Powyższe symptomy mogą także świadczyć o niedoborze żelaza – przypomina międzynarodowy zespół badaczy – pierwiastek ten bierze bowiem udział w syntezie hemoglobiny, czyli barwnika umożliwiającego krwinkom czerwonym przenoszenie tlenu i dwutlenku węgla oraz mioglobiny, która magazynuje tlen w mięśniach szkieletowych, by nie zabrakło go podczas wysiłku.
Jeżeli zatem nasz organizm doświadcza niedoborów żelaza, nie może wytworzyć odpowiedniej ilości hemoglobiny i szpik produkuje krwinki ze zmniejszoną ilością tego barwnika. A to upośledza transport tlenu, co skutkuje zmniejszeniem wytwarzania energii, zatem tę dostępną organizm zaczyna oszczędzać m.in. poprzez zmniejszenie naszej aktywności i usilne próby skłonienia do regenerującej drzemki.
Aby odzyskać wigor, należy wprowadzić do diety źródła żelaza, takie jak mięso, podroby, jaja, siemię lniane, kaszę jaglaną, szparagi, owoce morza i ryby, lub sięgnąć po suplementy, ale po uprzednim sprawdzeniu poziomu tego pierwiastka we krwi, bowiem żelazo łatwo jest przedawkować.
J Intern Med. 2020 Feb;287(2):153-170