Wszystkie pokarmy w tym modelu żywienia – w tym chude mięso, ryby, zboża i warzywa – oddziałują na ogólny stan zdrowia i dobrostan. Jednak to owoce, orzechy i oliwa z oliwek mają największe znaczenie, jeśli chcesz dożyć 100 lat.
Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może o ponad 20% zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Tymczasem typowy zachodni jadłospis, obejmujący napoje gazowane i wyroby cukiernicze, może mieć odwrotny skutek i skrócić życie o kilka lat.
Naukowcy śledzili stan zdrowia i długowieczność ponad 11 tys. osób, których średnia wieku wynosiła 48 lat. Oceniali także stopień podobieństwa ich nawyków żywieniowych do diety śródziemnomorskiej lub planetarnej, która opiera się głównie na produktach roślinnych i ogranicza spożycie mięsa.
W ciągu 14 lat obserwacji grupy zmarło 1 157 osób, ale ryzyko przedwczesnej śmierci było niższe wśród tych ściśle przestrzegających którejkolwiek z wyżej wymienionych diet.
Uczestnicy badania stosujący głównie dietę planetarną byli o 22% mniej narażeni na przedwczesny zgon w porównaniu z 1/3 grupy, która spożywała warzywa jedynie sporadycznie. W przypadku ludzi przestrzegających w przeważającym stopniu diety śródziemnomorskiej ryzyko to zmniejszyło się o 21%.
- Sci Total Environ 2025; 968: 178924