Kusi kolorem, a my go nie doceniamy. Ten owoc to kopalnia kwasów omega-7

Przyćmił je blask kwasów omega-3, o których słyszymy wszędzie. Tymczasem i one zasługują na naszą uwagę, bo mogą zdziałać naprawdę wiele. Oto 8 powodów, dla których warto zadbać o właściwą podaż kwasów omega-7 w codziennej diecie, i wskazówki, w jakich produktach jest ich najwięcej. 

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-7 należą do najmniej po­znanej klasy omeg. Jednak w ostat­nim czasie doczekały zaintere­sowania społeczności naukowej, a pokłosiem tego jest coraz więcej doniesień naukowych potwier­dzających ich korzystny wpływ m.in. na błony śluzowe, a także zdolność do poprawy wrażliwości na insulinę i zapobieganie choro­bom sercowo-naczyniowym1.

źródła omega-7
Najbardziej znane omega-7 to kwasy oleopalmitynowy (inaczej palmitooleinowy) i wakcenowy2. Pierwszy znaleźć można w anchois, łososiu, awokado i orzechach makadamia, a jego największym znanym źródłem jest olej z miąższu jagód rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides)3. Źródłem kwasu wakcenowego jest przede wszystkim nabiał, a najwięcej jest go w: mleku, maśle oraz tłuszczu wołowym.

Nawilżają błony śluzowe

Wykazano, że przyjmowanie kwasów omega-7 poprawia nawodnienie błon śluzo­wych jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka je­lit oraz dróg moczowych i rodnych. Te delikatne tkanki są kluczowe dla prawidłowego funkcjo­nowania organizmu – m.in. ułatwiają pasaż tre­ści pokarmowej i wydalin, jak również odgry­wają istotną rolę w ochronie przed patogenami. Kwas wakcenowy po wbudowaniu do fosfolipidów błon komórkowych ko­rzystnie wpływa na ich płynność i se­lektywną przepuszczalność4. W podwójnie ślepym randomizowanym badaniu krzyżowym u kobiet cierpiących na zespół Sjögrena olej z rokitnika zwy­czajnego (zarówno z pulpy jak i nasion – SBA24), łagodził objawy związane z sucho­ścią błon śluzowych narządów płciowych5.

Przeciwdziałają suchemu oku

Dolegliwość ta charakteryzuje się uczuciem piasku w oku i objawia się łzawieniem, niewyraźnym widzeniem, pieczeniem, zapaleniem i zaczerwienieniem. Do jej roz­woju przyczynia się rosnące wykorzystanie ekranów cyfrowych8. Dlatego też ze­spół suchego oka jest jednym z najczęstszych powodów konsultacji w okulistyce. W podwójnie ślepym randomizowanym równoległym badaniu przepro­wadzonym z udziałem 86 osób z zespołem suchego oka, które przez 12 ty­godni otrzymywały oparty na oleju z rokitnika suplement kwasów ome­ga-7 – SBA24 (2 g dziennie) lub placebo, zaobserwowano niższą osmolarność filmu łzowego oraz zmniejszenie pieczenia i zaczerwienienie oka. Zdaniem uczonych wynika to z faktu, że dzięki suplementacji zwiększył się skład kwa­sów tłuszczowych w filmie łzowym, co znacznie zmniejszyło dolegliwości9.

olej z rokitnika
Badania sugerują, że suplementacja olejem z rokitnika zwiększyła skład kwasów tłuszczowych w filmie łzowym, co istotnie zmniejszyło dolegliwości zespołu suchego oka.

Mogą zastąpić HTZ

Okazuje się też, że kwasy omega-7 są przydatne w przy­padkach atrofii pochwy związanej z menopauzą. Po­dawanie cierpiącym na tę dolegliwość pacjentkom doustnie 6 kapsułek zawierających olej z pulpy i na­sion rokitnika – SBA24 (2 razy dziennie przez 12 tygo­dni) poprawiło nawilżenie oraz integralność nabłonka waginy, dzięki czemu może być dobrą alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej, która jest podstawą le­czenia zanikowego zapalenia błony śluzowej pochwy6. Poza tym inne badania wykazały również potencjał tego oleju w celu zapobiegania i leczenia zmian bło­ny śluzowej żołądka w przypadkach wrzodu7.

kobieta w okresie menopauzy z kotem i psem
Suplementacja kwasami omega-7, takimi jak palmitoleinowy kwas tłuszczowy, może wspierać zdrowie kobiet w okresie menopauzy poprzez łagodzenie objawów suchych błon śluzowych, redukując uczucie suchości i podrażnienia.

Dbają o układ sercowo-naczyniowy

Zwłaszcza sprawdzają się w leczeniu zespołu metabolicznego, który charakteryzuje się akumulacją tkanki tłuszczowej wokół wnętrzności, dyslipidemią, nadciśnieniem, wysokim stężeniem glukozy w osoczu na czczo, oraz wzrostem markerów zapalnych13.

Jednak zastąpienie w jadłospisie nasyconych kwasów tłusz­czowych kwasami omega-7 może zmniejszyć te objawy14, bowiem kwas wakcenowy może wpływać na produkcję eiko­zanoidów, zmniejsza zmiany miażdżycowe, usprawnia funkcje na­czyń krwionośnych oraz zapobiega agregacji płytek krwi15.

Natomiast diety wzbogacone kwasem oleopalmitynowym (pochodzącym np. z orzechów makadamia) – jak wykazali naukowcy z Honolulu – sprzyjają obni­żeniu całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL16. W innym badaniu dorosłym z dyslipidemią i dowodami łagodnego zapalenia ogólnoustrojowego podawano 220,5 mg kwasu palmitooleinowego raz dziennie przez 30 dni. Po tym czasie uzyskano u nich znaczące zmniejszenie białka C-reaktywnego, trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL oraz znaczny wzrost poziomu cholesterolu HDL17.

omega-7
Jak się okazuje suplementacja omega-7 zmniejsza zmiany miażdżycowe, usprawnia funkcje na­czyń krwionośnych oraz zapobiega agregacji płytek krwi, a także może zmniejszać cholesterol

Dbają o układ sercowo-naczyniowy

Zwłaszcza sprawdzają się w leczeniu zespołu metabolicznego, który charakteryzuje się akumulacją tkanki tłuszczowej wokół wnętrzności, dyslipidemią, nadciśnieniem, wysokim stężeniem glukozy w osoczu na czczo, oraz wzrostem markerów zapalnych13.

Jednak zastąpienie w jadłospisie nasyconych kwasów tłusz­czowych kwasami omega-7 może zmniejszyć te objawy14, bowiem kwas wakcenowy może wpływać na produkcję eiko­zanoidów, zmniejsza zmiany miażdżycowe, usprawnia funkcje na­czyń krwionośnych oraz zapobiega agregacji płytek krwi15.

Natomiast diety wzbogacone kwasem oleopalmitynowym (pochodzącym np. z orzechów makadamia) – jak wykazali naukowcy z Honolulu – sprzyjają obni­żeniu całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL16. W innym badaniu dorosłym z dyslipidemią i dowodami łagodnego zapalenia ogólnoustrojowego podawano 220,5 mg kwasu palmitooleinowego raz dziennie przez 30 dni. Po tym czasie uzyskano u nich znaczące zmniejszenie białka C-reaktywnego, trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL oraz znaczny wzrost poziomu cholesterolu HDL17.

Wspomagają walkę z cukrzycą

Eksperyment na myszach dowiódł, że podawanie kwasów ome­ga-7 pobudza wychwyt glukozy i upośledza lipogenezę w wą­trobie (czyli zmniejsza akumulację lipidów w tym organie)10. W przeprowadzonym przez Amerykanów multietnicznym studium stwierdzono, że wyższe poziomy kwasu wakceno­wego w osoczu są odwrotnie związane z wynikami oporno­ści na insulinę we wszystkich 4 rasach. Ponadto powiązano je z o 17%, 32% i 39% niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 od­powiednio dla Afroamerykanów, Latynosów i Chińczyków11. W innym badaniu stwierdzono, że suplementacja zwłaszcza kwasem oleopalmitynowym zmniejsza apoptozę komórek beta w trzustce, co jest kluczowe dla utrzymania ich stabilnej populacji12.

uśmiechnięta kobieta z książką
Badania sugerują, że suplementacja omega-7 może pomóc w zmniejszeniu oporności insulinowej, co przyczynia się do lepszej regulacji poziomu cukru u osób z cukrzycą

Goją podrażnienia skórne

Naukowcy postanowili sprawdzić, czy skoro kwasy omega-7 są obecne w tworzących skó­rę tkankach, to będą miały jakiś wpływ na przypadłości dermatologiczne. 2 międzynaro­dowe zespoły dowiodły, że stosowanie oleju z rokitnika aktywuje fizjologiczne funkcje skóry, przyspiesza gojenie oraz zmniejsza blizny18. Znajduje to potwierdzenie w bada­niach irańskich uczonych, którzy wykazali, że „mieszankę oliwy z oliwek oraz oleju z ro­kitnika można uznać za alternatywny opatrunek na oparzenia pełnej grubości ze wzglę­du na poprawę właściwości gojenia się ran i właściwości przeciwbakteryjne”19.

Z kolei białostoccy medycy wskazują, że olej z rokitnika sprawdził się w ochronie skóry przed działaniem promieni UV. Zawarte w nim kwasy omega-7 częściowo zapobiegały wytwarzaniu wolnych rodników indukowanym promieniami słonecznymi oraz zwiększały poziom nieen­zymatycznych przeciwutleniaczy, takich jak glutation, tioredoksyna oraz witaminy A i E20. Na kongresie poświęconym rokitnikowi przedstawiono dowody na remisję objawów u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry po podaniu oleju z jagód tej rośliny w ciągu zaledwie 4 miesięcy21.

Natomiast Finowie podnoszą, że stosowanie go jest korzystne nawet dla osób zdrowych, ponie­waż poprawia nawodnienie i elastyczność skóry, zmniejsza zmarszczki oraz stany zapalne22. W tym miejscu warto wspomnieć, że zdaniem badaczy z Korei Południowej kwas ole­opalmitynowy może być skuteczny w zaburzeniach hiperpigmentacyjnych23.

Czy wiesz, że?

Produkty mleczne są jednym z głównych źródeł die­tetycznych kwasów tłuszczowych omega-7. Jednak produkcja tych dorborczynnych tłuszczów u krów jest silnie zależna od diety. W szczególności zmniejszenie odsetka roślin spożywanych przez krowy jest skore­lowane ze znacznym spadkiem zawartości omega-7 w mleku krowim. Ich stężenia uległy znacznemu obni­żeniu w ciągu tygodnia od usunięcia ziarna z diety krów, co sugeruje, że nowoczesne metody hodowli bydła mogą prowadzić do zmniejszenia korzystnej zawartości kwasów tłuszczowych w produktach mlecznych26.

Zwalczają zakażenie drożdżakami

Obiecujące są wyniki badań, które wskazują, że roztwór kwasów omega-7 stosowany na skórę w stężeniach powyżej 1 mg/ml skutecznie zapobiega adhezji patogennych komórek Candida albicans do izolowanych płatów warstwy rogowej naskórka ssaków. Ponadto tłuszcze te potrafią skutecznie hamo­wać tworzenie biofilmu Candida tropicalis – jednego z domi­nujących gatunków drożdżaków powszechnie występujących w infekcjach ogólnoustrojowych, obok C. albicans24. Ze wzglę­du na to potencjalne działanie kwasy omega-7 są włączane do profilaktyki medycznej infekcji ran i powłok cewników.

W badaniu na modelu zwierzęcym hinduscy naukowcy za­uważyli, że kwasy omega-7 przeciwdziałają namnażaniu droż­dżaków i rozwojowi ogólnoustrojowej kandydozy, zwiększają przeżycie zakażonych zwierząt, a w grupach nimi leczonych widoczne jest obniżenie poziomu obciążenia grzybiczego w po­równaniu z grupami kontrolnymi, po 3. dniu od zakażenia25.

Bibliografia
  • Pharmacognosy Journal, 2010 Nov; 2(16): 65-68; Lipids Health Dis. 2011 Jul 21:10:120; Curr Drug Targets. 2017;18(6): 619-28
  • Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 2007; 1, 28-31
  • Postępy Fitoterapii, 2016; 17, 4, 298-306; J Agric Food Chem. 2001 Apr;49(4): 1939-47
  • Przegląd Mleczarski, 2005; 6, 4-6,
  • Advances in research and development, vol. III. New Delhi, India: Dya Publishing House; 2008. p. 254-67; Yksityislääkäri No. 4, 2006, p. 20-21
  • Maturitas. 2014 Nov;79(3): 316-21
  • Fitoterapia. 2002 Dec;73(7-8): 644-50
  • Am J Ophthalmol. 2007 Mar;143(3):409-15; Am J Manag Care. 2008 Apr;14(3 Suppl):S79-87
  • J Nutr. 2010 Aug;140(8):1462-8
  • Diabetes Metab. 2020 Sep;46(4): 319-25
  • Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2010 Apr-Jun;82(4-6): 231-6
  • Nutrients. 2018 Mar 22;10(4): 393
  • J Clin Endocrinol Metab. 2007 Feb;92(2): 399-404
  • Lipids. 2011 Mar;46(3): 209-28
  • Przegląd Mleczarski, 2003; 09, 343-6
  • J Lipid Res. 1994 Apr;35(4): 656- 62; Arch Intern Med. 2000 Apr 24;160(8): 1154-8
  • J Clin Lipidol. 2014 Nov-Dec;8(6): 612-7
  • HealthMED 2011 Jan;5(5): 1218- 23; Burns. 2014 May;40(3): 511-9;
  • Adv Skin Wound Care. 2014 Jul;27(7): 317-23
  • Antioxidants (Basel). 2018 Aug 23;7(9):110
  • Yang Baoru., et al. “Effects of dietary supplementation of sea buckthorn oils on fatty acids in patients with atopic dermatitis”. Proceedings of the International Sea Buckthorn Congress,
  • ICRTS, Beijing. (1999)
  • Journal of Applied Cosmetology. 2009 Jan;7(1): 13-25
  • J Oleo Sci. 2010;59(6):315-9
  • Front Microbiol. 2020; 11: 864
  • doi: 10.1016/j. biopha.2020.111043
  • Elgersma A, Ellen G, Tamminga S (2004). Rapid decline of contents of beneficial omega-7 fatty acids in milk from grazing cows with decreasing herbage allowance. vdf Hochschulverlag
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny