Przyczyny pogarszającej się koncentracji
Trudności z koncentracją i utrzymaniem uwagi mogą być wywołane różnymi czynnikami, takimi jak niewłaściwe odżywianie i niedobory składników odżywczych, niedostatek snu, zaburzenia lękowe, stres, depresja, skutki uboczne niektórych leków (np. niektórych antydepresantów, statyn, leków przeciwbólowych, kortykosteroidów, leków przeciwcholinergicznych, czyli rozkurczających oskrzela, oraz benzodiazepin).
Przyczynami mogą być też pewne schorzenia jak np. zaburzenia funkcjonowania tarczycy, zespół przewlekłego zmęczenia czy zmiany otępienne, pojawiające się w podeszłym wieku. Bardzo często jednak problemy z koncentracją i pamięcią wynikają z trybu życia, a szczególnie z dążenia do wykonywania jednocześnie kilku czynności, co często określane jest angielskim terminem multitasking. Szczególnie dotyczy to przyjmowanie jednocześnie informacji z kilku źródeł (np. z telewizji, telefonu, komputera).
Choć często wydaje nam się, że w ten sposób oszczędzamy czas i zwiększamy wydajność pracy, w istocie jest dokładnie odwrotnie. Jednoczesne korzystanie z kilku mediów rozprasza uwagę, utrudnia zapamiętywanie, a także, jak pokazują badania, zakłóca przetwarzanie informacji, ponieważ często uniemożliwia odfiltrowanie informacji istotnych od nieistotnych1.
Badacze potwierdzają, że wykonywanie zadań pojedynczo jest bardziej produktywne, a wielozadaniowość nie tylko spowalnia pracę i pogarsza jej jakość, ale obniża też nasze IQ, a nawet może trwale upośledzać zdolności poznawcze.
Jak stwierdzili naukowcy, skany mózgu osób o wysokim poziomie wielozadaniowości wykazują mniejszą gęstość tkanki mózgowej w korze zakrętu obręczy, czyli w obszarze odpowiadającym za empatię oraz kontrolę poznawczą i emocjonalną2.
Dlatego też, próbując poprawić koncentrację i pamięć, powinniśmy zacząć od oczyszczenia otoczenia z nadmiaru strumieni medialnych i stworzyć mózgowi optymalne warunki do pracy.
1. Unikaj produktów z dodatkiem cukru
Cukier – a dokładniej glukoza – głównym co prawda paliwem dla mózgu i jego spożycie, szczególnie w okresach zwiększonego wysiłku umysłowego, może krótkoterminowo wspierać funkcje poznawcze, to jednak nadmierne i długotrwałe spożycie cukru dodawanego do produktów przetworzonych może prowadzić do upośledzenia zdolności poznawczych i pogorszenia pamięci.
Szczególnie szkodliwy wpływ mają słodzone cukrem napoje gazowane. Ich wyższe spożycie powiązano z mniejszą całkowitą objętością mózgu i gorszymi wynikami testów pamięci epizodycznej. Sprzyjało ono także występowaniu przedklinicznych markerów choroby Alzheimera3. Rozpuszczony w płynie cukier może gwałtownie podnosić markery stanu zapalnego i zwiększać ekspresję genów zapalnych w odpowiadającym za pamięć hipokampie4.
2. Spożywaj kwasy Omega-3 poprawiające koncentrację
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, występujące przede wszystkim w tłustych rybach, są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Poprawiają jego ukrwienie, zapobiegają apoptozie (programowanej śmierci) neuronów, zmniejszają stany zapalne. Poprawiają funkcje poznawcze, a u osób starszych chronią przed otępieniem.
W badaniu 372 nastolatków stwierdzono, że poziom kwasów tłuszczowych omega-3 (a szczególnie DHA) w ich organizmach był pozytywnie powiązany z wynikami testów uwagi7.
W innym badaniu przez 33 dni podawano młodym, zdrowym uczestnikom 4 g oleju rybnego dziennie (zawierającego 800 mg DHA i 1 600 mg EPA). Taka suplementacja przyniosła znaczącą poprawę w stosunku do grupy placebo pod kątem wielu parametrów nastroju (lęk, depresja, zmęczenie, wigor), poprawił się także czas reakcji i zdolność dłuższej koncentracji. Uczestnicy popełniali mniej błędów w testach uwagi i wykazywali lepsze funkcjonowanie poznawcze. Zdaniem badaczy, oznacza to poprawę funkcjonowania kory mózgowe
3. Trenuj uważność, czyli siłę koncentracji na "tu i teraz"
Programy ćwiczenia uważności, definiowanej ogólnie jako koncentrowanie się na chwili obecnej, czyli na „tu i teraz”, mają korzystny wpływ zarówno na pamięć, jak i zdolność skupiania uwagi. Już po 2 tygodniach 45-minutowych sesji 4 razy w tygodniu notowano poprawę wyników testu rozumowania werbalnego, zwiększenie pojemności pamięci roboczej, a także zmniejszenie ilości myśli rozpraszających, niezwiązanych z wykonywanym zadaniem5.
Zdaniem badaczy, może mieć to związek z tłumieniem sieci trybu domyślnego w mózgu, która uaktywnia się wtedy, gdy mózg znajduje się w stanie spoczynku, a nasze myśli błądzą „samopas”, powracając w przeszłość lub wybiegając w przyszłość i nie koncentrując się na żadnym zadaniu.
4. Staraj się wysypiać - zdrowy sen polepsza naszą pamięć
Przegląd 15 badań poświęconych skutkom zaburzeń snu konsekwentnie wykazał wpływ niedostatku snu na zdolność poświęcania uwagi wykonywanej czynności, a szczególnie utrzymywania uwagi przez dłuższy czas. Jak przypuszczają badacze, zasadniczą rolę może tu odgrywać niedostateczna długość snu wolnofalowego (głębokiego), który ma kluczowe znaczenie dla regeneracji mózgu, a także dla regulacji nastroju9.Gdy jesteśmy niewyspani, skupienie uwagi wymaga od nas większego wysiłku – i to także zostało potwierdzone przez badaczy10.
Sen odgrywa niezwykle istotną rolę w procesie konsolidacji pamięci i uczenia się. Uczestnicy badania, którzy po zapoznaniu się z nowymi informacjami odbyli 2-godzinną drzemkę, zapamiętali je znacznie lepiej niż ci, którzy nie spali pomiędzy uczeniem się a testem wiedzy11.
Jak sugerują badania, zarówno dominujący w pierwszej części nocy sen wolnofalowy (SWS), jak i sen w fazie REM, przeważającej w drugiej części nocy, pełnią ważne funkcje w zapamiętywaniu: ten pierwszy pomaga integrować nowe wspomnienia do istniejących już zasobów pamięci, podczas gdy drugi umożliwia ich stabilizację w pamięci12. Sen REM ułatwia też pamięć proceduralną, czyli podświadome zapamiętywanie wyuczonego sposobu wykonywania czynności.

5. Pij zioła poprawiające pamięć i koncentrację
- Yerba mate (Ilex paraguariensis) czyli napar niezwykle popularny m.in. w Argentynie, Paragwaju i Brazylii, zawierający kofeinę, teobrominę oraz liczne polifenole i składniki mineralne, ma działanie stymulujące korę mózgową, poprawiające pamięć oraz koncentrację, skracające czas reakcji, łagodzące skutki stresu i zmniejszające zmęczenie19.
- Kakao zawiera flawanole, które mogą poprawiać funkcjonowanie neuronów i zwiększać ukrwienie tkanek mózgu. Pamięć i funkcje wykonawcze mózgu mogą poprawiać się znacząco po spożyciu średniej dawki flawanoli (500-750 mg dziennie), i to zarówno w ciągu kilku godzin po jej przyjęciu, jak i długotrwale, przy codziennym spożywaniu. Mogą one także chronić przed utratą zdolności poznawczych w wyniku starzenia. Flawanole oddziałują na ścieżki sygnałowe uczestniczące w procesach pamięciowych, a także sprzyjają ekspresji czynnika BDNF, mającego kluczowe znaczenie dla neurogenezy (powstawania nowych komórek nerwowych), tworzenia synaps i ochrony neuronów, szczególnie w obszarach związanych z uczeniem się i pamięcią, takich jak hipokamp oraz strefa podkomorowa20.
- Imbir (Zingiber officinale) ma silne działanie przeciwutleniające, a oprócz tego podwyższa poziom neuroprzekaźników (m.in. dopaminy i serotoniny, a także acetylocholiny, odgrywającej ważną rolę w procesach uczenia się i zapamiętywania). W badaniu 60 zdrowych kobiet w średnim wieku ekstrakt z imbiru w dawce 400, lub 800 mg dziennie przez 2 miesiące spowodował znaczącą poprawę pamięci roboczej i zdolności poznawczych21.
- Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba) działa przeciwutleniająco, poprawia ukrwienie mózgu oraz wywiera wpływ na aktywność neuroprzekaźników uczestniczących w procesach poznawczych. Jak sugerują badania, ekstrakt z miłorzębu w dawce 120-600 mg w umiarkowany sposób poprawia procesy poznawcze zarówno u zdrowych osób młodych, jak i u ludzi starszych, cierpiących na związane z wiekiem upośledzenie funkcji poznawczych22.
- Bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri) zawiera grupę steroidowych saponin zwanych bakozydami, które poprawiają pamięć i funkcje poznawcze dzięki działaniu przeciwutleniającemu, modulowaniu poziomu neuroprzekaźników, zwiększaniu ukrwienia mózgu oraz poprawie aktywności synaps. Oprócz tego bakopa redukuje też lęk i stres23.
- Korzeń lukrecji (Glycyrrhiza glabra) ma szerokie działanie neuroprotekcyjne i może chronić tkankę nerwową przed stresem oksydacyjnym i neurotoksynami, a także działać przeciwzapalnie. W badaniach na zwierzętach wodny ekstrakt z korzenia lukrecji znacząco poprawiał pamięć i zdolność uczenia się24.
6. Dbaj o sprawność fizyczną
Jaki związek ma sprawność fizyczna ze zdolnością do koncentracji i z pamięcią? Gdy zbadano tę zależność u 140 nastolatków, okazało się, że wytrzymałość, giętkość, siła i koordynacja ruchowa powiązane były pozytywnie ze zdolnością skupiania uwagi, przy czym 2 pierwsze cechy sprzyjały szybkości odpowiedzi na pytania testowe, natomiast 2 pozostałe prognozowały większą dokładność rozwiązań13.
Intensywne ćwiczenia fizyczne wpływają korzystnie na skupianie uwagi nawet u dzieci i młodzieży z ADHD (zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi), umożliwiając im skuteczniejsze kontrolowanie impulsów, zwiększając czujność i szybkość reakcji14.
Ćwiczenia aerobowe wykonywane na krótko przed nauką poprawiają zdolność uczenia się i pojemność pamięci. Naukowcy sugerują kilka mechanizmów, które mogą to wyjaśniać, jak np. aktywowanie długotrwałego wzmocnienia synaptycznego (LTP), czyli bardziej intensywnego przekazywania sygnałów pomiędzy neuronami, modulowanie neuroprzekaźników i zwiększanie wydzielania dopaminy oraz białek wpływających na ogólną plastyczność synaptyczną, zmiana poziomu białka CREB, uczestniczącego w tworzeniu pamięci długotrwałej, a także zwiększanie wydzielania neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF), odgrywającego istotną rolę w procesach zapamiętywania15. Ćwiczenia poprawiają też neurogenezę, czyli tworzenie nowych neuronów w mózgu.
Czytaj również: Silne mięśnie to podstawa mobilności i klucz do zdrowia. Jak je wzmacniać?
Najbardziej zalecane są ćwiczenia aerobowe (zwiększające dopływ krwi do mózgu i zapobiegające zmniejszaniu objętości hipokampu16), trening oporowy (siłowy), który również poprawia funkcje poznawcze i zapobiega degeneracji hipokampu17, ćwiczenia giętkości i równowagi (poprawiające propriocepcję, czyli świadomość położenia ciała w przestrzeni), joga (ponieważ uczenie się nowych ruchów wytwarza nowe ścieżki neuronalne18), tai-chi (łączące ruch ze skupieniem umysłu) oraz taniec (wymagający oprócz wysiłku fizycznego także precyzji ruchu).
7. Ćwicz pamięć
Jeśli chcemy zachować sprawność, powinniśmy regularnie trenować. Dotyczy to również mózgu. Rozwiązywanie krzyżówek i łamigłówek umysłowych, gra w scrabble, sudoku, mobilne aplikacje do ćwiczenia pamięci, a także nauka nowych umiejętności, np. języków obcych, to doskonałe sposoby utrzymywania mózgu w dobrej formie.
W jednym z badań 4 715 osób przez 15 min dziennie i co najmniej 5 dni w tygodniu wykonywało internetowe ćwiczenia trenujące funkcje poznawcze. Po 10 tygodniach odnotowano u nich znaczną poprawę pod względem szybkości przetwarzania informacji, pamięci roboczej, umiejętności rozwiązywania problemów. Według subiektywnej oceny uczestników bardzo poprawiła się też ich zdolność koncentracji25.
Uczenie się obcego języka, nawet przez stosunkowo niedługi czas, zwiększa neuroplastyczność mózgu i wywołuje jego zmiany strukturalne, takiej jak zwiększenie gęstości istoty szarej, zwiększenie grubości kory mózgowej i poprawę struktury istoty białej26.
8. Nie unikaj życia towarzyskiego
Im większa izolacja społeczna i poczucie osamotnienia, tym gorzej funkcjonuje nasza pamięć. Uczestniczenie w aktywności towarzyskiej i podtrzymywanie relacji społecznych jest niezbędne dla stymulowania zdolności umysłowych. Zaniechanie takiej aktywności może sprzyjać (zwłaszcza w starszym wieku) spadkowi zdolności poznawczych.
Poczucie samotności rodzi przewlekły stres psychiczny, który może powodować długotrwałą aktywację osi podwzgórze-przysadka-nadnercza i nadmierną produkcję kortyzolu, a on z kolei może zaburzać tworzenie synaps, neuronów i dendrytowych rozgałęzień w korze czołowej i hipokampie27.
Jak wykazały badania, pogorszenie pamięci i zdolności poznawczych pod wpływem samotności jest rezultatem zmian istoty białej mózgu, wynikających z niedokrwienia tkanki przez małe naczynia krwionośne28. Staraj się więc podtrzymywać lub nawiązywać kontakty towarzyskie, gdyż gimnastyka umysłowa, towarzysząca takim kontaktom, poprawia nasze ogólne funkcjonowanie poznawcze.
9. Dbaj o prawidłowy poziom żelaza
Niedobór żelaza jest negatywnie związany z rozwojem poznawczym dzieci. Międzynarodowy zespół badaczy, który dokonał przeglądu systematycznego i metaanalizy 13 randomizowanych badań kontrolnych z udziałem dzieci w wieku 6-12 lat doszedł do wniosku, że suplementacja żelazem znacząco poprawia inteligencję, uwagę i koncentrację oraz pamięć dzieci w wieku szkolnym29.
W innym przeglądzie obejmującym również starszych uczniów i osoby dorosłe stwierdzono, że suplementacja żelazem poprawiła uwagę i koncentrację. W grupach z anemią suplementacja poprawiła iloraz inteligencji (IQ) o 2,5 punktu, ale nie miała wpływu na uczestników bez anemii30. W obu pracach uczeni zgodnie podkreślali, że samo podawanie żelaza nie wpływa na oceny.
- Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 106 (37) 15583-15587
- PLoS One. 2014 Sep 24;9(9):e106698
- Alzheimers Dement. 2017 Sep;13(9):955-964
- Behav Brain Res. 2016 Jun 1;306:1-7
- Psychol Sci. 2013 May;24(5):776-81
- Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Dec 13;108(50):20254-9
- Eur Child Adolesc Psychiatry. 2023 Nov;32(11):2187-2195
- Altern Med Rev. 2007 Sep;12(3):207-27
- Arq Neuropsiquiatr. 2022 May;80(5):530-538
- Neuropsychologia. 2019 Feb 4;123:169-177
- PloS One. 2011;6(11):e27421
- Res Medica 2013, 21(1), pp.23-34
- Sci Rep 14, 587 (2024)
- PLoS ONE 10(3): e0122119
- Transl Sports Med. 2021;4:115– 127.
- Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Feb 15;108(7):3017-22
- Neuroimage Clin. 2020;25:102182.
- J Alzheimers Dis. 2016;52(2):673-84
- Nutrients 2021, 13, 3706
- Nutrients 2020, 12, 3691
- Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:383062
- Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:164139
- J Psychiatry Cogn Behav 8: 168
- J Nat Sci Biol Med. 2013 Jul;4(2):420-5
- PLoS One. 2015 Sep 2;10(9):e0134467
- Cortex. 2014 Sep;58:301-24
- Arch Gerontol Geriatr. 2023 Jan;104:104801.
- Behav Sci (Basel). 2023 Oct 23;13(10):869
- PLoS One. 2023 Jun 27;18(6):e0287703
- Nutr J. 2010 Jan 25;9:4, doi: 10.1186/1475-2891-9-4
- Przyczyny pogarszającej się koncentracji
- Unikaj produktów z dodatkiem cukru
- Kwasy Omega-3 poprawiają koncentrację
- Uważność, czyli siła koncentracji na tu i teraz
- Zdrowy sen polepsza naszą pamięć
- Zioła poprawiające pamięć i koncentrację
- Jaki związek ma sprawność fizyczna ze zdolnością do koncentracji i z pamięcią?
- Jak ćwiczyć swoją pamięć?
- Jak samotność wpływa na pamięć?
- Niedobory żelaza a pamięć