Czarny czosnek - właściwości
Czarny czosnek stosowano już w starożytności w Korei, Japonii i Tajlandii. Jest nim tak naprawdę znany nam biały czosnek, ale poddany specjalnym procesom fermentacji.
Zabiegi te zwiększają bioaktywność czosnku oraz zmieniają zawartość znajdujących się w nim składników odżywczych (np. zwiększają ilość niektórych aminokwasów). Sprawiają również, że zmianie ulega smak czosnku - czarny jest łagodny i słodszy, ponieważ proces, któremu jest poddawany, zmienia węglowodany w monosacharydy, w tym glukozę.
Liczne badania wykazały, że czarny czosnek to antyoksydant (niszczy wolne rodniki tlenowe) i naturalny środek przeciwzapalny. Przypisuje mu się także właściwości chroniące przed otyłością, nowotworami, chorobami układu krążenia, alergiami czy schorzeniami neurodegeneracyjnymi*.
Okazuje się ponadto, że czarny czosnek może również chronić organizm przed zakażeniem dróg oddechowych. Zawiera kwasy fenolowe, takie jak kwas galusowy, kawowy, kwas wanilinowy, kwas ferulowy i kwas chlorogenowy oraz różne flawonoidy, takie jak epikatechina, katechina, resweratrol, mirycetyna czy kwercetyna.
Substancje te od dawna znane są ze swoich właściwości antywirusowych, zwłaszcza w odniesieniu do wirusów wywołujących
zakażenia dróg oddechowych.
To również potencjalne źródło naturalnych substancji zwalczających Mpro, czyli białko, umożliwiające namnażanie się SARS-CoV-2, czyli wirusa wywołującego covid-19. Badania dowiodły, że wyciąg z czarnego czosnku w stężeniu 0,5 mg/ml całkowicie hamuje aktywność tego białka**.
Jak przechowywać czarny czosnek?
Czarny czosnek przechowujemy w zamkniętym, chłodnym i ciemnym miejscu.
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8401630
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8036510