5 porcji warzyw i owoców dziennie - czy to dużo? Jak wygląda taka porcja?

Stróże naszego zdrowia przekonują, że powinniśmy zjadać codziennie 5 porcji owoców i warzyw – ale jak wygląda taka porcja?

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Jak naprawdę wygląda 1 z 5 porcji dziennie?

Poniżej pokazujemy, czym jest 1 porcja każdego rodzaju owoców lub warzyw. Staraj się spożywać codziennie od 5 do 8 porcji. Zwróć uwagę, że produkty oznaczone gwiazdką (*) liczą się jako tylko jedna porcja dzienna, nawet jeśli spożyjesz ich więcej, niż wynosi zalecana ilość, a więc wybieraj mądrze.

Wszyscy od dawna znamy już to zalecenie: wiemy, że powinniśmy każdego dnia zjadać 5 porcji owoców i warzyw, by ustrzec się przed chorobami przewlekłymi, takimi jak problemy z krążeniem lub rak.

warzywa
Dla miłośników brokułów będzie to 8 różyczek dziennie, natomiast średniej wielkości jabłko, banan lub gruszka będzie stanowić następną porcję. Jeśli chodzi o mniejsze owoce, takie jak kiwi, śliwki czy mandarynki, trzeba będzie zjeść 2 sztuki. Kolejną porcją będzie jedna lub dwie garści owoców jagodowych.

Gdy jednak zajrzymy do wózków osób stojących przed nami w kolejce do kasy, okaże się, że bardzo niewielu spośród nas istotnie wzięło sobie do serca tę wskazówkę. Większość ludzi kupuje pizzę, frytki, ciasteczka oraz przetworzone, gotowe posiłki – podczas gdy świeży owoc lub warzywo trudno znaleźć w zasięgu wzroku.

A jak radzą sobie pozostali z nas , którzy codziennie zjadają zalecane 5 porcji, a być może nawet więcej? Czy wiemy w ogóle, jak wygląda „porcja”?

Światowy Fundusz Badań Onkologicznych podaje, że porcja waży ok. 80 g – czyli dla osiągnięcia zalecanych 5 porcji dziennie powinniśmy zjadać 400 g. Ponieważ mało kto chodzi wszędzie z wagą pod pachą, dobrze byłoby wiedzieć, jak wygląda na talerzu porcja o wadze 80 g.

rodzynki
Porcją jest też czubata łyżka stołowa, czyli 30 g suszonych owoców, takich jak rodzynki, podobnie jak jest nią szklanka o pojemności 150 ml niesłodzonego soku z owoców lub warzyw. Jednak podobnie jak w przypadku zalecanego dziennego spożycia (RDA) suplementów witaminowych, które powinniśmy przyjmować, są to minimalne wymogi dla zapobiegania chorobom.

Ile powinniśmy jeść owoców i warzyw?

  • Warzywa krzyżowe brokuł, kalafior, brukselka - 8 różyczek lub kawałków
  • Warzywa korzeniowe marchew, pasternak, słodki ziemniak - 1 całe
  • Zielone liście sałatkowe sałata, surowy szpinak, rukola - 1 miseczka do płatków śniadaniowych
  • Średnie lub duże warzywa por, papryka słodka, cukinia - 0,5-1 całe warzywo
  • Małe lub krojone warzywa groszek, kukurydza, krojona kapusta, grzyby, fasola szparagowa - 3-4 czubate łyżki stołowe
  • Gotowane rośliny strączkowe* fasola, soczewica, cieciorka, groch łuskany, soja - 3 łyżki stołowe
  • Małe owoce kiwi, śliwka, mandarynka - 2 całe
  • Średniej wielkości owoce jabłko, pomarańcza, brzoskwinia, gruszka, banan - 1 cały
  • Suszone owoce* rodzynki, suszone morele, suszona żurawina - 1 czubata łyżka stołowa (30 g)
  • Niesłodzony sok z owoców lub warzyw* sok pomarańczowy, sok jabłkowy, sok pomidorowy - 1 szklanka (150 ml)
  • Owoce jagodowe borówki, truskawki, winogrona - 1-2 garści
Bibliografia
  • Rebecca Whittaker, “What Your 5 a Day Portions REALLY Should Look Like (and It’s Definitely More Broccoli Than You Thought...),” May 10, 2024, dailymail.co.uk
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny