Okazuje się, że gotowane jajko w połączeniu z surowymi warzywami uwalnia więcej kartenoidów, czyli przeciwutleniaczy. Organizm po ich spożyciu przyswaja więcej składników odżywczych.
Naukowcy z Purdue University przekonują, że im więcej warzyw jest w naszej diecie, tym lepiej, ponieważ dzięki temu nasz organizm przyswaja więcej kartenoidów. Jak specjaliści doszli do takich wniosków?
Trzy wersje sałatek z surowych warzyw podano 16 zdrowym, młodym ochotnikom. Jedna grupa jadła sałatkę bez jajek, drugiej dodano po 1,5 jajka, a pozostałym po trzy.
U osób spożywających najwięcej jajek z warzywami, karotenoidy wchłoniły się czterokrotnie lepiej niż u osób, które w ogóle nie włączają jaj do swojej diety.
Karotenoidy zawarte w testowanej sałatce to: beta-karoten, alfa-karoten, likopen, luteina i zeaksantyna.
Tekst: Monika Piorun