Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną powodującą niepełnosprawność. Leczenie lekami przeciwartretycznymi modyfikującymi jej przebieg skutkowało niekorzystnymi długoterminowymi konsekwencjami. Z tego powodu naukowcy na całym świecie poszukują mniej obciążających organizm alternatyw.
Wpływ kwasów tłuszczowych na zapalenie stawów
Uczeni z Meksyku postanowili sprawdzić, czy oczyszczone nienasycone kwasy tłuszczowe omega mogą zapobiegać rozwojowi zapalenia stawów w modelu zapalenia stawów wywołanego kolagenem u myszy. Okazało się, że podawanie gryzoniom kwasów omega-3 doprowadziło do prawie całkowitego zahamowania histopatologii zapalnej1. Zbyt mało Eksperci podkreślają, że ryby, które są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, zbyt rzadko lądują na naszych stołach. Tymczasem – jak wskazuje dr med. Jochen Henn pracujący w Tegernsee w Bawarii – w przewlekłym zapaleniu wielostawowym można złagodzić objawy, takie jak ból, obrzęk i sztywność stawów, przyjmując 2 kwasy tłuszczowe omega-3 DHA i EPA. Regularne przyjmowanie tych związków może obniżyć dawkę niesteroidowych leków przeciwbólowych o ponad 30%!
Jak uzyskać efekt?
Przede wszystkim trzeba polubić ryby, a jeżeli nie jesteś w stanie się do nich przekonać, stosuj naturalny olej rybny, który zawiera podobny kompleks kwasów tłuszczowych. Przy niedoborze kwasów omega-3 często konieczna jest początkowo wysoka dawka do 4-5 g dziennie, ok. 20 ml oleju rybnego. Natomiast do utrzymania prawidłowych wartości wystarczy już ok. 2 g kwasów omega-3 dziennie.
Warto też wesprzeć organizm, modyfikując styl życia: tak by znalazły się w nim:
- czas na regularną aktywność fizyczną,
- suplementacja witaminy D
- ograniczenie w diecie spożycia kwasów omega-6.
Dobrze jest też uzbroić się w cierpliwość, jak bowiem pokazują doświadczenia chorych, nieraz dopiero po 6 miesiącach można zauważyć pierwsze pozytywne efekty regularnego przyjmowania kwasów omega-3.
- Int J Exp Path. 2020; 101: 55-64. doi: 10.1111/iep.12348