Smoothie na śniadanie to wspaniały sposób na zastrzyk zdrowia z samego rana. Zawarte w tym napoju flawanole – aktywne składniki owoców cytrusowych i jagód, które wrzucamy do blendera – są kluczem do zdrowego serca. Naukowcy oceniają, że potrzebujemy codziennie do 600 mg flawanoli, by zachować zdrowie układu krążenia, a ilość tę można łatwo zapewnić sobie za pomocą pysznego smoothie.
Naukowcy odkryli niezwykły wpływ, jaki banany mogą wywierać na bogate we flawanole owoce, takie jak mieszanki jagód. W jednym z testów badacze z University of California w Davis stwierdzili, że dodanie bananów do jagodowego smoothie obniża poziom flawanoli o 84%!
Ma to związek z własnościami zawartej w bananach PPO (oksydazy polifenolowej). Jeśli przetniesz banan, szybko zacznie on brązowieć; to właśnie ten proces obniża poziom flawanoli w innych owocach.
Badacze sprawdzali zawartość flawanoli w różnych smoothie, mierząc poziom tych związków we krwi uczestników, którzy łykali także kapsułki z flawanolami dla porównania. Jagodowy smoothie bez trudu zapewniał zalecaną dzienną dawkę flawanoli w wysokości 400-600 mg, lecz poziom ten spadał znacząco, gdy do mieszanki dodawano banan.
Właściwości PPO nie oznaczają, że nie powinniśmy nigdy wrzucać bananów do blendera; należy tylko pominąć wtedy jagody, a zamiast nich dodać owoce i warzywa zawierające PPO, takie jak botwinka i gruszki, które przynoszą inne korzyści zdrowotne. Jeśli jednak jesteś uzależniony od bananowego smoothie, to, jak podpowiadają badacze, możesz czerpać flawanole z osobnych źródeł: herbaty, czekolady i czerwonego wina.
Smoothie bogate we flawanole
- Jagody
- Wiśnie
- Winogrona
- Ananas
- Pomarańcze
- Brzoskwinie
- Mango
- Jogurt
- Spirulina
- Jarmuż
- Jabłka
Smoothie z PPO
- Banany
- Botwinka
- Gruszki
- Awokado