- powiedziała dr Wanda Baltaza, dietetyk kliniczna, panelistka debaty eksperckiej zorganizowanej z okazji Światowego Dnia Kwasów Omega-3.
Ten przypadał 3 marca i jest inicjatywą zapoczątkowana przez GOED, aby zwiększać świadomość na temat korzyści płynących z przyjmowania kwasów omega-3 EPA i DHA - zarówno poprzez jedzenie bogatych w niego pokarmów, jak i suplementację.
Czym są kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 to obence w każdej komórce organizmu tłuszcze, wśród których najważniejsze to: EPA (kwas eikozapentaenowy) i kluczowy dla funkcjonowania neuronów DHA (kwas dokozaheksaenowy).
Najwięcej znajdziemy ich tłustych rybach i mikroalgach. To one mają być najlepiej przebadane i "najbardziej kojarzone z korzyściami dla serca, mózgu i oczu". Za nimi plasuje się pochodzący ze źródeł roślinnych kwas ALA (kwas alfa-linolenowy).
Kwasy omega-3 - jakie jest ich działanie?
Kwasy omega-3 wspierają układ sercowo-naczyniowy i wpływają na neurony oraz utrzymanie funkcji poznawczych. DHA jest kluczowe dla rozwoju mózgu i wzroku zarówno w czasie ciąży, jak i we wczesnym dzieciństwie.
Czytaj również: Kwasy omega-3 w walce ze stanami zapalnymi
Jak dużo kwasów omega-3 należy spożywać?
Aby dostarczyć organizmowi wystarczającą porcję kwasów omega-3 należy, według zaleceń dietetyków, spożywać dwie porcje ryb tygodniowo, w tym przynajmniej jedną porcję tłustej ryby morskiej.
Jako że Polacy sięgają po takie ryby rzadko - najczęśćiej raz w tygodniu jemy smażoną rybę słodkowodną (smażenie może prowadzić do degradacji kwasów omega-3) - zalecana jest suplementacja. Decydując się na ten krok, warto zwracać uwagę na informacje podawane przez producentów i dystrybutorów.
Dostawcy dobrowolnie poddający się audytom otrzymują certyfikacje niezależnych organizacji. W przypadku kwasów omega-3 najlepszym przykładem wiarygodności jest weryfikacja ORIVO.
- powiedział Bartosz Demianiuk, prezes Krajowej Rady Suplementów i Odżywek.
Źródło: PAP MediaRoom