Tłuszcze nasycone podnoszą ryzyko raka prostaty

Mężczyźni, którzy regularnie spożywają nasycone tłuszcze - znajdujące się w tłustym mięsie i w serach - są bardziej narażeni na zachorowanie na złośliwą odmianę nowotworu prostaty.

25 lipiec 2016
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Natomiast mężczyźni, którzy jedzą w dużych ilościach wielonienasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się w rybach i orzechach prędzej zachorują na łagodną formę nowotworu, zwykle nie prowadzącą do śmierci.

Naukowcy z University of North Carolina zauważyli zależność między nawykami żywieniowymi a formą rozwijającego się nowotworu po zapoznaniu się z wynikami badań i sposobem odżywiania 1854 mężczyzn ze zdiagnozowanymi nowotworami prostaty.

U tych, którzy spożywali w większości nasycone tłuszcze, rozwijała się złośliwa forma nowotworu.

Badacze uważają jednocześnie, że przyswajanie mniejszej ilości nasyconych tłuszczy może również przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca.

Bibliografia

  1. Presentation at the American Association for Cancer Research Annual Meeting, 18 April 2016, New Orleans, Louisiana
Wczytaj więcej
Nasze magazyny