Święta Wielkanocne - jak je spędzić rozważnie i się nie przejeść

Leigh Erin Connealy i dietetyczka Liliana Partida dzielą się z nami poradami, jak jeść uważnie w okresie świątecznym, oraz kilkoma pysznymi i zdrowymi przepisami kulinarnymi.

Artykuł na: 17-22 minuty
Zdrowe zakupy

Chcąc podkreślić potrzebę rozwa­gi w podejściu do jedzenia w okresie świątecznym, zwróciłam się do Li­liany Partidy, naszej certyfikowanej dietetyczki z Center for New Medicine i Cancer Center for Healing. Wspól­nie opracowałyśmy kilka wskazówek i porad, by pomóc Wam pomyślnie przejść przez świąteczny sezon.

Imprezowe wskazówki i porady

Wszelkie dodatkowe okazje do święto­wania mogą nam dołożyć kilogramów, o ile nie zachowamy ostrożności. Aby ustrzec się przed świątecznym wzro­stem wagi, skorzystaj z naszych sugestii.

  • Nigdy nie idź głodna. Przed wyjściem na przyjęcie zawsze zjedz małą, zdrową przekąskę. Prawie niemożliwe jest zachowanie racjonal­nego myślenia, gdy umiera się z głodu. Mała garść surowych orzechów, jajko na twardo, kawałek żółtego sera lub mały koktajl proteinowy spożyty za­wczasu może pomóc Ci zapanować nad sobą w konfrontacji z kuszącymi smakołykami i daniami pełnymi kalorii.
  • Przynieś własne danie. Jeżeli weźmiesz na przyjęcie własną, zdrową potrawę, zapewnisz sobie moż­liwość zjedzenia czegoś bez poczucia winy. Doskonałą opcją będą pieczone polędwiczki z kurczaka, sałatka Cezar z sercem palmy lub tęcza kolorowych, chrupiących warzyw z hummusem. Możesz też wypróbować przepisy, które dołączyłyśmy do tego artykułu.
  • Skoncentruj się na aspekcie towarzyskim... Skup się na ludziach obecnych na spo­tkaniu, a nie na jedzeniu. Rozmawiaj z nimi, chodź po sali i przedstawiaj się tym, których nie znasz. Zajęcie się innymi pomoże Ci również unik­nąć spożycia nadmiaru alkoholu.
  • ... i odejdź od jedzenia Na spotkaniach towarzyskich goście często zbierają się w kuchni lub tam, gdzie wystawione jest jedzenie. A je­śli znajdzie się ono tuż przed Tobą, większe jest ryzyko, że będziesz po nie sięgać. Odejdź od stołu i znajdź miejsce, gdzie możesz usiąść i porozmawiać bez ciągłych pokus w zasięgu ręki.
  • Pozwalaj sobie na więcej tylko w określone dni. Popatrz na swój kalendarz towa­rzyski w najbliższych miesiącach i wybierz garść okazji, przy których pozwolisz sobie na nieco więcej niż zwykle. Nie oznacza to jedzenia i pi­cia w gorączkowym zapamiętaniu, ale kilka dni jedzenia poza planem nie sprowadzi Cię na manowce.
  • Modnie się spóźniaj. Przybycie na przyjęcie jako pierwszy gość prawie zawsze oznacza, że bę­dziesz odczuwać potrzebę napełnia­nia filiżanki czy talerza, by uniknąć skrępowania czy przerw w konwersa­cji. O ile nie jest to obiad podawany do stołu, przybycie 10-15 min po roz­poczęciu spotkania zapewni Ci obec­ność innych gości do rozmowy i inne zajęcia poza piciem i jedzeniem.
rodzinne spotkanie
Gdy tylko przybędziesz na przyjęcie, sięgnij po wodę gazowaną lub selcerską, która wygląda jak napój alkoholowy. Przy­ozdób ją limonką lub cytryną, by uzyskać odświeżający (i bezkaloryczny) rodzaj drinka. Jeżeli gospodarz lub inni goście zobaczą Cię, jak stoisz z pustymi rękami, bardziej prawdopodobne będzie, że za­oferują Ci coś do jedzenia lub picia.
  • Nie pij kalorii. Niemal wszystkie napoje alkoholowe są bombami kalorycznymi. Kieliszek wina o pojemności 120 ml zawiera ok. 100 kcal, a typowe piwo o objętości 350 ml zawie­ra ok. 150 kcal. Dodaj ich jeszcze więcej dla obficie nalewanych porcji lub dla cięższych, ciemniejszych piw. Niektóre piwa IPA zawierają ponad 300 kcal. Ogranicz się do jednej porcji napoju alko­holowego (najzdrowszą opcją będzie czer­wone wino) i zjedz coś, zanim go spożyjesz. Przez resztę przyjęcia pozostań przy wodzie gazowanej z cytrusowym przybraniem – ma towarzyski wygląd i zapewni Ci na­wodnienie oraz zmniejszy uczucie głodu.
  • Wybieraj mądrze. Oprzyj się pokusie objadania się słody­czami i smażonymi potrawami. W zamian napełnij talerz solidną porcją zdrowego białka, zielonych warzyw liściastych i innych nieskrobiowych węglowoda­nów, a także odrobiną zdrowego tłuszczu (mam na myśli awokado, oliwę z oliwek lub surowe orzechy czy nasiona). Taki wybór bardzo skutecznie po­może Ci poczuć sytość, a jednocześnie dostarczyć organizmowi składników odżywczych. Oczywiście, weź kęs czy dwa pysznego deseru, ale niech nie bę­dzie on gwiazdą na Twym talerzu.
  • Pożegnaj się z resztkami. Jeżeli to Ty wydajesz przyjęcie, zapakuj wszystkie kuszące resztki potraw i wyślij je razem z gośćmi do ich domów. Pozbycie się świątecznych przysmaków i wyszu­kanych dań usunie pokusy, a w dłuższej perspektywie może ocalić Twą linię talii.
  • Zachowaj aktywność fizyczną. Okres świąteczny to absolutnie najgorszy czas na opuszczanie ćwiczeń na siłowni lub zaniechanie regularnej aktywności fizycznej. Owszem, jest to czas pełen za­jęć, nierzadko nawet dość nerwowy, ale ćwiczenia doskonale zwalczają stres, a o tej porze roku możesz znaleźć przyjemne i kreatyw­ne sposoby spalania kalorii. Spróbuj spacerów z kolegami z pracy albo przyjaciółmi w porze lunchu lub po dużych posiłkach, poszukaj partnera na zajęcia no­wej grupy ćwiczeń fizycznych albo tańcz do upadłego.
  • Zacznij prowadzić dziennik jedzenia. Badania pokazują, że osoby, które zapisują, co zjadły pod­czas świąt, trzymają się swego programu żywieniowego i ła­twiej jest im uniknąć świątecz­nego przybierania na wadze.
rodzinne spotkanie
Jedz uważnie przez cały rok. Zalecenie uważnego jedzenia nie dotyczy tylko świąt. Zawsze zdarzają się posiłki poza domem i inne okazje, grożące zaprze­paszczeniem naszych wysiłków w zakresie zdrowego odżywiania. Poniżej proponujemy jeszcze kilka innych sposobów wytrwa­nia przy odżywczej diecie.
  • W restauracji jedz z umiarem. Pomiń koszyk z pieczywem, a skrobiowe węglowodany zastąp warzywami gotowanymi na parze. Chcąc mieć kontrolę nad wielko­ścią porcji, przy zamawianiu po­traw poproś o pudełko na wynos, by móc podzielić posiłek na 2 czę­ści, albo podziel się daniem głównym z osobą towarzyszącą.
sałatka
Zawsze proś, by sos do sałatki podawano osobno, i wybieraj taki, który przyrządzono na bazie oliwy z oliwek i octu. Doskonałym wybo­rem są sałatki z dodatkową porcją białka jako danie główne. Zapytaj o opcje bezglutenowe, by uniknąć nadmiaru mąki używanej do panie­rowania lub zagęszczania sosów.
  • Dbaj o nawodnienie. Aby odpowiednio się nawad­niać, musisz wypijać codziennie co najmniej 15 ml dozwolonych płynów na każdy kilogram wagi ciała. Wypijanie dużych ilości pły­nów pomiędzy posiłkami ułatwia zachowanie poczucia sytości, a także wspomaga krążenie i detoksykację.
    Idealna jest zwykła, filtrowana woda, ale inne niskokaloryczne napoje również zaliczają się do ogól­nego spożycia płynów. Świetnym wyborem jest zielona herbata z kofeiną, gdyż może dostarczyć dużej ilości przeciwutleniaczy, pomóc zapanować nad apetytem i dodać energii. By przynosiła większą satysfakcję, dodaj do niej stewię lub mleko migdałowe.
  • Unikaj elastycznych gumek w pasie. O ile nie wybierasz się akurat na siłow­nię, zapomnij o chodzeniu w dresach i spodniach z gumą w talii. Dżin­sy lub spodnie zapinane na suwak albo dopasowane topy czy sukienki mogą pomóc Ci zachować uczciwość i dadzą Ci znać, gdy będziesz musia­ła skupić się na zdrowszym planie odżywiania lub więcej ćwiczyć.
  • Wysypiaj się. Dobry sen ma decydujące znaczenie dla zdrowia przez cały rok. Gdy śpi­my, nasze organizmy regenerują się, naprawiają i zdrowieją. A oprócz tego, chodzenie do łóżka o rozsądnej porze pomaga uniknąć nocnego podjadania. Na przeciwległym końcu spektrum leży brak snu, który powoduje gwałtow­ne skoki poziomu kortyzolu, mogące prowadzić do nieposkromionej chęci spożywania węglowodanów i w rezul­tacie – do przyrostu wagi. Staraj się zapewnić sobie 7 lub 8 godzin regene­rującego snu każdej nocy, a jeśli masz problemy z zasypianiem lub z ciągło­ścią snu, spróbuj skorzystać z natu­ralnych sposobów jego wspomagania, takich jak melatonina lub 5-HTP.

Wypróbuj nowe zdrowe przepisy

Pyszne, przyjazne dla diety keto przepisy, przygotowane do naszego artykułu przez Lilianę Partidę, będą doskonałym pierw­szym krokiem w kierunku dobrego zdro­wia w sezonie świątecznym i później.

Sos klonowo-żurawinowy

  Sos klonowo-żurawinowy

SKŁADNIKI
340 g świeżych żurawin
Syrop o smaku klonowym, bez dodatku cukru, do smaku (najlepiej Lakanto)
Zmiażdżony świeży imbir, do smaku
½ łyżeczki mielonego cynamonu lub 1 laska cynamonu
Sok i skórka z 1 świeżej cytryny
Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj wszystkie składniki w rondlu.
2. Gotuj na małym ogniu, aż żurawina popęka i sos się zagęści.
3. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Pieczona dynia piżmowa

  Pieczona dynia piżmowa

SKŁADNIKI
1 średniej wielko­ści dynia piżmowa, pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę
¼ – ⅓ filiżanki oliwy z oliwek
1-1½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1-1½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu wegańskiego keto (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
1. Nagrzej wstępnie piekarnik do 230°C.
2. Rozłóż dynię na tacy do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, potem posyp gałką muszkato­łową, przyprawą 5 sma­ków, solą i polej miodem.
3. Piecz przez 20-25 min, aż dynia stanie się miękka, ale nie papkowata.
4. Wyjmij z piekarnika i podawaj na gorąco.

Kury kornwalijskie w imbirowej polewie
SKŁADNIKI
Na polewę:
½ filiżanki świeżego soku z organicznych pomarańczy (ok. 2 pomarańczy)
1 łyżka stołowa skórki poma­rańczowej (z 1 pomarańczy)
2 łyżki stołowe zmiażdżo­nego świeżego imbiru
1 łyżeczka soli himalajskiej
2 łyżki stołowe syropu o sma­ku klonowym, bez dodatku cu­kru (najlepiej Lakanto)
3 łyżki stołowe masła od krów żywionych trawą
Do przyrządzenia kur:
2-3 kury kornwalijskie (bojowiec indyjski) lub podobne niewielkie, młode kurczaki
½ filiżanki białego wina
1 pomarańcza
2 cytryny
9 gałązek świeżego rozmarynu
1 duży pęczek świeżej pietruszki
Świeży tymianek
1-2 łyżeczki soli
Pieprz, do smaku
Papryka, do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Podgrzej wstępnie piekar­nik do temp. 230°C.
2. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki polewy. Doprowadź do wrzenia i gotując na małym ogniu, zredukuj objętość do połowy, aż polewa nabierze konsystencji syropu. Odstaw.
3. Ułóż kury, wewnętrzną stroną ku górze, na wyłożonej pergaminem tacy do pie­czenia. Do wnętrza wsyp sól i pieprz oraz wyciśnij trochę soku z cytryny i poma­rańczy. Do wnętrza każdej kury dodaj obficie rozmarynu, tymianku i pietruszki.
4. Zewnętrzną stronę kur po­syp solą, pieprzem i papryką.
5. Włóż kury do piekarnika na środ­kową półkę i piecz przez 30 min.
6. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 190°C. Wyjmij kury, polej białym wi­nem i sosem z patelni, po czym ponownie włóż do piekarnika na kolejne 20 min.
7. Po tym czasie wyjmij kury z pie­karnika, nałóż pędzelkiem imbiro­wą polewę i piecz dalej, aż staną się złocistobrązowe, a ich wewnętrzna temperatura osiągnie 74-77°C.
8. Wyjmij z piekarnika, nałóż pę­dzelkiem resztę polewy i odstaw na 10 min przed podaniem.
9. Przed podaniem wyjmij szczypcami zio­ła z wnętrza kur, a potem przetnij każdego ptaka pośrodku na pół, usuwając kręgo­słup ostrym nożem. Ułóż połówki na pół­misku i udekoruj cząstkami pomarańczy.

Dyniowy sernik keto

Dyniowy sernik keto
SKŁADNIKI
Na ciasto:
2 łyżki stołowe słodzi­ka z owoców mnicha, najlepiej Lakanto
3 łyżki stołowe masła od krów żywionych trawą lub we­gańskiego, roztopionego
½ filiżanki niesłodzonych płatków kokosowych
1 filiżanka mąki migda­łowej lub mielonych orzechów włoskich
½ łyżeczki przyprawy do dyni
Na nadzienie:
2 filiżanki migdałowe­go substytutu twarożku śmietankowego o tem­peraturze pokojowej
1 filiżanka sproszkowanego słodzika z owoców mnicha
1 filiżanka puree dy­niowego z puszki
2 duże jaja o tempe­raturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mieszan­ki przypraw do dyni
Na bitą śmietanę:
400 ml organicznej śmietan­ki kokosowej do ubijania
1 łyżka stołowa spro­szkowanego słodzika z owoców mnicha
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
1. Nagrzej wstępnie piekarnik do 160°C. Wyłóż okrągłą formę pergaminem lub posmaruj masłem. Odstaw.
2. W średniej wielkości misce dokładnie wymie­szaj słodzik z owoców mnicha z roztopionym masłem. Dodaj niesłodzone płatki kokosowe, mąkę migdałową i przyprawę do dyni; wy­mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy.
3. Wciśnij masę równomiernie na dno przygo­towanej formy, by utworzyć spód sernika. Piecz przez 10 min, po czym odstaw do ostygnięcia.
Nadzienie:
1. W dużej misce ubij twarożek śmietankowy ze słodzikiem z owoców mnicha aż do uzyska­nia gładkiej konsystencji. Dodaj puree z dyni, jaja, wanilię i mieszankę przypraw do dyni, ubi­jając, aż składniki całkowicie się połączą.
2. Wylej nadzienie na przestudzony spód, równomiernie je rozprowadzając.
3. Piecz przez 40-55 min, aż krawędzie będą twar­de, ale środek nadal będzie lekko się trząsł.
4. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10-15 min, po czym przykryj i schładzaj w lodówce przez co najmniej 4-6 godz. przed pokrojeniem.
Bita śmietana:
1. Wstaw śmietankę kokosową do lodów­ki na 1-2 godz. lub pozostaw na noc. Mi­skę do mieszania i łopatki miksera włóż do zamrażalnika, by je schłodzić.
2. Ubijaj śmietankę kokosową na wysokich ob­rotach przez 8-10 min. Dodaj słodzik z owo­ców mnicha i wanilię, po czym ubijaj dalej, aż będą powstawać sztywne szczyty.
3. Rozprowadź ubitą śmietankę po powierzchni schłodzonego sernika tuż przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów przy­jaznych dla diety keto, zamów książkę Li­liany Partidy pt. „Liliana’s Keto Cookbook” (2020). Jest dostępna w serwisie Amazon.

Dr n. med. Leigh Erin Connealy jest kierowni­kiem medycznym amerykańskich ośrodków – Cancer Center for Healing (Centrum Leczenia Raka) i Center for New Medicine (Centrum Nowej Medycyny) – w Irvine w Kalifornii. Dzięki jej mul­tidyscyplinarnym protokołom leczenia, zespo­łowi specjalistów oraz holistycznemu podejściu do zdrowia i terapii stały się one największymi klinikami medycyny integracyjnej/funkcjo­nalnej w Ameryce Północnej, odwiedzanymi przez ponad 70 tys. pacjentów z całego świata. Dr Connealy jest autorką książek pt. „The Cancer Revolution” („Nowo­tworowa rewolucja”) oraz „Be Perfectly Healthy” („Bądź dosko­nale zdrowy”), a także wziętą prelegentką, która występu­je w licznych programach telewizyjnych i radiowych, seminariach internetowych oraz podcastach. Uznaje się ją za jedną z najlepszych spe­cjalistów w dziedzinie medy­cyny funkcjonalnej i integra­cyjnej w USA.



Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny