Lepiej nie dodawaj bananów do koktajlu. Powód jest zaskakujący

Nie dodawaj pochopnie tych owoców do porannego smoothie – zniweczą one bogactwo flawanoli w innych owocach

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Smoothie na śniadanie to wspaniały sposób na zastrzyk zdrowia z samego rana. Zawarte w tym napoju flawanole – aktywne składniki owoców cytrusowych i jagód, które wrzucamy do blen­dera – są kluczem do zdrowego serca. Naukowcy oce­niają, że potrzebujemy codziennie do 600 mg flawanoli, by zachować zdrowie układu krążenia, a ilość tę można łatwo zapewnić sobie za pomocą pysznego smoothie.

koktajl z bananem
Wszystkie korzyści zdrowotne smoothie moż­na jednak zniweczyć, dodając do mieszanki 1 ba­nan. Ten dodatek eliminuje bogactwo flawanoli z innych owoców i warzyw, takich jak borówki amerykańskie, jeżyny, jarmuż i spirulina.

Naukowcy odkryli niezwykły wpływ, jaki ba­nany mogą wywierać na bogate we flawanole owoce, takie jak mieszanki jagód. W jednym z te­stów badacze z University of California w Davis stwierdzili, że dodanie bananów do jagodowe­go smoothie obniża poziom flawanoli o 84%!

Ma to związek z własnościami zawartej w bana­nach PPO (oksydazy polifenolowej). Jeśli przetniesz banan, szybko zacznie on brązowieć; to właśnie ten proces obniża poziom flawanoli w innych owocach.

Badacze sprawdzali zawartość flawanoli w różnych smoothie, mierząc poziom tych związków we krwi uczestników, którzy łykali także kapsułki z flawa­nolami dla porównania. Jagodowy smoothie bez trudu zapewniał zalecaną dzienną dawkę flawanoli w wysokości 400-600 mg, lecz poziom ten spadał znacząco, gdy do mieszanki dodawano banan.

Jagodowy smoothie
Naukowcy radzą, by do przygotowania bomby flawanolowej wybierać owoce o niskiej zawar­tości PPO, takie jak jagody, ananas, pomarańcze i mango. Jabłka zawierają PPO, ale ich zawartość flawanoli należy także do najwyższych wśród owoców, więc chyba warto dać im szansę.

Właściwości PPO nie oznaczają, że nie powin­niśmy nigdy wrzucać bananów do blendera; na­leży tylko pominąć wtedy jagody, a zamiast nich dodać owoce i warzywa zawierające PPO, takie jak botwinka i gruszki, które przynoszą inne ko­rzyści zdrowotne. Jeśli jednak jesteś uzależniony od bananowego smoothie, to, jak podpowiadają badacze, możesz czerpać flawanole z osobnych źródeł: herbaty, czekolady i czerwonego wina.

Smoothie bogate we flawanole

  • Jagody
  • Wiśnie
  • Winogrona
  • Ananas
  • Pomarańcze
  • Brzoskwinie
  • Mango
  • Jogurt
  • Spirulina
  • Jarmuż
  • Jabłka

Smoothie z PPO

  • Banany
  • Botwinka
  • Gruszki
  • Awokado
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny