Żurawina - właściwości i przepisy pełne zdrowia

Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości tych ciemnoczerwonych jagód docenisz zwłaszcza w sezonie jesiennym. Żurawina to cudowne remedium na obniżoną odporność. By uniknąć sezonowych infekcji, warto sięgać po nią jak najczęściej.

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Owoce żurawiny są źródłem cennych dla organizmu składników. Zawierają:

  • witaminy (A, C, E),
  • minerały (potas, sód, selen), 
  • luteinę
  • β-karoten
  • Najistotniejszą grupą związków prozdrowotnych stanowią jednak polifenole: flawonoidy, kwasy fenolowe oraz stilbeny1.

ŻURAWINA WIELKOOWOCOWA (VACCINIUM MACROCARPON)

Występowanie: w Polsce północno­amerykańską żurawinę wielkoowo­cową uprawia się jako zadomowiony antropofit. Ponieważ należy do roślin wrzosowatych, preferuje gleby bar­dzo kwaśne (pH 3,2-4,5), przepusz­czalne i z dużą zawartością próchni­cy. Natomiast gatunkiem rodzimym jest żurawina błotna (Vaccinium oxycoccus), która rośnie na całym niżu, aż po Podkarpacie.
Surowiec: owoce (Vaccini macrocarpi fructus).
Pora zbioru: od połowy września do początku listopada.
Ważne: osoby stosujące warfarynę nie powinny sięgać po żurawinę, ponieważ potęguje ona przeciwza­krzepowe działanie leków, co zwięk­sza częstość krwawień i siniaków. Nadmierne jej spożycie może również sprzyjać tworzeniu się ka­mieni nerkowych z powodu wzrostu wydalania szczawianu z moczem.

Wśród najczęściej spożywanych owoców żura­wina charakteryzuje się największą całkowitą zawartością związków fenolowych oraz całkowi­tą pojemnością przeciwutleniającą, wyprzedza­jąc jabłka, czerwone winogrona, truskawki, ana­nasy, banany, brzoskwinie, pomarańcze, gruszki i grejpfruty2. Dużą aktywność antyoksydacyjną zawdzięcza przede wszystkim obecności 3 głów­nych klas flawonoidów: antocyjanów, flawonoli i flawanoli. Związki fitochemiczne należące do ostatniej z tych grup odgrywają również istot­ną rolę w zapobieganiu infekcjom bakteryjnym. Ponieważ żurawinę wyróżnia duża zawartość związków fenolowych o charakterze przeci­wutleniaczy, sugeruje się jej działanie w pro­filaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, a nawet nowotwory.

Dlaczego warto spożywać żurawinę?

Źródło antyoksydantów

Spożywanie soku żurawinowego (750 ml na dobę przez 2 tygodnie) w jednym z badań zwiększało pojemność antyoksydacyjną osocza u zdrowych kobiet3. Dostępne wyniki eksperymentów z udzia­łem ochotników wskazują też, że produkty z jej owoców obniżają stężenie markerów stresu oksydacyjnego zarówno we krwi osób zdrowych, jak i u pacjentów zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowymi, a niskoka­loryczny sok żurawinowy zmniejsza inten­sywność procesu utleniania lipidów i zwięk­sza pojemność antyoksydacyjną surowicy krwi u kobiet z zespołem metabolicznym4.

ZUMW 2009 r. opublikowano wyniki badań, w któ­rych porównywano skuteczność ekstraktu z żurawiny z małą dawką trimetoprymu w pro­filaktyce nawracających zakażeń układu mo­czowego u starszych kobiet. Zaobserwowano, że lek miał niewielką przewagę w zapobieganiu  ZUM, natomiast charakteryzował się niekorzystnym wpływem na organizm5. Również inne badania dostarcza­ją dowodów, że kobiety, które często piją sok żurawinowy, rzadziej cierpią na objawowe zakażenia dróg mo­czowych – w jednym z nich w cią­gu 12 miesięcy ogólna częstość ich występowania zmniejszyła się o 35%6.

Zwalcza infekcje

Według niektórych badań dzięki dużej zawartości proantocyjanidyn ekstrakt z żurawiny może poprawić wiele aspektów funkcji odpornościo­wej, a nawet obniżyć częstotliwość objawów przeziębienia i grypy7. Jedną z jego największych zalet jest zdolność do odpierania szkodli­wych bakterii oraz zapobiegania ich gromadzeniu się w błonie śluzowej jelit. Dzięki temu pożądane szczepy, które wzmacniają układ odporno­ściowy, mogą się rozwijać i tworzyć silną obronę przed infekcjami.

Quote icon
Żurawina jest bogata w witaminę C – w 1 szklance soku dostarcza ok. 24% dziennego zapo­trzebowania na kwas askorbinowy.
 
żurawina
Ze względu na swoje właściwości antyadhezyjne i przeciwdrobnoustro­jowe żurawina wykazuje potencjał terapeutyczny w schorzeniach jamy ustnej, takich jak próchnica i zapa­lenie ozębnej – jej owoce hamują tworzenie biofilmów i wytwarza­nie kwasu przez próchnicotwórcze paciorkowce

Układ pokarmowy

W medycynie tradycyjnej uznaje się, że żurawina ma oczyszczające, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne, moczopędne i detoksykujące wła­ściwości, eliminuje toksyny oraz pomaga w ograniczeniu zatrzymywa­nia wody i wzdęć. Ostatnie badania pokazują, że jej spożywanie przy­wraca równowagę bakterii w całym przewodzie pokarmowym – działają one podobnie jak probiotyki9. Ponadto regularne spożywanie soku żurawinowego może powstrzymać lub zmniejszyć zakażenie Helicobacter pylori u osób cierpiących na wrzody żołądka10.

Kardioprotekcja

Włączenie żurawiny do codziennej diety może przynieść wiele korzy­ści dla układu krążenia i serca. W jednym badaniu stwierdzono, że spożywanie niskokalorycznego soku z jej owoców zmniejsza kilka czynników ryzyka chorób kardio­logicznych, w tym ciśnienie krwi, poziomy trójglicerydów, stany zapalne i insulinooporność11. Inne doniesienia pokazują, że żurawina i przygotowany z niej sok mogą również pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i zwiększyć frakcję HDL, a tak­że zapobiec sztywnieniu tętnic u osób z chorobami serca12.

Żurawina - jak stosować?

sok z żurawiny
W prostych krokach przygotujesz sok. Przebierz, umyj, wrzuć do garnka i zalej wodą świeżą żurawinę (tak, by ją przykryła). Dodaj cukier w proporcji 1 szklanka na 1 kg owoców. Gotuj tak długo, aż owoce zaczną pękać, a całość zgęstnieje. Następnie przecedź płyn przez sitko (by uzyskać klarowny sok) lub po ostudzeniu przelej do blendera. Gotowy napój rozlej do butelek.
  • Koktajl 350 g owoców zalej 4 szklankami wody mineralnej i gotuj, aż zaczną pękać. Odcedź i do tak przygotowanej szklanki wody żurawinowej dodaj łyżkę zmielo­nego siemienia lnianego lub sproszko­wanych łusek z nasion babki płesznik. Pij koktajl rano i przed snem – przede wszystkim wspomaga wydalanie i po­prawia równowagę hormonalną. 
  • Konfitura Umyj 500 g świeżej lub mrożonej żura­winy. Wlej do garnka 1/3 szklanki wody, dosyp ¾ szklanki cukru, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Kiedy powsta­nie gęsty syrop, dorzuć do niego owoce i duś przez kilkanaście minut, co jakiś czas dokładnie mieszając. W między­czasie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połowy cytryny, a następnie dodaj do garnka. Gotuj, aż odparuje więk­szość wody. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i od­staw do góry dnem do wystygnięcia.
  • Nalewka Wymieszaj 0,5 l spirytusu ze szklanką wody. Umyj, osusz i lekko zmiażdż 0,5 kg świeżych owoców żurawiny, a następnie przełóż je do dużego słoja. Zalej alkoholem, szczelnie zamknij i od­staw na minimum 2 tygodnie w ciem­ne miejsce. Po tym czasie zlej płyn, a owoce zasyp 100 g cukru i odstaw jeszcze na kilka dni, od czasu do czasu potrząsając słojem. Wytworzony w ten sposób sok połącz ze zlanym wcześniej alkoholem. Na koniec przelej gotową nalewkę do butelek, zakorkuj je i od­staw na 2-3 miesiące.
Bibliografia
  • Nutr. Rev. 2007; 65(11):490-502
  • Nutr. Aging 2014; 2:111-116; Antioxid. Redox Signal. 2001; 3:957-967
  • Eur. J. Nutr. 2006; 45:113-122
  • Nutr. Res. 2011; 31:190-196
  • J. Antimicrob. Chemother. 2009; 63(2):389-395
  • BMJ 2001; 322(7302):1571; Clinics (Sao Paulo). 2012; 67(6):661-667
  • Biomed Res Int. 2018; 2018:8584136
  • J Indian Soc Pe­riodontol. 2014; 18(2):136-139
  • Adv Nutr. 2016; 7(4):759S-770S
  • Helicobacter. 2005; 10(2):139-45; J Res Pharm Pract. 2016; 5(4): 248-251
  • J Nutr. 2015; 145(6):1185-93
  • Diabet Med. 2008; 25(12):1473-7; Br J Nutr. 2006; 96(2):357-64; Am J Clin Nutr. 2011; 93(5):934-40
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny