Torebki herbaty odfiltrowują z wody metale ciężkie

Nie musisz filtrować wody na herbatę – zrobi to za Ciebie saszetka herbaty. Pochłania ona znajdujące się w wodzie metale ciężkie, takie jak ołów i kadm oraz działa jak naturalny filtr. Jony metali ciężkich przyklejają się do liści herbaty w torebce i pozostają tam, dopóki nie zostaną wyjęte po zakończeniu parzenia.

23 lipiec 2025
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Northwestern przetestowali, w jaki sposób różne rodzaje herbaty, sypanej i torebkowej, oraz metody jej parzenia wpływały na wchłanianie metali ciężkich z wody. Absorbowały je nie tylko same herbaciane liście, lecz także torebki herbaty, a najlepiej sprawdzały się te celulozowe.

Bawełniane i nylonowe wchłaniały tylko niewielkie ilości metali. Celulozowe (papierowe, a nie z tzw. bioplastiku na bazie celulozy) torebki herbaty są również zdrowsze, o ile nie zawierają plastikowych środków uszczelniających. Są wykonane z włókna, z którym organizm może sobie poradzić, podczas gdy te nylonowe uwalniają mikroplastik – twierdzą naukowcy.

Quote icon
Celulozowe torebki mają większą powierzchnię niż inne rodzaje, dzięki czemu mogą wiązać więcej jonów metali

 – wyjaśnia badacz dr Vinayak Dravid.

Oprócz stosowania celulozowych torebek kluczowy jest długi czas parzenia. Im dłużej parzy się herbatę, tym więcej jonów metali jest wchłanianych. Zaledwie kilkusekundowe parzenie nie będzie miało prawie żadnego wpływu na ich poziom, więc lepiej, by trwało ono kilka minut.

Parzenie przez całą noc w przypadku herbaty mrożonej może wyeliminować z wody niemal wszystkie jony metali ciężkich. Naukowcy twierdzą, że parzenie herbaty przez 3-5 min może spowodować usunięcie z wody ok. 15% ołowiu.

Bibliografia
  • ACS Food Sci Technol 2025; 5(3): 928-933
Wczytaj więcej
Nasze magazyny