Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Jego zalet nie ma końca

Miód ma wiele właściwości prozdrowotnych i można go traktować jako naturalny suplement diety. Dowiedziono także, że unieszkodliwia wolne rodniki tlenowe, zatem zapobiega i łagodzi przebieg chorób, w których patogenezie główną rolę odgrywa stres oksydacyjny. Naukowcy podkreślają ponadto, że miód wspomaga gojenie ran, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwcukrzycowo.

Artykuł na: 17-22 minuty
Zdrowe zakupy

Jakie wartości prozdrowotne ma miód?

Badania wskazują, że miód działa przeciwutleniająco, a ponadto wykazuje szerokie spektrum właściwości terapeutycznych, takich jak działa­nie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antymutagenne, przyspieszające gojenie się ran, przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Może zapobiegać także roz­wojowi nowotworów, ponieważ zmniejsza przewlekły stan zapalny, przyspiesza regenerację tkanek i korzystnie wpływa na odporność, zatem przeciwdziała czynnikom ryzyka powstawania nowotworów. Badania dowiodły, że miód może zapobiegać rakowi piersi, jelita grubego, nerek, prostaty, endometrium, szyjki macicy i jamy ustnej. 

Miód zmniejsza także czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego u zdrowych osób – powoduje obniżenie skurczowego ciśnienia krwi oraz poziomu trójglicerydów i lipoprotein o niskiej gęstości u zwierząt doświadczalnych. Ponadto zaobserwowano mniej­szą częstość występowania ostrych objawów oddechowych u osób, które codziennie przyjmowały miód.

Miód korzystnie wpływa także na płodność: poprawia poziom hormonów żeńskich, zwiększa odsetek plemników i ich ruchliwość oraz korzystnie wpływa na spermatogenezę (proces wytwarzania plemników) i poziom testosteronu. Kobiety po menopauzie, które spożywały miód, wykazywały zaś znaczną poprawę pamięci w porównaniu do kobiet otrzymujących terapię estrogenem i progestagenem.

Miód
Miód wykazuje również m.in. działanie immunomodulujące, estrogenne, regulacyjne, antymutagenne i przeciwnowotworowe. Miód jako lek stosowany w medycynie ludowej jest wymieniany w najdawniejszych archiwach pisanych w wielu zakątkach świata. Medycyna zachodnia sięga po niego jednak w bardzo ograniczonym zakresie. Niektórzy naukowcy proponują tymczasem stosowanie miodu w terapii uzupełniającej, z uwagi na jego właściwości antyoksydacyjne.

Działanie przeciwutleniające miodu

Przeciwutleniacze to substancje unieszkodliwiające wolne rod­niki tlenowe. Stres oksydacyjny, czyli stan, w którym organizm nie jest w stanie usunąć nadmiaru tych aktywnych form tlenu, sprzyja nowotworom, syntezie mutagenów, starzeniu się, miażdżycy i wielu przewlekłym oraz zwyrodnieniowym choro­bom.

Komórki mają jednak liczne mechanizmy, przy pomocy których chronią się przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Ten system obronny składa się m.in. oksydacyjnych czynników ochronnych, takich jak katalaza, dysmutaza ponadtlenkowa, peroksydaza, kwas askorbinowy, tokoferol i polifenole.

Właściwości przeciwutleniające miodu zmierzono za pomocą testu zdolności absorpcji rodników tlenowych (ORAC), testu zmiatania 1,1-difenylo-2-pikrylohydrazylu (DPPH) i testu mocy antyoksydacyjnej redukcji żelaza (FRAP). Wykazały one, że miód, niezależnie od tego z jakich kwiatów pocho­dzi i w jakich krajach został wytworzony, posiada wysokie właściwości przeciwutleniające.

Za tę właściwość odpowia­dają m.in. kwasy fenolowe i flawonoidy, a także cukry, białka, aminokwasy, karoteny, kwasy organiczne, produkty reakcji Maillarda (reakcja ta zachodzi pod wpływem ciepła pomiędzy cukrami i aminokwasami). Naukowcy wykazali również, że miód zwiększa ilość i aktywność przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, witamina C, reduktaza glutationowa i kwas moczowy u zdrowych osób. Spójrzmy zatem, w jaki sposób antyoksydacyjne działanie miodu wspomaga nasze zdrowie i zapobiega chorobom. Badania dowiodły, że miód…

Skład miodu różni się w zależności od źródła kwiato­wego. Uśredniając, skład miodu można stwierdzić, że składa się on z co najmniej 181 substancji i zawiera głównie cukry: fruktozę (38%) i glukozę (31%). Zawiera on również liczne enzymy, aminokwasy (50-85% wszystkich aminokwasów stanowi prolina), białka, flawonoidy i kwasy fenolowe. Wśród witamin mamy za to ryboflawinę (wita­mina B2), niacynę (witamina B3), kwas foliowy, kwas pan­totenowy (witamina B5), witaminę B6 i witaminę C. Miód zawiera także wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez, selen, chrom i mangan. Warto także zwrócić uwagę na bogaty skład flawonoidów, ponieważ to m.in. te substancje odpowiadają za antyoksydacyjne właściwości miodu.
  Miód

Miód niszczy chorobotwórcze bakterie

Miód ogranicza wzrost patogen­nych szczepów, takich jak Strep­tococcus pyogenes, Streptococcus typhi, Staphylococcus aureus, Streptococcus koagulazo-ujemny i E. coli. Hamuje również wzrost szczepów, takich jak Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter bauman­nii i Klebsiella.

Antybakteryjne dzia­łanie miodu przypisuje się kwaśnemu pH, efektowi osmo­tycznemu cukrów i obecności H2O2, wytwarzanego przez enzym peroksydazę, zawartości flawonoidów, kwasów feno­lowych i lizozymu. W mechanizmie działania miodu istotną rolę odgrywają także defensyna-1 (peptyd przeciwdrobno­ustrojowy) i metyloglioksal.

Co więcej, wysoka zawartość cukru w miodzie może być również pomocna w eliminacji bakterii poprzez osmozę. Wspomniany metyloglioksal (MGO) i jego prekursor dihydroksyaceton (DHA) zostały uznane za inhibitory wzrostu bakterii poprzez hamowanie aktywno­ści enzymów, ułatwiających bakteriom kolonizację i szybki wzrost. Ponadto miody penetrują chroniące kolonie bakterii biofilmy, w tym te wytwarzane przez takie groźne patogeny, jak Staphylococcus epidermidis oporny na metycylinę (MRSE), Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylo­coccus aureus, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Clostridium difficile i E. coli.

Miód wspomaga gojenie ran

Gojenie się ran jest wieloetapo­wym i złożonym procesem, w któ­rym mamy m.in. krzepnięcie, stan zapalny, proliferację komórek, przebudowę tkanek i wymianę uszkodzonej tkanki. Od zarania dziejów miód był szeroko stoso­wany w leczeniu różnego rodzaju ran, w tym trudno gojących się, oparzeniowych, martwiczych, stopy cukrzycowej i ran pooperacyjnych.

W fazie zapalnej gojenia ran miód pomaga w eliminacji tkanek martwiczych, usprawnia przebudowę tkanek i hamuje wzrost bakterii, co przyspiesza gojenie. Miód pobudza ponadto białe krwinki do uwalniania cytokin i inter­leukin, przyspieszających proces gojenia. Wysoka zawartość cukru i osmolarność miodu również przyczyniają się do szybszego gojenia poprzez usuwanie wody z rany. Miód akty­wuje ponadto enzym AMPK (kinaza białkowa aktywowana adenozyno-5’monofosforanem) i enzymy przeciwutleniające, które łagodzą stres oksydacyjny i przez to pobudzają proli­ferację oraz migrację fibroblastów (komórki tkanki łącznej, biorące udział w gojeniu ran), a także funkcje wytwarzających energię mitochondriów, co również korzystnie wpływa na proces gojenia ran.

  Miód

W miejscach zranienia wzrasta aktywność dwóch rodzajów enzymów trawiących białka: proteazy serynowej i metalopro­teazy macierzy. H2O2 zawarty w miodzie reguluje ich aktyw­ność dzięki czemu dochodzi do usunięcia z ran martwych tkanek i bakterii.

Ponadto podczas fazy stanu zapalnego H2O2 stymuluje wzrost fibroblastów i komórek nabłonko­wych w celu naprawy uszkodzeń oraz stymuluje jądrowe czynniki transkrypcyjne do namnażania komórek i gojenia ran.

Badania dowodzą również, że H2O2 pobudza receptory dla insuliny, aby uruchomić łańcuch zdarzeń molekularnych, ułatwiających pobieranie aminokwasów i glukozy, niezbęd­nych do wzrostu komórek. Sam miód może także dostarczać rosnącym komórkom witamin, minerałów, cukrów i amino­kwasów oraz wspierać fagocyty (komórki żerne) w pochłania­niu infekujących rany bakterii.

Miód zwalcza infekcje grzybicze

Badania wykazały, że miód wyka­zuje aktywność przeciwgrzybi­czą przeciwko Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Penicillium chrysogenum, Microsporum gyp­seum, Candida albicans, Saccha­romyces i gatunkom Malassezia. Przypisuje się ją obecności enzy­mów, metyloglioksalu i wysokiej zawartości cukru.

Miód hamuje wzrost grzybów poprzez zapobieganie tworze­niu się biofilmu, niszczenie istniejących biofilmów i zakłóce­nie integralności błony komórkowej grzybów, co prowadzi do ich śmierci i zahamowania wzrostu. Naukowcy wykazali także, że flawonoidy zawarte w miodzie spowalniają wzrost grzybów i hamuje niektóre procesy komórkowe, które są zaangażowane we wzrost namnażanie grzybów.

Przeciwwirusowe działanie miodu

Przeciwwirusowe działanie miodu przypisuje się m.in. zawartej w nim miedzi, która inaktywuje wirusy, a także obecności kwasu askorbino­wego, flawonoidów i H2O2, które hamują namnażanie wirusów poprzez przerwanie transkrypcji i translacji materiały genetycznego wirusa.

Badania wyka­zały, że miód niszczy wirusa różyczki, opryszczki pospolitej i ospy wietrznej oraz półpaśca. Działanie przeciwwiru­sowe miodu jest także związane z zawartością wydzieliny z gruczołów ślinowych i gardłowych pszczoły miodnej. Zawiera ona bowiem metabolity tlenku azotu (NO), azo­tyny i azotany, pobudzające mechanizmy obrony przed wirusami, zarówno wirusami DNA, jak i RNA. Stwierdzono również, że zawartość flawonoidów w miodzie hamuje transkrypcję i replikację wirusów.

Miód hamuje stany zapalne

Jeśli ostry stan zapalny prze­dłuża się, przekształca się w przewlekły stan zapalny. Jest on uważany za główną przyczynę wielu przewlekłych chorób. W związku z tym działanie przeciwzapalne ma przeciwdzia­łać chorobom.

Dowiedziono, że w przebiegu reakcji zalanej dochodzi m.in. do aktywacji enzymów, prowadzącej do syntezy i wydzielania mediatorów stanu zapalnego i cytokin prozapalnych – miód hamuje ich wytwarzanie i aktyw­ność.

Ponadto flawonoidy, takie jak chryzyna, kwercetyna i galangina, są w stanie hamować aktywność enzymów prozapalnych i mediatorów, powodujących przewlekłe stany zapalne. Stan zapalny nasilają także reaktywne formy tlenu, wytwarzane przez makrofagi, monocyty i neutro­file, czyli białe krwinki. Miód hamuje ich aktywność, dając tym samym organizmowi czas na uruchomienie szlaków przeciwzapalnych.

Miód
Stan zapalny jest skomplikowaną biologiczną odpowiedzią tkanek na działanie szkodliwych bodź­ców, obecność patogenów lub uraz. Stan zapalny może być ostry lub przewlekły. Ostry stan zapalny jest wczesną reakcją organizmu na bodźce. Jego oznaką jest zaczerwienienie, ból, obrzęk i utrata funkcji danej tkanki.

Miód reguluje glikemię

Cukrzyca jest złożonym zespo­łem metabolicznym. Odpo­wiedzialny jest za nią niedobór insuliny lub jej brak. W zespole tym występuje wiele niepra­widłowości w metabolizmie lipoprotein i węglowodanów z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Ostre powikła­nia tego zaburzenia mogą obejmować hiperosmolarność, cukrzycową kwasicę ketonową i stan hiperglikemii, które mogą prowadzić nawet do śmierci.

Naukowcy uznali miód za potencjalny środek przeciwcukrzycowy. Badania wykazały, że działając m.in. przeciwu­tleniająco, obniża poziom glukozy u szczurów z cukrzycą typu 1 i 2. To przeciwcukrzycowe lub hipoglikemiczne działanie miodu przypisuje się obecności w nim fruk­tozy, która pomaga regulować odpowiedź insulinową, co skutkuje odzyskaniem kontroli nad poziomem glukozy we krwi.

Inna hipoteza sugeruje, że poziom glukozy ulega obniżeniu wskutek opóźnienia trawienia i wchłaniania sacharozy – za efekt ten odpowiada oligosacharyd pala­tynoza. Doniesiono również, że wychwytywanie glukozy w komórkach może być zwiększone wskutek działania fruktozy, co prowadzi do zmniejszonego spożycia i wchła­niania cukru z pokarmu i wywołuje efekt hipoglikemiczny.

Poziom glukozy może być również regulowany przez specyficzną hipoglikemiczną rolę fruktozy w wątrobie. Inny proponowany mechanizm wyjaśnia, że hipoglike­miczne działanie miodu może wynikać z jego roli w modu­lowaniu szlaku sygnałowego insuliny i zapobieganiu insulinooporności.

Mutagenność, czyli zdolność do wywoływania mutacji gene­tycznych, jest ściśle związana z rozwojem nowotworów. Miód wykazuje silne działanie antymutagenne poprzez wpływ na ekspresję genów szlaków naprawczych. W jednym z badań przetestowano anty­mutagenne właściwości miodu z akacji, gryki, wierzbówki kiprzycy, soi, błotni leśnej i kolcowoju. Wszystkie miody wykazały znaczące hamowanie mutagenności wywoła­nej, konieczne jest jednak przeprowadzenie szerszych badań, aby zrozumieć mechanizmy antymutagennego działania miodu.
  Miód

Przeciwnowotworowe działanie miodu

Komórki nowotworowe cha­rakteryzują dwie cechy: nie­pohamowane namnażanie się i nieodpowiednia odpowiedź na czynniki apoptotyczne, czyli zmu­szające nieprawidłowe komórki do samobójstwa. Powszechnie stosowane w leczeniu raka leki celują często właśnie w mecha­nizm programowanej śmierci i są induktorami apoptozy. Podobnie jest w przypadku miodu.

Badania dowiodły, że miód indukuje apoptozę w ludzkich liniach komórkowych raka piersi, okrężnicy i szyjki macicy oraz glejaka. Co więcej, miód wywiera działanie terapeutyczne i zapobiegawcze w odniesieniu do nowotworów na wiele sposobów, takich jak modulacja odpowiedzi immunologicznej, poprawa para­metrów hematologicznych i stymulacja mitochondrialnego szlaku apoptotycznego. Ponadto dowiedziono, że flawonoidy i fenole zawarte w miodzie blokują cykl komórkowy glejaka, czerniaka i raka okrężnicy.

Jak miód reguluje funkcje układu odpornościowego?

Immunomodulacja polega na zmianie funkcji układu odporno­ściowego. Badania dowiodły, że miód stymuluje układ odporno­ściowy organizmu do zwalczania infekcji poprzez pobudzanie aktywności neutrofilów, limfocy­tów T, limfocytów B i wydzielanie przez nie przeciwciał oraz pobudzanie monocytów do wydzielania zawiadujących reakcjami odpornościowymi cytokin.

Glukoza z miodu służy ponadto do wytworzenia H2O2, który jest uważany za główny składnik aktywujący układ odpornościowy. Dostarcza również substrat do gli­kolizy, która służy do wytworzenia energii w makrofagach, umożliwiając im pełnienie funkcji immunomodulacyjnej.

Badania wykazały, że powolne trawienie i wchłanianie cukrów sprzyja powstawaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) w jelitach – SCFA pełnią ważną rolę w budowaniu odporności organizmu. Za to nigeroza, obecna w miodzie, chroni układ odpornościowy. Niecukrowe skład­niki miodu i przeciwutleniacze mogą być również odpowie­dzialne za immunomodulację.

Ponadto badania wykazały, że miody Manuka, pastwiskowe, z nigeryjskiej dżungli i mleczko pszczele regulują wydzielanie cytokin i w ten sposób, pośred­nio, funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zwięk­szają poziom endogennych przeciwutleniaczy.

Miód chroni układ krążenia

Miód ma zdolność regulowania niektórych czynników ryzyka ser­cowo-naczyniowego. Powoduje m.in. obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej oraz obniża stężenie glukozy u pacjentów kardiologicznych i zdrowych osób. Obniża także poziom białka CRP, będącego markerem stanu zapalnego. Stymuluje produkcję tlenku azotu (NO), który reguluje ciśnienia krwi i napięcie naczy­niowe, hamuje także agregację płytek krwi, adhezję leukocy­tów i zapobiega proliferacji komórek mięśni gładkich – w ten sposób przeciwdziała miażdżycy.

W badaniu na szczurach udowodniono, że zastosowanie miodu zwiększa poziom enzymów antyoksydacyjnych, chroniących przed zawałem mięśnia sercowego. Inne badanie wykazało, że miód powo­duje wzrost markerów antyoksydacyjnych w szczurzym modelu zawału mięśnia sercowego.

Artykuł jest skróconą i uproszczoną wersją publikacji naukowej.
TEKST SARFRAZ AHMED, SITI AMRAH SULAIMAN, ATIF AMIN BAIG, MUHAMMAD IBRAHIM, SANA LIAQAT, SAIRA FATIMA, SADIA JABEEN, NIGHAT SHAMIM, NOR HAYATI OTHMAN
Bibliografia
  • Oxid Med Cell Longev. 2018 Jan 18;2018:8367846. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5822819/
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny