Jak zachować z wiekiem bystrość umysłu?

Po 60. roku życia postaraj się, aby w Twojej diecie znalazło się wystarczająco dużo flawanoli, dzięki czemu do późnej starości zachowasz dobrą pamięć i zdolności poznawcze.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Główne źródła flawonoidów

Flawonoidy wszelkiego rodzaju znajdują się w wielu produktach spożywczych. Oto ich najlepsze źródła:

  • Jagody zawierają dużo flawanoli, ale to jeżyny mają najwyższy poziom wszystkich flawo­noidów. Borówki, wiśnie i maliny zajmują 2. miejsce, zawierają bowiem całą gamę flawonoidów. Truskawki mają w sobie tyl­ko umiarkowane ilości jednej odmiany, antocyjanidyn.
  • Czerwona kapusta jest jednym z najbogatszych źró­deł antocyjanidyn, które chronią przed rakiem, chorobami serca i oczywiście związanym z wiekiem spad­kiem funkcji poznawczych
  • Cebula jest bogata we flawanole o specjal­nych właściwościach, które chronią przed ra­kiem prostaty. Czerwona cebula ma ich najwięcej.
  • Jarmuż to kolejne świetne źródło różnych flawanoli.
  • Pietruszka zawiera ponad 130 mg flawanoli na 1 gram.
Parzenie herbaty
Picie herbaty jest jednym z najłatwiejszych sposobów na uzupełnienie po­ziomu flawonoidów, bowiem te składniki odżywcze znajdują się w jego wszystkich rodza­jach: herbacie zielonej, czarnej i oolong.
  • Czerwone wino jest bogate we flawanole, a jego umiarkowane spożycie zmniejsza ryzy­ko chorób sercowo-naczyniowych, a zwłaszcza zawału serca i udaru.
  • Ciemna czekolada Jej głównym skład­nikiem jest obfitujące we flawa­nole kakao. Wzmacnia ono funkcje poznawcze i chroni mięsień sercowy.
  • Owoce cytrusowe są źródłem flawano­nów. Picie wyciskanego soku z pomarańczy, grejpfruta, cytryn i limonek oraz mandarynek to świetny sposób na podniesienie ich poziomu.
  • Soja jest skarbni­cą izoflawonów, które chronią przed nowotworami wpływający­mi na układ rozrodczy, m.in. piersi, jajnika, prostaty i jądra. Wypróbuj edamame, tofu, tempeh i sos sojowy.

kobieta jedząca jabłko

Spożywanie 500 mg flawanoli każdego dnia pozwala zachować bystrość umysłu. Oto przykładowe spożycie:

Codziennie:

  • 2 porcje jabłek i jagód
  • Filiżanka herbaty
  • 6 kostek ciemnej czekolady
    LUB
  • 500 g suplementu flawanolu kakaowego raz dziennie

Te należące do flawonoidów związki chemicz­ne to przeciwzapalne składniki odżywcze zawarte w warzywach i owocach, mogą cofnąć „poznawcze starzenie się” i utratę pamięci związaną z wiekiem. Spożywanie ok. 500 mg flawanoli dziennie może cof­nąć uszkodzenia neurologiczne występujące wraz z wiekiem, zwłaszcza jeśli stosujemy złą dietę.

Naukowcy z Columbia University zaobserwowa­li redukcję markerów poznawczego starzenia się mózgu w grupie 3 562 osób w wieku 60 lat i star­szych, które spożywały dietę o niskiej zawartości flawanoli, gdy przyjmowały one 500 mg suple­mentu flawanolu kakaowego codziennie przez 3 lata. Poprawę zaobserwowano już po roku, w po­równaniu do tych, którym podano placebo1.

Osoby przyjmujące suplementy flawanolu odno­towywały średnio 10,5% wyższy wynik w testach pamięci po pierwszym roku w porównaniu z gru­pą placebo, co stanowiło 16% poprawy w stosunku do wyników pamięci na początku. Badania obra­zowe mózgu wykazały poprawę w obszarze hipo­kampu, czyli obszaru mózgu, który reguluje pamięć i zdolność uczenia się nowych umiejętności.

Poprawa wystąpiła tylko u tych, którzy mieli niedobór. Osoby, które już spożywały dietę bogatą we flawanol, nie zaobserwowały dalszych korzyści poznawczych. Tak jak młody mózg potrzebuje określonych składni­ków odżywczych, aby móc się rozwijać, tak starzejący się mózg potrzebuje flawanoli do zachowania funk­cji poznawczych i pamięci – tłumaczą naukowcy.

Poznaj flawonoidy
Flawonoidy to fitoskładniki, czyli substancje odżywcze pochodzenia roślinnego wystę­pujące w roślinach i warzywach. Istnieje 6 podstawowych rodzajów flawonoidów:

  • Flawanole
  • Flawony
  • Flawan-3-ole
  • Flawanony
  • Antocyjanidyny
  • Izoflawony
Bibliografia
  • PNAS, 2023; 120(23): e2216932120
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny