Jeszcze dekadę temu na Zachodzie grzyby były głównie cenione za swoją wartość kulinarną. Dziś stają się gwiazdami coraz większej liczby prac naukowych, które odsłaniają ich nowe ważne właściwości lecznicze, które sprawiają, że grzyby witalne migrują na nowy wyższy poziom: z półki dla żywności funkcjonalnej do nutraceutyków i produktów mykoterapii1.
Wyniki badań potwierdzają, że mają one liczne działania farmakologiczne, takie jak właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, immunomodulacyjne, cytotoksyczne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające itd2.
Najważniejsze związki aktywne w grzybach
Bioaktywne związki chemiczne, które są potencjalnie przydatne w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób, są bardzo zróżnicowane.
- Polisacharydy, czyli składniki strukturalne ściany komórkowej grzybów są najważniejsze. Mają one silną zdolność do przenoszenia informacji biologicznych. Spośród nich najlepiej znane i najliczniejsze są α- i β-glukany. Heteroglikany, peptydoglikany i kompleksy polisacharydowo-białkowe również przyczyniają się do aktywności biologicznej3. Są one przede wszystkim odpowiedzialne za działanie immunomodulacyjne ze względu na swoją zdolność do wiązania się ze specyficznymi receptorami ściany komórkowej i stymulowania specyficznych odpowiedzi immunologicznych. Wiemy już, że mają działanie przeciwnowotworowe, immunomodulacyjne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwcukrzycowe.
- Terpeny to inna klasa związków odgrywających istotną rolę w ochronie organizmu. Modulują one układ odpornościowy poprzez stymulację ekspresji genów kodujących białka biorące udział w odpowiedzi immunologicznej, ale mają również właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Wysoka zawartość terpenoidów występuje w grzybach reishi należących do rodzaju (Ganoderma)4.
- Białka zajmują ok. 10-40% suchej masy grzybów. Wykazano, że niektóre z tych proteiny mają charakterystyczne i wyraźne działania immunomodulacyjnego. Są one określane jako białka immunomodulacyjne grzybów (FIP), których mechanizmy działania mogą być różnorodne.
Białka obejmują również lektyny, które wiążą się odwracalnie z mono- i oligosacharydami o wysokiej specyficzności, rozpoznając i wchodząc w interakcje z różnymi węglowodanami i proteoglikanami na powierzchni komórki. Są zaangażowane w wiele aktywności biologicznych, takich jak wrodzona odporność i interakcje komórka-komórka, a ich mechanizm immunomodulacyjny różni się w zależności od pochodzenia związku. Mają również właściwości immunomodulacyjne, przeciwnowotworowe i antyproliferacyjne5. - Związki fenolowe to kolejne bioaktywne metabolity grzybów. Najogólniej można je nazwać antyoksydantami o różnych mechanizmach działania (wymiatanie tlenu, inaktywacja metali, hamowanie wolnych rodników, rozkład peroksydazy)6.
Najcenniejsze grzyby lecznicze
Wrośniak różnobarwny (Coriolus versicolor)
Starożytne receptury oparte na tym grzybie są do dziś dnia szeroko stosowane w Chinach w celu promowania dobrego zdrowia, siły i długowieczności7. Od 1977 r. ekstrakty z nich zostały zatwierdzone do rutynowej praktyki klinicznej w Japonii (10 lat później w Kraju Środka), szczególnie w zintegrowanej terapii nowotworowej w połączeniu z chemioterapią lub radioterapią8.
Właściwości immunomodulacyjne wrośniaka wynikają z obecności w jego ekstrakcie 2 polisacharydów związanych z białkami: peptydu polisacharydowego (PSP) oraz glikoproteiny PSK. Pierwszy z nich ma działanie immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, o czym donoszą liczne badania in vitro i in vivo oraz niektóre badania kliniczne.
Jego aktywność immunomodulacyjna wynika ze zdolności do oddziaływania na uwalnianie cytokin oraz do zwiększania ekspresji cytokin i chemokin, takich jak czynnik martwicy nowotworu alfa (TNF-α), interleukiny (IL-1β i IL-6), histamina i prostaglandyna E, aktywowania komórek NK (natural killer), zwiększania wnikania komórek dendrytycznych i T do guzów.
Co więcej, badania in vitro oraz na modelach mysich wykazały wzrost proliferacji limfocytów i poziomów immunoglobulin IgG, co sugeruje wpływ PSP na odporność humoralną. Inne wyniki sugerują rolę PSP w aktywacji różnych receptorów rozpoznających patogeny, co jest fundamentalne dla skutecznego działania wrodzonej odpowiedzi immunologicznej9.
Reishi (Ganoderma lucidum)
W Polsce znana jako lakownica żółtawa. To jeden z najczęściej stosowanych grzybów leczniczych na świecie. Dzięki zawartości triterpenoidów lakownica ma wyraźne właściwości przeciwnowotworowe, cytotoksyczne i hamujące enzymy i polisacharydów. Natomiast obecne w niej polisacharydy, takie jak: α-1,3, β-1,3 i β-1,6-D-glukany, charakteryzują się silnymi właściwościami antyangiogennymi i wzmacniającymi układ odpornościowy.
W szczególności, jeśli chodzi o działanie immunomodulacyjne reishi, zaobserwowano, że zachodzi ono poprzez wiele mechanizmów, takich jak aktywacja cytotoksycznych komórek T, limfocytów B, komórek dendrytycznych, makrofagów, komórek NK, szlaku TLR-4 i innych komórek układu odpornościowego, a także ich produktów ubocznych TNF-α, interleukin IL-1, IL-2, IL-3 i IL-6 oraz aktywnych pośredników azotu i tlenu.
To jednak zaledwie początek listy. Naukowcy oszacowali, że Ganoderma lucidum ma ponad 400 innych bioaktywnych metabolitów o licznych efektach zdrowotnych. Warto tu wspomnieć o peptydach i ich przeciwutleniającej roli oraz o przeciwwirusowych izoenzymach lakkazy10.
Maitake (Grifola frondosa)
Dzięki bioaktywnemu GFP (związek β-glukanu proteoglikanowego) aktywuje makrofagi, limfocyty T i komórki NK. Jednak niedawno z fermentowanej grzybni maitake wyekstrahowano nową glikoproteinę, która może regulować białka zaangażowane w apoptozę i reakcję na stres11.
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus)
To jeden z nielicznych grzybów, który może pochwalić się zawartością związków o właściwościach neurotropowych i neuroprotekcyjnych, które łatwo pokonują barierę krew-mózg. Soplówka ma również właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, immunostymulujące12.
Shiitake (Lentinula edodes)
Zawarty w tych grzybach lentinan może oddziaływać na aktywację inflamasomów, składników wrodzonego układu odpornościowego odpowiedzialnych za wywoływanie reakcji zapalnych. [29] Chcąc ustalić, czy jedzenie tych grzybów w suszonej postaci może poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka, międzynarodowy zespół badaczy przeprowadził 4-tygodniowy eksperyment.
52 zdrowych dorosłych w wieku 21-41 lat spożywało 5 lub 10 g shiitake dziennie. Od każdego z nich pobrano krew, ślinę i surowicę przed i po zakończeniu badania. Okazało się, że spożywanie Lentinula edodes przez miesiąc skutkowało zwiększoną proliferacją ex vivo komórek gd-T (o 60% więcej) i NK-T (2-krotnie więcej).
Ponadto uczeni odnotowali wzrost sIgA, co sugerowało poprawę odporności jelit; zmniejszenie CRP wskazujące na mniejszy stan zapalny. To zaś doprowadziło ich do wniosku, że regularna obecność shiitake na naszych talerzach skutkuje poprawą odporności13.
Sekret peptydów
Chińczycy przeprowadzili serię eksperymentów w celu określenia potencjału immunomodulacyjnego i systematycznej oceny aktywności immunomodulacyjnej białek wyekstrahowanych z grzybów jadalnych.
Ponieważ makrofagi są niezwykle funkcjonalnie bogatymi komórkami, odgrywają kluczową rolę w obronie gospodarza przed zakażeniami bakteryjnymi ze względu na ich zdolności fagocytarne, cytotoksyczne i wewnątrzkomórkowe zabijanie naukowcy postanowili sprawdzić, czy białka wspierają ich działanie14. Okazało się, że zwiększają one fagocytozę neutrofili przez makrofagi, co wskazuje, że te mogą zwiększać zdolność immunomodulacyjną myszy.
Po stymulacji różnymi stężeniami białek grzybów jadalnych makrofagi zwiększyły produkcję tlenku azotu, wolnych rodników i cytokin prozapalnych, w tym IFN-γ, TNF-α, IL-6 i IL-1β. Ta ostatnia cząsteczka wytwarzana przez makrofagi może być zaangażowana w mechanizm gorączki poprzez indukowanie ostrej odpowiedzi białkowej fazy. Pojawia się ona, gdy występuje infekcja wirusowa lub stan zapalny.
Białka pochodzące z grzybów mogą wnikać do makrofagów w celu produkcji IL-6, która m.in. uczestniczy w obronie immunologicznej organizmu15. Z kolei interferon gamma odgrywa kluczową rolę w obronie gospodarza przed wirusami. Natomiast czynnik martwicy nowotworu (TNF) to grupa cytokin wydzielanych przez aktywowane mononuklearne makrofagi, komórki NK i limfocyty T.
Wśród nich TNF-α jest głównym czynnikiem immunomodulacyjnym, który promuje infiltrację komórek odpornościowych i jest w stanie zwiększyć infiltrację limfocytów do miejsca zakażenia, co odgrywa kluczową rolę we wczesnej odpowiedzi na zakażenie przeciwwirusowe16.
Jak widać, warto polubić grzyby witalne. Jednak jeżeli nie możesz się przekonać do włączenia ich do jadłospisu, sięgnij po ich suplementy.
- Biomed. J. 2014;37:345–356
- Integr. Med. (Encinitas) 2014;13:32-44; J. Restor. Med. 2017;6:16-26; Front. Pharmacol. 2020;11:580656
- Curr. Top. Med. Chem. 2013;13:2791-806
- Trends Biotechnol. 2013;31:668-77
- J. Fungi. 2020; 6:269. doi: 10.3390/jof6040269
- Chem. Res. J. 2020;5:106-118
- BMC Immunol. 2015; 16:34, doi: 10.1186/s12865-015-0100-5
- Discov. Med. 2017;23:207-19
- Front Immunol. 2017 Sep 6:8:1087
- TURJAF. 2019; 7(sp 1): 84-9; Rev. Mex. Mic. 2011;34:63-83
- Nutr. Cancer. 2016; 68: 267-79
- Int J Mol Sci. 2021 Jan 10;22(2): 634
- Healthy Young Adults, Journal of the American College of Nutrition, 34:6, 478-87, doi: 10.1080/07315724.2014.950391
- 9, 16 J Food Prot (1990) 53(10):883. doi: 10.4315/0362-028x-53.10.883; J Funct Foods (2020) 66:6. doi: 10.1016/j.jff.2020.103791
- 50, 51 Toxicology. 2005 Mar 15;208(2):249-58; Annu Rev Immunol. 1997:15:323-50
- 53,53 Nat Rev Immunol. 2020 Jun;20(6): 363-74; Immunity. 2012 May 25;36(5):705-16