Kiedy kwasy tłuszczowe z oliwy z oliwek łączą się z azotanem w warzywach i sałacie, nitrują się kwasy tłuszczowe, skutkując obniżeniem ciśnienia tętniczego. Według naukowców z King's College London rolę oliwy z oliwek mogą odegrać orzechy i awokado.
Przeprowadzone przez nich badanie polegało na karmieniu specjalną dietą genetycznie modyfikowanych myszy. Jednakże są oni przekonani, że uzyskane przez nich wyniki mogą przynieść takie same rezultaty zdrowotne w przypadku ludzi. Wniosek ten wyprowadzono dzięki temu, że i myszy, i ludzie mają ten sam enzym zwany hydrolazą epoksydową, wpływający na wzrost ciśnienia tętniczego.
Kwasy tłuszczowe, które podległy nitrowaniu hamują działanie wspomnianego enzymu. W wielu badaniach wykazano już dobroczynne działanie diety śródziemnomorskiej, która głównie składa się ze świeżych warzyw i owoców, sałatek, pełnoziarnistych zbóż oraz oliwy z oliwek i orzechów. Teraz wiemy, jakie mechanizmy zachodzą w naszych organizmach podczas stosowania tej diety.