Wiele z olejów roślinnych zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, witaminy i fitosterole, które wspierają funkcje metaboliczne, pracę serca, mózgu, układu odpornościowego czy hormonalnego. Ich odpowiedni dobór i regularne spożycie może wspomagać zdrowie i zapobiegać wielu chorobom przewlekłym.
Olej lniany
Jest często stosowany w diecie wegetariańskiej i wegańskiej jako alternatywne źródło kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego. Pozyskiwany z nasion lnu, jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Nasz organizm nie potrafi go sam syntetyzować, dlatego musimy go sobie dostarczać wraz z pożywieniem. Działa przeciwzapalnie, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz regulację ciśnienia krwi1. Olej lniany zawiera również lignany, naturalne fitoestrogeny, które mają właściwości antyoksydacyjne i wykazują działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w odniesieniu do raka piersi i prostaty2.
Regularne spożywanie tego oleju może korzystnie wpływać na funkcje mózgu, poprawiając koncentrację i funkcje poznawcze. Ponadto ALA bierze udział w utrzymaniu prawidłowej struktury błon komórkowych, co jest istotne dla stabilności komórek i przewodzenia impulsów nerwowych. Aby zachować jego wartości odżywcze, najlepiej spożywać go na zimno, dodając do sałatek, koktajli lub musli.
Olej z wiesiołka
Ma pozytywy wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dzięki wysokiej zawartości fitosteroli i kwasów omega-6 w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA), który jest rzadkim składnikiem w diecie, wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu3. Obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się tłuszczów w żyłach i tętnicach oraz wchłanianiu cholesterolu LDL co zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów, miażdżycy4, choroby niedokrwiennej serca, zawału czy udaru mózgu. GLA wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga regenerację skóry, chroniąc ją jednocześnie przed uszkodzeniami i pomagając w utrzymaniu prawidłowej bariery lipidowej.
Olej z wiesiołka działa przeciwświądowo i przeciwalergicznie co jest wykorzystywane w leczeniu i łagodzeniu objawów zapalenia skóry, takich jak egzema czy łuszczyca5. Olej z wiesiołka jest też stosowany w terapii hormonalnej, zwłaszcza u kobiet w okresie menopauzy, aby łagodzić objawy związane z zaburzeniami hormonalnymi. Zalecany jest też w walce ze zbędnymi kilogramami. Wpływa na poprawę metabolizmu, przyspiesza przemianę materii i procesy trawienne, co zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej i pomaga w redukcji masy ciała6.
Olej z pestek dyni
To cenne źródło składników odżywczych i związków bioaktywnych, jest łatwo przyswajany przez organizm. Bogaty w kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-9 (kwas oleinowy), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dodatkowo zawiera dużą ilość antyoksydantów, takich jak tokoferole (witamina E), karotenoidy i fitosterole, które wspierają obronę organizmu przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami komórek. Regularne spożycie oleju z pestek dyni wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL we krwi7. Jest istotny dla utrzymania zdrowych naczyń krwionośnych, pomaga w ich rozkurczaniu i obniżeniu ciśnienia krwi8. Bierze udział w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, który może uszkadzać naczynia krwionośne i prowadzić do miażdżycy.
Dodatkowo fitosterole obecne w oleju mogą ograniczać ryzyko rozwoju schorzeń prostaty. Jest również źródłem minerałów takich jak magnez, cynk oraz żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cynk wspiera system odpornościowy i funkcje hormonalne, magnez pomaga w utrzymaniu zdrowia kości i układu nerwowego, a żelazo jest niezbędne do transportu tlenu w organizmie. Z
e względu na swoje właściwości przeciwzapalne, jest stosowany wspomagająco w leczeniu zapalenia stawów czy chorobach skórnych. Aby zachować pełnię wartości odżywczych oleju z pestek dyni, zaleca się jego przechowywanie w chłodnym i ciemnym miejscu oraz unikanie gotowania, co niszczy cenne składniki odżywcze.
Oliwa z oliwek
Zwłaszcza ta extra virgin (z pierwszego tłoczenia na zimno), to jeden z najcenniejszych tłuszczów roślinnych w diecie człowieka. Bogata w jednonienasycony kwas oleinowy (omega-9), wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi, obniżając poziom „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc poziom frakcji HDL.
Dzięki wysokiej zawartości polifenoli, takich jak oleuropeina czy hydroksytyrozol, oliwa z oliwek działa silnie przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Badania kliniczne wykazują, że regularne spożywanie oliwy może prowadzić do zmniejszenia ryzyka choroby niedokrwiennej serca i innych chorób układu krążenia9.
Zawarte w niej witaminy A, E, F i K wspomagają regenerację tkanek i prawidłowe krzepnięcie krwi. Działa na skórę odżywczo i łagodząco, spowalnia procesy starzenia oraz utrzymuje właściwy stopień nawilżenia10. Bogata w naturalne przeciwutleniacze zwalcza oznaki starzenia. Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia przesuszonej skóry, zapobiega pękaniu. Jest również doskonałym środkiem regenerującym włosy i paznokcie. Najlepiej spożywać ją na surowo, by nie traciła wartości odżywczych i zachowała pełen potencjał prozdrowotny.
Olej konopny
Ten pozyskiwany z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa) tłuszcz, wyróżnia się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, neuroprotekcyjnymi i immunomodulującymi. Obecny w nim główny związek aktywny – kannabidiol (CBD) oddziałuje z układem endokannabinoidowym organizmu, regulując homeostazę, czyli wewnętrzną równowagę biologiczną. Badania wykazują, że CBD może zmniejszać przewlekły stan zapalny, łagodzić ból neuropatyczny, poprawiać jakość snu i redukować poziom lęku.
Olej ten nie zawiera THC, co oznacza, że nie ma działania psychoaktywnego. Poza CBD zawiera korzystne proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, idealnie dopasowane do potrzeb ludzkiego organizmu (w stosunku 3:1), a także aminokwasy, które są niezbędne do budowy białek, minerały, witaminy, fitosterole i fosfolipidy11. Może poprawiać odporność oraz wspomagać układ nerwowy i hormonalny. Łagodzi stany zapalne towarzyszące atopowemu zapaleniu skóry, egzemie i łuszczycy, działa natłuszczająco i wspomaga usuwanie obumarłych komórek12. Zabezpiecza przed utratą wilgoci i poprawia nawilżenie skóry13.
Olej z rokitnika
To wyjątkowy olej roślinny. Zawiera ok. 35% rzadkiego i cennego kwasu oleopalmitynowego, składnika tłuszczu skórnego, znanego ze swojej zdolności do wspierania regeneracji tkanek, błon śluzowych i przyspieszania gojenia się ran14. Przyspiesza także regenerację przewodu pokarmowego.
Olek z rokitnika zawiera kwasy omega-3, -6 i -9, a także imponującą ilość antyoksydantów: karotenoidów (szczególnie beta-karotenu), tokoferoli (witamina E), fitosteroli i flawonoidów. Dzięki temu działa silnie przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Z literatury przedmiotu wynika, że olej z rokitnika może łagodzić objawy zespołu suchego oka, nadżerek szyjki macicy, wrzodów żołądka, ostrych i przewlekłych stanów zapalnych jamy ustnej i gardła oraz zapobiegać zapaleniu przyzębia15.

Doniesienia naukowe wskazują na jego działanie hepatoprotekcyjne, ograniczające uszkodzenia wątroby związane z narażeniem na kontakt z lekami i zanieczyszczeniami środowiska. Dzięki zawartości witamin C i E oraz beta-karotenu tłuszcz ten działa przeciwstarzeniowo, wspomagając produkcję kolagenu, uelastycznia i intensywnie regeneruje skórę, chroni przed działaniem wolnych rodników oraz może spowalniać procesy starzenia. Stosowany na włosy nawilża i odbudowuje ich strukturę, zmniejsza łamliwość, nadaje blask oraz wzmacnia cebulki.
Olej z czarnuszki
Od wieków ceniony w tradycyjnej medycynie Bliskiego Wschodu, bywa określany mianem „złota faraonów”. Zawiera unikalne związki bioaktywne, takie jak tymochinon, nigellon i melatyna, które nadają mu silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwbakteryjne16. Dzięki tymochinonowi hamuje procesy zapalne i neutralizuje wolne rodniki, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym.
Olej z czarnuszki korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, obniża poziom glukozy we krwi, poprawia wrażliwość tkanek na insulinę i wspiera regenerację komórek beta trzustki, co czyni go cennym wsparciem w terapii cukrzycy typu 2. Działa też rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, przynosząc ulgę w astmie i przewlekłym zapaleniu oskrzeli. Wzmacnia odporność, łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych i chroni przed ich nawrotami.
Skład kwasów tłuszczowych (omega-6, omega-9 i niewielka ilość omega-3), witaminy A, E, biotyna oraz sterole roślinne sprawiają, że tłuszcz ten wspomaga detoksykację organizmu i ogólną równowagę immunologiczną. Ponadto działa regenerująco na skórę i reguluje pracę gruczołów łojowych. Wspomaga także walkę z łupieżem i świądem. Można go wcierać w skórę głowy przed myciem włosów lub dodawać do masek i szamponów.
Olej z ostropestu plamistego
Jest cenionym surowcem roślinnym, który ma wyjątkowe właściwości wspomagające zdrowie wątroby. Dzięki wysokiej zawartości sylimaryny – kompleksu flawonoidów – działa ochronnie na wątrobę, wspomagając jej regenerację oraz chroniąc przed szkodliwym działaniem toksyn, takich jak alkohol, leki, pestycydy czy metale ciężkie17. Sylimaryna pomaga w usuwaniu z organizmu substancji toksycznych i wspiera naturalne mechanizmy detoksykacyjne wątroby. Zapobiega stresowi oksydacyjnemu18. Ma również działanie żółciotwórcze, co poprawia trawienie tłuszczów i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.
Ponadto, badania wskazują na jej zdolność obniżania poziomu cukru we krwi, co może być korzystne w przypadku osób z cukrzycą typu 2.
Olej z ostropestu wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe, hamując podziały komórek nowotworowych i wspierając naturalne mechanizmy obronne organizmu. Z tego względu jest on dopuszczany w trakcie chemioterapii i radioterapii, jako środek wspierający walkę z komórkami rakowymi19. Działa także regulująco na trawienie i poprawia apetyt.
Olejek lawendowy
To jeden z najbardziej wszechstronnych i najlepiej przebadanych olejków eterycznych. Jest destylowany parą wodną z kwiatów lawendy i ceniony zarówno w aromaterapii, jak i w zastosowaniach leczniczych oraz dermatologicznych. Jego głównymi składnikami aktywnymi są linalol i octan linalylu, które wykazują silne właściwości uspokajające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwlękowe.
Jednym z najlepiej udokumentowanych działań olejku lawendowego jest jego zdolność do łagodzenia objawów stresu, niepokoju i bezsenności. W licznych badaniach klinicznych wykazano, że aromaterapia z jego użyciem może obniżać poziom kortyzolu (hormonu stresu), a nawet być skuteczna jako wsparcie w leczeniu łagodnych stanów lękowych20. Działa także nasennie, skracając czas zasypiania i poprawiając jakość snu.
Dodatkowo olejek lewandowy może przynosić ulgę w bólach głowy i napięciowych, szczególnie gdy jest stosowany miejscowo na skronie lub kark. Inhalacja z olejku lawendowego może być skuteczna w redukcji bólów migrenowych21.
Olejek lawendowy ma też właściwości przeciwskurczowe, które mogą pomagać w łagodzeniu dolegliwości trawiennych i menstruacyjnych. Warto jednak pamiętać, że choć olejek lawendowy jest uznawany za bezpieczny, nie powinien być stosowany wewnętrznie bez konsultacji z lekarzem.
Olej z awokado
To tłuszcz roślinny tłoczony najczęściej na zimno z miąższu owoców. Jego bogaty skład i wysoka biodostępność sprawiają, że jest nie tylko wartościowym składnikiem diety, ale i cenionym środkiem w profilaktyce zdrowotnej oraz pielęgnacji skóry. Jest wyjątkowo zasobny w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy (omega-9), który stanowi nawet do 71% jego składu. Tłuszcze te wspierają zdrowie serca, regulując poziom cholesterolu, obniżają frakcję LDL, a podnoszą HDL22.
Olej z awokado zawiera również fitosterole (np. beta-sitosterol), które mają działanie przeciwzapalne i mogą wspomagać leczenie nadciśnienia oraz chorób autoimmunologicznych. Jest również bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Szczególnie bogaty jest w witaminę E, przez co działa silnie antyoksydacyjnie, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami, a także wspiera regenerację skóry oraz układu nerwowego.
Może wspomagać walkę z bólem, wykazał bowiem działanie przeciwzapalne poprzez hamowanie enzymów COX 1 i COX 2 w podobny sposób jak ibuprofen23. Olej z awokado poprawia wchłanianie składników odżywczych z innych pokarmów, zwłaszcza karotenoidów, co czyni go doskonałym dodatkiem do sałatek i warzyw. Dzięki wysokiemu punktowi dymienia (ok. 250°C) nadaje się także do smażenia, zachowując swoje właściwości odżywcze. Zewnętrznie stosowany wspiera nawilżenie skóry, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie mikrourazów, dzięki czemu znajduje zastosowanie m.in. przy pielęgnacji skóry atopowej oraz łuszczycowej.
Olej rzepakowy
Nasz rodzimy i najbardziej popularny tłuszcz to jeden z najbardziej wartościowych olejów roślinnych pod względem zdrowotnym. Wyróżnia się bardzo niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 7%) oraz wyjątkowo korzystnym stosunkiem omega-6 do omega-3 (ok. 2:1), co wspomaga utrzymanie równowagi lipidowej i przeciwdziała stanom zapalnym. Jest doskonałym źródłem kwasu oleinowego (omega-9), który korzystnie wpływa na profil lipidowy, obniżając poziom „złego” cholesterolu LDL i zwiększając poziom „dobrego” HDL24.

Dodatkowo zawiera znaczne ilości kwasu alfa-linolenowego (ALA), który wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i mózgu. Obecność witaminy E czyni go naturalnym przeciwutleniaczem, a fitosterole działają hipolipemicznie i przeciwnowotworowo. Ma również pozytywny wpływ na metabolizm. Olej rzepakoway jest stabilny termicznie (rafinowany) i odpowiedni do smażenia, a jego łagodny smak sprawia, że sprawdza się także na zimno w sałatkach, pastach czy surówkach.
Olej z ogórecznika
Jest jednym z najlepszych źródeł kwasu gamma-linolenowego (GLA) z grupy omega-6, który ma działanie przeciwzapalne, wspomaga zdrowie skóry oraz regulację poziomu cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości GLA olej z ogórecznika wpływa korzystnie na układ hormonalny, szczególnie w przypadku zaburzeń związanych z menstruacją i menopauzą. W medycynie ludowej znalazł zastosowanie w leczeniu astmy, łagodzi bowiem takie objawy jak kaszel, duszności czy świszczący oddech25. Ponadto olej z ogórecznika działa wspomagająco w leczeniu chorób serca, obniżając ciśnienie krwi oraz poprawiając krążenie.
Zawiera witaminy A, C i E oraz minerały, które wzmacniają system odpornościowy i poprawiają stan skóry. Miejscowe stosowanie oleju z ogórecznika pomaga także w leczeniu trądziku, atopowego zapalenia skóry oraz innych chorób dermatologicznych, łagodząc stany zapalne i przyspieszając regenerację tkanek26.
Olej z opuncji figowej
To cała gama kwasów tłuszczowych, aminokwasów, antyoksydantów i witamin A, C, E, B1 i B6. Poza tym owoc tego sukulenta wytwarza substancję zwaną opuntia G o właściwościach przeciwzmarszczkowych27. Zawiera również kwas linolowy, który intensywne nawilża i regenerujące uszkodzony naskórek. Wspomaga gojenie, łagodzi zaczerwienienia i podrażnienia skóry.
Olej z opuncji figowej wykazuje działanie przeciwzapalne, co sprawia, że jest pomocny w leczeniu trądziku, egzemy i łuszczycy. Dzięki polifenolom przyspiesza regenerację skóry, zmniejsza widoczność zmarszczek i poprawia ogólny wygląd cery. Olej ten ma również właściwości rozjaśniające, dzięki czemu ma zastosowanie w walce z przebarwieniami skóry.
Olej z kiełków pszenicy
Zawiera najwięcej witaminy E spośród wszystkich olejów roślinnych, w 100 g oleju znajduje się jej aż 310 mg. Szczególnie alfa-tokoferol wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Badania wykazały, że olej ten może mieć działanie przeciwzapalne i cytoprotekcyjne w komórkach wątroby28. Dodatkowo bogaty jest w lecytynę i cholinę, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych29. Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oleju z kiełków pszenicy zostały potwierdzone w badaniach in vitro i in vivo, które wskazują na jego potencjalne zastosowanie w profilaktyce hiperlipidemii, stresu oksydacyjnego oraz insulinooporności30.
Olej z pestek brzoskwini
To lekki, szybko wchłaniający się tłuszcz roślinny, bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak oleinowy i linolowy, oraz witaminy A i E. Dzięki ich zawartości wykazuje silne właściwości nawilżające, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Badania na myszach wykazały, że może obniżać poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz LDL, jednocześnie podnosząc poziom HDL. Jednocześnie olej z pestek brzoskwini zmniejszał powierzchnię zmian miażdżycowych w aorcie, co sugeruje jego potencjalne działanie ochronne przed miażdżycą31.
Związki zawarte w pestkach brzoskwini mogą hamować enzymy związane z rozwojem cukrzycy typu 2, co ułatwia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Regularne stosowanie oleju z pestek brzoskwini może poprawić elastyczność skóry, zredukować drobne zmarszczki oraz wspomóc regenerację naskórka. Jest również pomocny w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, takich jak egzema czy łuszczyca. Dodatkowo chroni skórę przed promieniowaniem UV32.
Olej z orzechów włoskich
To jedno z najcenniejszych źródeł zdrowych tłuszczy, charakteryzujące się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, w szczególności kwasu alfa-linolenowego (ALA), który wspomaga zdrowie serca i układu krążenia. Obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, a jednocześnie podnosi poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Olej z orzechów włoskich jest również bogaty w przeciwutleniacze, takie jak witamina E. Olej ten ma także właściwości przeciwzapalne, co czyni go pomocnym w walce z chorobami stawów czy skóry33. Zawarte w nim związki bioaktywne, takie jak ellagitanniny, mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe poprzez hamowanie proliferacji komórek nowotworowych34. Ponadto olej z orzechów włoskich wspiera funkcje mózgu i układu nerwowego, poprawiając koncentrację i pamięć. Zaleca się go osobom mającym problem ze wzrokiem, ponieważ zawiera luteinę, która jest korzystna dla zdrowia oczu.
Olej kokosowy
To łagodny i wysoko ceniony emolient, chętnie wykorzystywany również w kosmetykach przeznaczonych dla dzieci. Ze względu na swoje właściwości znajduje zastosowanie w naturalnej profilaktyce atopowego zapalenia skóry35. Charakteryzuje się kokosowym aromatem, a poniżej temperatury 25°C przybiera stałą konsystencję. Nie wykazuje działania alergizującego ani drażniącego, co czyni go odpowiednim dla osób z wyjątkowo suchą, popękaną czy łuszczącą się skórą.
Olej kokosowy skutecznie łagodzi uczucie pieczenia, szorstkości i suchości, przywracając właściwe nawilżenie. W pielęgnacji włosów tworzy barierę ochronną, zabezpieczającą przed ich łamliwością i przesuszeniem36. Dodatkowo zamyka łuski włosów, nadając im gładkość oraz zdrowy blask.
Olej arganowy
Określany mianem „płynnego złota”, zawdzięcza swoją renomę nie tylko bogactwu składników aktywnych, ale i pracochłonnemu, tradycyjnemu procesowi pozyskiwania. Dzięki dużej zawartości witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych wspiera regenerację skóry i włosów, a także skutecznie chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami.
Olej arganowy zawiera ponadto polifenole, tokoferole, sterole, skwalen oraz alkohole triterpenowe – związki wykazujące silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Regularne stosowanie oleju arganowego poprawia elastyczność skóry, wspomaga jej barierę ochronną i zdolność do zatrzymywania wilgoci, co sprzyja głębokiemu i długotrwałemu nawilżeniu37.
Z badań wynika również, że olej ten może wspierać gojenie się oparzeń drugiego stopnia, przyspieszając regenerację naskórka i łagodząc stany zapalne38. Ponadto olej arganowy wykazuje korzystne działanie w pielęgnacji skóry atopowej oraz dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i seboregulującym może łagodzić objawy trądziku.
- J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Nov;54(5):369-77
- J Food Sci Technol. 2014 Jan 10;51(9):1633-53
- Nutrition, 10, 1994, 170
- Zbiór Prac I Sympozjum nt. Olej z nasion wiesiołka w profilaktyce i terapii, Łódź 1992, 111
- Arch. Dis. Child., 75, 1996, 494
- J. Nutr., 2007; 137: 1430-1435
- Int J Mol Sci. 2015 Jun; 16(6): 12871-90
- Vopr Pitan. 2015;84(1):80-8
- J Am Coll Cardiol. 2020 Mar 5;75(15):1729-39
- B. Frohn: Oliwa z oliwek dla zdrowia i urody, Bauer-Weltbild Media, Warszawa 2006
- J Agric Food Chem. 2014 Feb 5;62(5):1105-10
- Post Fitoter 2016; 17(4): 332-7
- Pharmaceutics. 2021 Nov 12;13(11):1919
- Food Res. Int. 2011;44:1718–1727
- Journal of Applied Microbiology, Volume 126, Issue 5, 1 May 2019, Pages 1594-605
- BMC Complement med ther 24, 266 (2024)
- Annales Horticulturae, 28(4):15-32
- Strahlenther Onkol. 2011;187:485-91
- Integr Cancer Ther. 2007;6(2):158-65
- Journal of the Royal Society of Health, Volume 117, Issue 5; p. 324-9
- Planta Med. 2011 Jan;77(1):7-15
- Foods. 2023 Jun 28;12(13):2516
- Eur. J. Lipid Sci. Technol. 017;119:1600406
- Eur J Clin Nutr. 2005 Dec;59(12):1374-8
- Tanaffos. 2016;15(3):168-74
- Acta Derm. Venereol. 1993; 73:18-20
- Jędrzejko K, Kowalczyk B, Bacler B. Rośliny kosmetyczne. Wyd Śląska Akademia Medyczna, Katowice 2006; 147
- Heliyon. 2022 Sep 23;8(9):e10748
- Pakistan Journal of Nutrition 10 (5): 424-32, 2011
- Br J Nutr. 2017 Aug;118(4):241-9
- Int J Mol Sci. 2019 Jan 18;20(2):405
- European Food Research and Technology (2019) 245:1123-36
- European Food Research and Technology 227(2):425-31
- Antioxidants (Basel). 2023 Apr 22;12(5):982
- Int J Dermatol 2014; 53(1):100-8
- J Cosmet Sci 2011; 62:203-7
- Clin. Interv. Aging. 2015;10:339-49
- Ostomy Wound Manage. 2016 Mar;62(3):2