Suszenie żywności w domu - jak zachować smak i wartości odżywcze?

Suszenie to jedna z najstarszych i najlepszych metod konserwowania zapasów. Jednak sklepowe produkty pozostawiają wiele do życzenia – co rusz media obiega informacja o znalezieniu pleśni w bakaliach. Dodatkowo wiele sklepowych bakalii jest poddawanych procesowi pasteryzacji lub suszenia przy użyciu wysokiej temperatury, co może prowadzić do utraty części wartości odżywczych. Niekiedy bakalie bywają także prażone w oleju, dosładzane lub posypane cukrem pudrem, co zwiększa zawartość cukru i pustych kalorii.

08 styczeń 2025
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Jeśli zimą chcesz nadal cieszyć się rodzimymi owocami, warzywami czy grzybami bez zbędnych sztucznych dodatków, czas wykorzystać domową metodę suszenia właśnie teraz. Sporym ułatwieniem jest suszarka do żywności, czyli dehydrator.

Przygotowanie żywności do suszenia

Wybrane owoce, warzywa, grzyby, mięso i zioła dokładnie oczyść i wysusz. Aby suszenie przebiegało równomiernie, pokrój wszystko na kawałki jednakowej grubości (niezastąpiona w tym procesie jest mandolina do warzyw, za pomocą której szybko i sprawnie uzyskasz plastry tej samej grubości).

Mięso przed pokrojeniem możesz włożyć na niecałą godzinę do zamrażarki. W ten sposób stanie się twardsze, a krojenie na równe plastry łatwiejsze. Pamiętaj, że do suszenia nadają się chude mięsa.

Suszone owoce

Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, temperatura suszenia nie powinna przekraczać 40°C. Zioła i przyprawy najlepiej zachowują kolor i aromat suszone w jeszcze niższej temperaturze (tutaj możesz ustawić suszenie nawet na 25°C). Nie odrywaj też liści od łodyżek, aby w trakcie suszenia nie zostały zdmuchnięte ich z tacki.

Aby zahamować proces oksydacji gruszek czy jabłek i zachować ich piękny kolor zanurz je na chwilę po pokrojeniu, ale przed suszeniem w wodzie z cytryną (2 łyżki soku z cytryny na 1 l wody).

Przechowywanie suszonej żywności

Dokładnie wysuszoną żywność najlepiej przechowywać w szklanych lub stalowych, szczelnych pojemnikach (z uszczelnianą pokrywką) z dala od wilgoci, w ciemnym i chłodnym miejscu. Zioła i przyprawy najlepiej trzymać z dala od światła słonecznego, w przeciwnym razie zaczną tracić nie tylko kolor i aromat, ale także swoje właściwości.

Suszone zioła

Czynniki wpływające na czas suszenia

  • Wilgotność powietrza: im wyższa, tym dłużej potrwa cały proces.
  • Zawartość wody i cukru w produkcie: słodkie owoce suszą się dłużej, ponieważ cukier wiąże wodę i utrudnia jej odparowanie. Im bardziej dojrzały owoc, tym suszenie jest dłuższe.
  • Przygotowanie: równomierne pokrojenie znacznie ułatwia i przyspiesza proces suszenia.
  • Model dehydratora: suszarki z wiatrakiem zamontowanym z tyłu suszą dużo szybciej niż te, w których nawiew jest umieszczony od dołu lub na górze.
  • Ilość produktów: jeśli nałożysz na tacki zbyt wiele produktów, zahamujesz obieg powietrza i zmniejszysz efektywność urządzenia.
Wczytaj więcej
Nasze magazyny