnych zmian w metylacji DNA określonych genów w tkankach mięśniowych, uczestniczących m.in. w szlakach metabolicznych i sygnalizacji komórkowej.
Podobne zmiany zaobserwowano w wątrobie i tkance tłuszczowej dla genów zaangażowanych w sygnalizację insulinową i szlaki niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, która często towarzyszy insulinooporności i otyłości.
Ponadto operacja bariatryczna indukuje modyfikacje miRNA i lncRNA, które regulują cykl życia komórki i jej rozwój, metabolizm lipidów, odpowiedź zapalną, insulinooporność i funkcje endokrynologiczne. Zatem można przyjąć, że utrata masy ciała wiąże się z odwróceniem wzorców epigenetycznych otyłości i przyczynia się do poprawy funkcji metabolicznych, a także korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych.
Alkohol
Badania powiązały nadmierne spożycie alkoholu ze zwiększeniem BMI, tłumacząc to faktem, że każdy gram alkoholu dostarcza 7,1 kcal. Oprócz wprowadzania dodatkowych kalorii, alkohol wykazuje także działanie epigenetyczne – zakłóca metabolizmu poprzez zmniejszanie wchłaniania kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej ekspresji genów i prowadzi do niekorzystnych zmian w metylacji DNA, co sprzyja otyłości. Regularne spożywanie alkoholu, poprzez m.in. nadmierną metylację zaburza także metabolizm glukozy i wrażliwość komórek na działanie insuliny.
DR ABEER M. MAHMOUD,
Division of Endocrinology, Diabetes, and Metabolism, Department of Medicine, College of Medicine, University of Illinois at Chicago, USA
- An Overview of Epigenetics in Obesity: The Role of Lifestyle and Therapeutic Interventions. Int J Mol Sci. 2022 Jan 25;23(3):1341.
- Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8836029/