Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Rak prostaty. Jak osoby z dodatnim PSA mogą wspomagać zdrowie naturalnymi sposobami?
"Więcej mężczyzn umiera z rakiem prostaty niż z jego powodu" – stara prawda, która w XXI w jest nadal aktualna.
Redakcja poleca
Jak wpływa na nas niedobór kolagenu i dlaczego warto go suplementować?
Kolagen to białko budulcowe, które pełni funkcje strukturalne we wszystkich komórkach i tkankach organizmu. Stanowi...
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
1
5
Zobacz wszystkie
Ten olej to samo zło? Nieprawda. Odchudza, zwalcza infekcje i chroni serce
W ostatnim czasie pewien rodzaj oleju stał się produktem obowiązkowym i coraz więcej osób chwali jego fenomenalne korzyści zdrowotne. Jest to olej kokosowy – tak, ten sam, który kilka lat wcześniej...
Przemarzłeś? Te napoje rozgrzeją Cię błyskawicznie. I zrobią parę innych dobrych rzeczy
Dobrze dobrane składniki napoju nie tylko rozgrzeją przemarznięte ciało, ale również wesprą organizm w walce z zarazkami, pomogą wypocić chorobę i poprawią krążenie. Łap zdrowe receptury, które...
Panowie, sięgajcie częściej po to warzywo. Efekty zauważycie w sypialni
Choć trudno w to uwierzyć, jest takie warzywo, którego nie doceniamy, a które działa tak jak słynna niebieska tabletka. Chcesz wzmocnić potencję? Polub się z selerem. Rezultaty Cię zaskoczą.
Niepozorne warzywo, które nokautuje raka. Jedz je jak najczęściej
Nie cieszy się wielkim uznaniem. Traktujemy ją trochę jak ubogą krewną kapusty. Niesłusznie. Mała brukselka ma w sobie supermoce i jest na przekór swoim rozmiarom potężnym narzędziem do walki z...
Pij ten sok zamiast porannej kawy. Efekty zauważysz od razu
Poranna kawa to dla wielu z nas przyjemny rytuał o poranku, ale też sposób na to, by się obudzić. Jeśli szukasz alternatywy dla kawy, która równie skutecznie postawi Cię na nogi, a przy okazji...
Marchewka - warzywo najzdrowsze ze wszystkich
Dla nikogo z nas nie jest już tajemnicą, że warzywa to najzdrowszy wybór dla człowieka. Znajdziemy w nich wszystko to, czego najbardziej potrzeba nam do życia i odżywienia organizmu. Gdyby warzywom...
Gastroenterolog tego nie tknie. Oto 8 produktów najgorszych dla jelit
Codziennie mają masę roboty. Nasze jelita pracują niestrudzenie i - jak to w pracy - czasem trafiają im się wyjątkowo trudne i niewdzięczne zadania. Jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem, lepiej nie...
Jedna, dwie, a może sześć filiżanek? Naukowcy już wiedzą, ile kaw dziennie można wypić
Miłośnicy kawy często zadają sobie to pytanie: czy kolejna filiżanka to dobry pomysł? Jeśli kusi Cię cappuccino w trakcie lunchu, a mała czarna po pracy wyraźnie puszcza do Ciebie oko, sprawdź, ile...
Cukier z pestką? Obalamy mity związane ze spożywaniem owoców
Fruktoza zabija i jest dziełem diabolicznych zakusów natury? Obalamy mity związane ze spożywaniem owoców.
Borówki i dzika róża - owoce doskonałe na jesień
Borówki to jedne z najbardziej wartościowych produktów na naszej planecie, bogate w naturalne przeciwutleniacze. Sok z dzikiej róży ma 20 razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy! Te dwa owoce...
3 przepisy na wyjątkową herbatę zimową
Kubek gorącej herbaty w jesienny czy zimowy wieczór nie ma konkurencji. Zależnie od tego, jak ją przygotujesz, będzie działać trochę inaczej na organizm. Cynamonowa, pomarańczowa, z nutą anyżu i...
Ile płynów powinniśmy pić w ciągu dnia?
Koncepcja, że powinniśmy wypijać 2 l wody dziennie, to duże uproszczenie. Jak sprawdzić, ile wody naprawdę potrzebuje Twój organizm?
Soylenty – czy warto włączyć je do diety?
Rozpuszczasz proszek w wodzie i masz gotowy, pełnowartościowy posiłek. Tak – zdaniem producentów – działają soylenty. Czy faktycznie mogą zastępować przynajmniej część posiłków? Jakie są ich wady i...
Złoty podział żywności, czyli jak jeść optymalnie i zdrowo
Jaka dieta jest optymalna? Dr Rob Verkerk kładzie główny nacisk na najlepsze proporcje żywności, niezależnie od tego, czy dotyczą diety wegetariańskiej, wegańskiej czy mięsnej.
Zdrowa dieta - kilka nowych faktów
Najnowsze badania potwierdzają, że jedzenie borówek i orzechów może pomóc w spalaniu tłuszczu, chronić zdrowie serca oraz poprawić funkcje mózgu. Dieta śródziemnomorska może zapobiegać chorobom...
Wskaźnik Nutri-Score – co to jest i jak wprowadza nas w błąd?
Coraz częściej na opakowaniach produktów spożywczych można znaleźć litery umieszczone na kolorowym pasku. To skala Nutri-Score, która powstała po to, by ułatwić konsumentom szybki wybór zdrowszych...
Dynia - pomarańczowa królowa. Właściwości i przepisy
Dorodne i soczyście pomarańczowe już rozpychają się na straganach. Dynia jest jednym z najbardziej kolorowych i urokliwych warzyw, ale to nie uroda jest największym atutem tej korpulentnej damy. Ma...
9 powodów, by zajadać się arbuzem
To już ostatni dzwonek, by rozkoszować się jego smakiem! Arbuz jest nie tylko soczysty, a więc idealny na upał, ale także pełen zdrowotnych właściwości. Zaspokaja nasz apetyt na słodkości, a nie...
Kiszony kalafior - prosty przepis na zdrowy przysmak
Kalafior to nie tylko smaczny dodatek do wielu potraw, ale także prawdziwa bomba witaminowa. Można go gotować, przyrządzać na parze, w piekarniku, dodawać na surowo do sałatek albo... kisić! W tej...
Węglowodany proste i złożone - co trzeba o nich wiedzieć?
Węglowodany to rozpowszechnione w przyrodzie związki organiczne zbudowane z węgla, wodoru i tlenu. Nazywane są też cukrami lub sacharydami. Czym różnią się proste od złożonych? W jakich produktach...
Tłuszcz to samo zło? 5 popularnych mitów na temat tłuszczu
Od lat pokutuje w nas przekonanie, że tłuszcz to wróg publiczny numer jeden w świecie zdrowego żywienia. Ten składnik naszej diety został zdegradowany do roli czarnego charakteru. Tymczasem jest...
Fitoterapia - zioła i przyprawy w leczeniu nowotworów
Zioła i pochodzące z nich fitozwiązki są coraz częściej uznawane za przydatne uzupełniające metody leczenia nowotworów.
15 produktów, które najlepiej nawadniają organizm
Podczas upałów nie ma nic ważniejszego niż porządne nawodnienie organizmu. Picie odpowiedniej ilości wody to podstawa - ale warto także włączyć do diety produkty, które dodatkowo wspomogą ten...
Bób - pyszne i zdrowe przepisy na lato
Są tacy, którzy czekają na niego cały rok. Nic dziwnego - bób to absolutny lipcowy hit. Soczyste zielone ziarenka to idealny sposób na letni obiad albo przekąskę. Zajadajcie się bobem na zdrowie!
Czy kawa rzeczywiście dodaje energii?
Bez porannej kawy wielu z nas w ogóle nie wyobraża sobie funkcjonowania. Wierzymy, że ten napój zapewnia nam energetycznego kopa, a efekt przypisujemy przede wszystkim kofeinie. Czy słusznie? A może...
Kwercetyna na metabolizm
Występująca w niektórych roślinach kwercetyna może obniżać wiek metaboliczny, jednocześnie zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Owoce jagodowe - właściwości zdrowotne i przepisy
Czarne leśne jagody, maliny, jeżyny, truskawki, borówki, owoce bzu a także jagody acai i goji są bombą najcenniejszych fitoskładników – aktywnych biologiczne naturalnych związków roślinnych. Zatem...
Płatki jaglane – właściwości i przepisy
Z czego powstają płatki jaglane? Jakie mają właściwości i kiedy warto po nie sięgać? Jak zrobić i jak jeść płatki jaglane, by wykorzystać w pełni ich zdrowotny potencjał?
9 zasad zdrowego grillowania plus przepis na warzywne szaszłyki
Grillowanie to jedna z najprzyjemniejszych form spędzania czasu na świeżym powietrzu, ale nie zawsze jest to najzdrowsza forma przygotowywania posiłków. Poniżej przedstawiamy 9 zasad zdrowego...
Zakwas buraczany – na co pomaga i jak go zrobić? 2 przepisy na dania na zakwasie
O właściwościach prozdrowotnych buraków można by napisać rozprawę naukową. To warzywa bogate w składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne. Są dostępne cały rok, a teraz, na wiosnę, mamy...
Szparagi: co zawierają i dlaczego warto je jeść? 3 proste przepisy
Teraz jest ich czas! Sezon na szparagi zaczyna się około połowy kwietnia i trwa do lipca. Szparagi mają zaskakująco różnorodne zastosowanie. Te niepozorne warzywa mogą wspomóc leczenie depresji,...
Poprzednia
1
...
2
3
4
5
6
7
...
15
Następna
Raport
Miód Manuka - płynne złoto będące skarbnicą zdrowia
9 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby