Tę przekąskę możesz podjadać z czystym sumieniem. Zadbasz o mózg i serce

Te niewielkie owoce od wieków doceniane za swój wyjątkowy smak. Są jednak nie tylko pysznym dodatkiem do potraw, ale również skarbnicą zdrowia. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, korzystnie wpływają na zdrowie serca, mózgu i układu odpornościowego, a także zapobiegają chorobom przewlekłym.

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Pierwsze ślady uprawy sięgają starożyt­nego Bliskiego Wschodu, gdzie zostały szeroko docenione zarówno jako źródło pożywienia, jak i dla ich oleju. W staro­żytności były ważnym elementem diety, delek­towano się nimi w Grecji, Rzymie i Egipcie.

Oliwki to doskonałe źródło tłuszczów jednoniena­syconych, zwłaszcza kwasu oleinowego. Uznawane są za korzystne dla serca, pomagają bowiem w utrzy­maniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Są bogate w minerały, takie jak żelazo, wapń, magnez i potas, za­wierają witaminy A, C, E i z grupy B, polifenole – kwer­cetynę, oleuropeinę, hydroksytyrosol oraz tyrosol. Przeciwdziałają szkodliwemu działaniu wolnych rodników, wspierając zdrowie komórek i opóźniając procesy starzenia się.

Stymulują układ immuno­logiczny do walki z infekcjami i chorobami. Chro­nią nasze komórki nerwowe, a badania dowodzą, że dieta bogata w oliwki może wspomagać funkcje poznawcze i chronić przed chorobą Alzheimera, niedokrwieniem mózgu, chorobą Huntingtona, stwardnieniem rozsianym i parkinsonem1. Spoży­wanie tych owoców pomaga w utrzymaniu równo­wagi elektrolitowej i prawidłowych funkcji mięśni. Związki fenolowe obecne w oliwie z oliwek chronią przed osteoporozą, sprzyjając regeneracji kości2.

Oliwki

Oliwki

Występowanie: zimozielone drzewa i krzewy oliwkowe po­chodzą z obszarów Azji Mniejszej. Pierwotnie uprawiano je w basenie Morza Śródziemnego, zwłasz­cza w krajach takich jak Grecja, Włochy, Hiszpania, Turcja i Portu­galia. Obecnie uprawia się je także w Kalifornii, Chile, Australii i innych regionach o podobnym klimacie, osiągają ok. 15 m wysokości.
Surowiec: owoce, w tym miąższ oraz nasiona. Owoce te są szeroko wykorzystywane w kuchni do przy­gotowywania potraw, natomiast z nasion wytwarza się cenny olej.
Uprawa: drzewo oliwne rośnie wolno, a owocować zaczyna dopiero po upływie ok. 7-10 lat. Najlep­sze plony można uzyskać mię­dzy 30. a 150. r.ż. drzewa. Oliwki wymagają umiarkowanego pod­lewania, żyznej gleby i dobrze nasłonecznionego miejsca. Zbiór owoców odbywa się jesienią.
Ważne: osoby z problemami żołądkowymi powinny spoży­wać je z umiarem. Niektórzy mogą być uczuleni na składniki oliwek, szczególnie na białko występujące w nasionach.

Oliwki wspierają zdrowie serca

Spożywanie oliwek może przyczynić się do utrzyma­nia zdrowia serca i wspierać ogólną kondycję układu krwionośnego. Związki w nich obecne wpływają na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych, co wspomaga przepływ krwi. Owoce te są kluczo­wym elementem diety śródziemnomorskiej, znanej z korzystnego wpływu na serce. Tłuszcze jednoniena­sycone pomagają obniżać poziom „złego” cholestero­lu (LDL) i zwiększać poziom „dobrego” (HDL), co re­dukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zawierają polifenole, które pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego oraz chronią komórki przed uszkodzeniem, zmniejszając ryzyko wystąpienia po­ważnych chorób, takich jak zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu3. Natomiast zawarta w nich kwercetyna może obniżyć ci­śnienie krwi i poprawić pracę serca.

Oliwki
Należą do owoców dość kalorycznych, 100 g za­wiera ok. 150 kcal. Zarówno zielone, jak i czarne oliwki pochodzą z tego samego gatunku rośliny, a różnice w kolorze wynikają z etapu dojrzewa­nia owoców. Oliwki zaczynają jako zielone owoce, a następnie zmieniają kolor w miarę dojrzewania.

Antynowotworowe działanie oliwek

Sprawdzą się też w profilaktyce przeciwnowotworowej4. Dzięki obecności przeciwutleniaczy oliwki mogą pomagać w zwalczaniu wol­nych rodników, które są związane z rozwojem nowotworów. Natomiast zawarte w nich związki fenolowe wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu raka jelita grubego5. Bada­nia podkreślają przeciwnowotworo­we właściwości polifenoli obecnych w tych owocach. Natomiast witami­na E oraz tłuszcze jednonienasycone (w czarnych oliwkach) pomagają zapobiegać rakowi okrężnicy.

Ochrona układu pokarmowego

Oliwa z oliwek ma również koją­cy wpływ na wrzody i zapalenie żołądka. Poprawia wydziela­nie żółci i hormonów trzustki, zmniejszając w ten sposób two­rzenie się kamieni żółciowych.
Owoce natomiast usprawniają proces regulacji przemiany materii. Garść czarnych oliwek to ok. 16% zalecanego dziennego spożycia błonnika, który wspomaga zdro­wie przewodu pokarmowego, wspierając równowagę naszego mikrobiomu jelitowego a tym samym trawienie i odporność6.

Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek ze względu na bo­gactwo składników często nazywana jest „płynnym złotem”. Zawarte w niej witaminy A, E, F działają na ciało odżywczo. Wygładza skórę, ujędrniają ją oraz pomaga utrzymać właściwy stopień nawilżenia, za­pobiegając pękaniu i wysuszeniu. Dzięki naturalnym przeciwutlenia­czom zwalcza oznaki starzenia się cery. Łagodzi podrażnienia i zaczer­wienienia. Jest również doskonałym środkiem poprawiającym kondycję włosów i paznokci. Można zastą­pić nią mleczko kosmetyczne, gdyż poradzi sobie z usunięciem nawet wodoodpornego tuszu do rzęs.

Jedzenie oliwek reguluje poziomu cukru

Regularne spożywanie oliwek może przyczynić się do utrzymania sta­bilnego stężenia glukozy we krwi. Błonnik obecny w oliwkach spowal­nia wchłanianie cukrów, co może być korzystne dla osób z cukrzycą typu 29. Do tego oliwki mają niski in­deks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Jak stosować oliwki w kuchni?

  • Sałatka z oliwkami i awokado W dużej misce umieść garść mieszanki sałat, dodaj 1 dojrzałe awokado pokrojone w plastry, małą czerwoną cebulę pokrojo­ną w cienkie piórka i ½ szklanki czarnych oliwek bez pestek. W oddzielnej miseczce wymieszaj sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymie­szaj. Taka surówka dostarcza błonnika, witamin i zdrowych tłuszczów, wspierając zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
  • Oliwki marynowane w ziołach 2 szklanki zielonych oliwek bez pestek wymieszaj z ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin, dodaj gałązkę świeżego rozmarynu, 2 rozgniecione ząbki czosnku i startą skórkę z 1 cytryny. Dopraw płatkami chili, przełóż do słoika i szczelnie go zakręć. Odstaw do lodówki na co najmniej 24 godz. Te oliw­ki stanowią świetną przekąskę, bogatą w przeciwutleniacze i zdrowe tłuszcze.
Hummus z dodatkiem oliwek to świetny sposób na zdrowy lunch. Idealnie komponuje się z razowym pieczywem, ale także z tortillą czy jako dip do warzyw pokrojonych w słupki.
  • Oliwkowy hummus. Do blendera wsyp szklankę odsączonej z zalewy ciecierzycy z puszki, ¼ szklanki tahini, ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin, 4 łyżki soku z cytryny i 2 ząbki czosnku. Zmik­suj na gładką masę. Dodaj ½ szklanki zielo­nych oliwek bez pestek i ponownie dokładnie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem, podawaj z warzywami lub chlebem pełnoziarnistym.

Jak zrobić domowe kosmetyki z oliwą z oliwek?

Oliwa z oliwek jest świetną bazą do przygotowania domowych kosmetyków. To doskonały nośnik dla innych naturalnych substancji, które chcemy zastosować do pielęgnacji skóry. To, co ją wyróżnia, to zdolność do dogłębnego oczyszczania mieszków włosowych i porów z zalegających w nich nadmiernych ilości sebum, co umożliwia skórze wytworzenie świeżego łoju. Oliwa zmiękcza i złuszcza martwy naskórek, działając jak naturalny peeling i nie podrażniając skóry. Tak oczyszczona skóra lepiej wchłonie substancje roślinne czy inne olejki, które zamierzamy dodać do oliwy dla wzmocnienia efektów kuracji.

Odżywczy balsam do ust.
Odżywczy balsam do ust. W rondelku połącz łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, łyżkę miodu i łyżeczkę wosku pszczelego. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż wosk się rozpuści. Przelej mieszankę do małego słoiczka i pozostaw do schłodzenia. Balsam doskonale nawil­ża usta, chroniąc je przed wysuszeniem.
  • Nawilżająca maska do włosów 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1 jajko i łyżeczkę miodu wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Nałóż maskę na wilgot­ne włosy na 30-60 minut, skupiając się na końcówkach, po tym czasie dokład­nie spłucz. Doskonale nawilża i odżywia włosy, nadając im zdrowy połysk.
  • Oczyszczający peeling do ciała ½ szklanki oliwek zblenduj na pastę, wy­mieszaj w misce z ½ szklanki brązowego cukru, 2 łyżkami miodu i kilkoma kroplami ulubionego olejku eterycznego. Wmasuj peeling w wilgotną skórę, wykonując okrężne ruchy, po kilku minutach spłucz ciało ciepłą wodą. Peeling usuwa martwe komórki skóry, pozostawiając skórę gładką i nawilżoną.
Bibliografia
  • Nutr Neu­rosci. 2013 Nov;16(6):243-9
  • Endocr Metab Immune Disord Drug Tar­gets. 2018;18(4): 333-40
  • Nutr Metab Car­diovasc Dis. 2014 Jun;24(6): 639-47
  • Int J Mol Sci. 2018 Feb 28;19(3): 686
  • Nutrients. 2018 Dec 23;11(1): 32
  • Nutrients. 2019 Aug 7;11(8): 1826
  • B. Frohn: Oliwa z oliwek dla zdrowia i urody, Bauer-Weltbild Media, Warszawa 2006
  • T. Lofthouse: Oliwa: różne rodzaje oliwy i jej zastosowanie, Wydawnictwo K.E. Liber, cop., Warszawa 2008
  • Int J Mol Sci. 2022 Sep 4;23(17): 10120
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny