Zespół badaczy z Kanady, USA i Danii twierdzi, że zdrowa dieta to jedyna rzecz, która odróżnia zdrowe osoby starsze od zdecydowanej większości schorowanych seniorów, a wśród 75-latków różnica ta staje się jeszcze bardziej widoczna
Po przeanalizowaniu stylu życia i stanu zdrowia 105-tysięcznej grupy, której uczestników monitorowano nawet przez 30 lat, naukowcy odkryli, że jedną ze stałych cech charakterystycznych zdrowych ludzi starszych jest spożywanie dużych ilości owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów i roślin strączkowych.
W wieku 70 i 75 lat uczestników przebadano pod kątem 11 przewlekłych problemów zdrowotnych, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca, a także sprawności umysłowej. Do tego czasu osoby odżywiające się zdrowo miały ponad 2-krotnie większe szanse na dalszy brak przewlekłych zaburzeń.
Tylko blisko 9,8 tys. seniorów w badanej grupie było wolnych od chorób do czasu osiągnięcia 70.r.ż. – wszyscy przestrzegali zdrowej diety. Pozostali, którzy cierpieli na co najmniej jeden przewlekły problem zdrowotny lub wykazywali oznaki pogorszenia stanu umysłowego, odżywiali się dużą ilością tłuszczów trans, przetworzonego mięsa i słodkich napojów.
- Nat Med 2025; doi: 10.1038/s41591-025-03570-S