Pestki dyni – właściwości
Pestki dyni zawierają szereg ważnych składników i substancji:
- witaminy,
 - cynk, selen, mangan, miedź, żelazo, fosfor, potas i wapń,
 - nasycone kwasy tłuszczowe, w tym sterole i skwalen,
 - antyoksydanty.
 
Udowodniono, że pestki dyni:
- zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca,
 - działają przeciwnowotworowo,
 - chronią przed osteoporozą,
 - zmniejszają ryzyko rozwoju arteriosklerozy,
 - łagodzą objawy zwyrodnienia stawów i innych schorzeń powiązanych z bolesnymi obrzękami,
 - wykazują działanie przeciwlękowe,
 - zabijają niektóre mikroorganizmy, w tym bakterie i grzyby, a także pasożyty,
 - wzmacniają reakcję immunologiczną.
 
Co ciekawe, smażenie pestek dyni podnosi w nich zawartość steroli oraz witaminy E. Warto też podkreślić, że aż 40-60% zawartości pestek dyni stanowią kwasy tłuszczowe. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie oleju z pestek dyni. Olej virgin powstaje poprzez smażenie pestek dyni w temperaturze 100 st. C, a następnie wyciskanie z nich oleju. Natomiast olej tłoczony na zimno pozyskuje się z pestek niepoddanych obróbce termicznej i wyciskanych w temperaturze niższej niż 50 st. C1.
Olej z pestek dyni - właściwości
Olej z pestek dyni jest gęsty, ma kolor żółty lub brązowy. Jest źródłem kwasu linoleinowego oraz innych kwasów tłuszczowych. Specjaliści podejrzewają więc, że może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Udowodniono, że olej z pestek dyni:
- działa przeciwcukrzycowo,
 - wykazuje aktywność antybakteryjną i przeciwgrzybiczą,
 - łagodzi stany zapalne (w tym w przebiegu zapalenia stawów),
 - zawiera antyoksydanty,
 - spowalnia rozwój nadciśnienia,
 - łagodzi objawy wysokiego cholesterolu,
 - zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, piersi, płuc oraz jelita grubego.
 
Liczne badania naukowe udowodniły skuteczność oleju z pestek dyni w zwalczaniu takich schorzeń jak:
- Choroby układu moczowego. Od wielu lat specjaliści zalecają spożywanie oleju z pestek dyni w celu złagodzenia objawów łagodnego przerostu prostaty oraz podrażnienia pęcherza moczowego. Ponadto lipidy znajdujące się w oleju z pestek dyni zmniejszają ciśnienie w pęcherzu moczowym i moczowodach.
 - Choroby serca. W badaniu przeprowadzonym na szczurach z arteriosklerozą wykazano, że zwierzęta karmione pestkami dyni miały wyższy poziom cholesterolu HDL, obniżył się za to u nich całkowity poziom cholesterolu, a frakcja LDL zmalała o niemal 80%. Nadciśnienie. Olej z pestek dyni jest równie skuteczny, co antagonista kanału wapniowego – amlodypina. Przywraca on prawidłowy poziom tlenku azotu w naczyniach krwionośnych1.
 
Ile pić oleju z pestek dyni?
Należy spożywać nie więcej niż 3 łyżeczki oleju z pestek dyni dziennie (1 łyżeczka 2-3 razy na dobę). Dzieci powinny spożywać 1 łyżeczkę oleju z pestek dyni na dobę2. Dostępne są również suplementy z olejem z pestek dyni w postaci kapsułek. Ich stosowanie zależy od konkretnego produktu.
Jaka jest cena oleju z pestek dyni?
Średnia cena za 250 ml oleju z pestek dyni to około 25 zł. Z kolei średnia cena oleju z pestek dyni w kapsułkach to 25-40 zł, zależnie od wielkości opakowania.
- https://www.researchgate.net/publication/340816454_CUCURBITA_MIXTA_PUMPKIN_SEEDS-A_GENERAL_OVERVIEW_ON_THEIR_HEALTH_BENEFITS
 - https://dietetycy.org.pl/olej-z-pestek-dyni/