Do listy zasług, jakie można przypisać kawie, można więc teraz dopisać kolejną. To tym bardziej istotne, ponieważ wiele badań poświęca się ostatnio wpływowi mikrobiomu jelitowego na nasze zdrowie, a wpływ ten jest niezaprzeczalnie fundamentalny.
Jak przeprowadzono badania?
Naukowcy przeanalizowali próbki kału od 22 867 osób. Podzielono je na grupy, zgodnie z ilością wypijanych filiżanek kawy w ujęciu czasowym. Okazało się, że badani regularnie pijący kawę często mają wyższy poziom szczepu bakterii L. asaccharolyticus.
"Są to bakterie niezbędne dla jelit, a posiadanie zróżnicowanego mikrobiomu jest niezbędne dla dobrego zdrowia (...). Zdrowe jelita są istotnym czynnikiem w walce z chorobami serca, skutkami chemioterapii i wieloma innymi "- powiedział dr Michael Caplan, wykładowca na University of Chicago i dyrektor naukowy w Endeavor Health.
Czytaj również:
Przyczyny dysbiozy jelitowej. Czym jest SIBO i jak je rozpoznać?
7 powodów, by zadbać o mikrobiotę
Skład mikrobiomu jest kluczowy dla zdrowia. Oto kilka wskazówek, jak uleczyć jelita
Co więcej, dobroczynny wpływ ma również kawa bezkofeinowa zawierająca kwasy chlorogenowy i chinowy - polifenole, które według naukowców odpowiadają za wzrost pożytecznych bakterii jelitowych.
A teraz wisienka na torcie - badanie wykazało wykazało, że dodanie cukru czy mleka nie obniża pozytywnego wpływu na bakterie.
"Bardzo bezpieczne jest wypicie jednej lub dwóch filiżanek kawy dziennie, a to wystarczy, aby pobudzić florę jelitową i pomóc poprawić swoje długoterminowe zdrowie" - powiedział dr Caplan.
Źródło: PAP