Owoce jagodowe - właściwości zdrowotne i przepisy

Czarne leśne jagody, maliny, jeżyny, truskawki, borówki, owoce bzu a także jagody acai i goji są bombą najcenniejszych fitoskładników – aktywnych biologiczne naturalnych związków roślinnych. Zatem nie żałuj ich sobie w najbliższych miesiącach!

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Owoce jagodowe - drogocenny skład

Owoce jagodowe są rekordzistami w ilości fitoskładników w stosunku do kalorii. Oznacza to, że mają w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia aktywnych biologicznie naturalnych roślinnych związków chemicznych, dzięki którym układ immunologiczny uruchomia swoje samouzdrawiające i autoochronne właściwości.

Owoce jagodowe obniżają poziom cukru we krwi po posiłku, działają antyzapalnie oraz podnoszą właściwości antyoksydacyjne osocza

Cukrów prostych, a zatem i kalorii, mają za to spośród owoców najmniej. Samo zdrowie. Wszystkie jagody i ich soki uznane są dlatego za superpokarmy.

Według najnowszych doniesień nauki ludzie dłużej zachowają zdrowie, jeśli będą czerpać z bogactwa znajdującego się w tych roślinach. Jeśli włączymy je do swojej codziennej diety, zmniejszymy ryzyko zapadnięcia na choroby przewlekłe. Korzystajmy z ich dobrodziejstw zwłaszcza wtedy, gdy są świeże – późną wiosną i latem.

Owoce jagodowe obniżają poziom cukru we krwi po posiłku, działają antyzapalnie oraz podnoszą właściwości antyoksydacyjne osocza. Dzięki temu wspierają układ sercowo-naczyniowy i chronią przed chorobami o podłożu metabolicznym.

Naukowcy pracują nad dalszymi badaniami nad wpływem owoców jagodowych na nasze zdrowie, ponieważ mają przesłanki, że ich skład pozwala nam lepiej radzić sobie ze skutkami stresu, poprawia stan jelit oraz skóry przy chorobach atopowych1.

Owoce jagodowe wspierają odporność organizmu

Wartość jagód i ich kuzynów jest wysoka, ponieważ na tle innych owoców wyróżniają się ilością i mocą antyoksydantów, które chronią komórki całego organizmu (również skóry) przed starzeniem się.

Dr Joel Fuhrman, amerykański lekarz, który w swoich bestsellerowych książkach promuje terapie medycyny alternatywnej, pisze, że owoce jagodowe zapewniają optymalną odporność organizmu. Oznacza to nie tylko lepsze zdrowie, ale również młodszy wygląd, bo dzięki nim komórki skóry są bardziej elastyczne i sprężyste.

To między innymi polifenole, kwasy garbnikowe i antocyjany zawarte w tych owocach sprawiają, że nasze komórki zachowują żywotność, ponieważ chronione są przed bakteriami, wirusami, pasożytami oraz zanieczyszczeniami środowiskowymi (w tym także przed smogiem)2.

Owoce jagodowe mają właściwości przeciwnowotworowe

Ponadto naukowcy udowodnili, że owoce te mają silne właściwości antynowotworowe. Owoce jagodowe, zawierają cenny kwas elagowy, który hamuje rozwój guzów.

Do owoców jagodowych zaliczamy:

  • leśne czarne jagody,
  • borówki amerykańskie,
  • maliny i jeżyny,
  • jagody acai i jagody goji,
  • owoce czarnego bzu,
  • truskawki.

Wśród badaczy zwrócono na niego uwagę już w latach 80., szukając w składzie owoców i warzyw. Okazało się, że najwięcej mają go jeżyny.

Kiedy szczury wystawiono na działanie rakotwórczych chemikaliów, które uszkadzają DNA, a następnie karmiono je suszonymi jeżynami, ich DNA wróciło do stanu bliskiemu normalnemu. Pod wpływem tych owoców zanotowano redukcję guzów przełyku, jamy ustnej, okrężnicy oraz sutka3. Cała gama antocyjanów obecnych w owocach jagodowych odznacza się silnymi właściwościami przeciwnowotworowymi.

Owoce te zawierają również wyjątkowo dużo witaminy C, a badania wykazały, że regularne jedzenie produktów w nią bogatych, zarówno zapobiega powstawaniu nowotworów, jak i wspomaga leczenie osób chorych na raka.

Witamina C nie tylko chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które uszkadzają komórki, ale także przed powstawaniem rakotwórczych nitrozoamin. Wzmacnia też układ immunologiczny.

Dodatkowo witamina C jest niezbędna w syntezie kolagenu, głównego białka tkanki łącznej, która scala komórki. Dopóki kolagen jest silny, powstrzymuje migrację komórek rakowych do tkanek. Aby ułatwić sobie ekspansję, komórki rakowe wydzielają enzym kolagenazę, która uszkadza kolagen i tkankę łączną.

Zespół dr Linusa Paulinga, laureata nagrody Nobla z Chemii, zaleca przyjmować ponad 1 g witaminy C dziennie. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie i wrażliwa na działanie światła oraz wysokich temperatur. Dlatego owoce jagodowe należy jeść jak najświeższe i surowe.

Jedź owoce jagodowe - będziesz żyć dłużej

Istnieje ścisły związek między jedzeniem owoców jagodowych a niższą śmiertelnością, a wynika to z tego, że zawarte w nich antocyjany zapobiegają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.

Aż o 25% zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej, która doprowadza do zawału mięśnia sercowego często kończącego się zgonem. W badaniach wykazano, że wyższe spożycie jagód i truskawek było związane z 32% niższym odsetkiem zawałów.

Nie stwierdzono jednak wpływu obecności owoców jagodowych w diecie na ryzyko udaru. Antyoksydacyjne działanie owoców jagodowych obniża bowiem przede wszystkim ciśnienie tętnicze.

Co ciekawe, najlepiej reagują na nie kobiety w wieku poniżej 60 lat. Pod wpływem raczenia się malinami, jagodami czy truskawkami najszybciej obniża się u nich ciśnienie, a także spada masa tłuszczowa nawet o 10%.

Inną chorobą cywilizacyjną powodującą wysoką śmiertelność jest cukrzyca. Okazuje się, że jedzenie dużych ilości borówek pomaga w jej leczeniu, ponieważ dzięki nim spada poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów a podnosi się poziom cholesterolu HDL.

Podczas badań 150 osób wyniki poprawiły się po 12 tygodniach diety borówkowej. Zaobserwowano, że już 150 g tych owoców zjedzonych dziennie trwale poprawia stan naczyń krwionośnych oraz poziom lipidów. Zbadano przy okazji, że borówki nie wpływają na oporność na insulinę4.

Sok z czarnego bzu na infekcje wirusowe

Badania wykazują, że wyciąg z czarnego bzu pomaga skutecznie zahamować rozprzestrzenianie się wirusa grypy i skrócić trwanie jej objawów. Czarny bez dzięki antocyjanom potrafi wspierać odporność organizmu i zwalczać infekcje wirusowe, zwłaszcza grypę.

Antocyjany mają kolor czerwony, fioletowy, czarny lub niebieski i znajdują się w: owocach jagodowych, skórce bakłażana, porzeczkach, winogronach, wiśniach i czarnym ryżu.

Sok z czarnego bzu ma silniejsze właściwości lecznicze niż same jagody. Leczniczo działają 2-3 łyżki soku dziennie dla dorosłych i 1-4 łyżeczki dla dzieci w zależności od wieku.

Ajurwedyjska głodówka owocowa na pamięć

Według ajurwedy problemy z pamięcią często są skutkiem niedożywienia mózgu. Z biegiem lat jego tkanki ulegają zniszczeniu i funkcje poznawcze zaczynają szwankować. Problemy z pamięcią i koncentracją mają też osoby nadużywające alkoholu czy marihuany.

Ajurwedyjskim sposobem na oczyszczenie i regenerację mózgu oraz wzmocnienie układu nerwowego jest głodówka z owocami, która trwa 3-5 dni. W letnie miesiące najlepiej 3 raz dziennie jeść owoce jagodowe.

Dodatkowo możemy włączyć do głodówki owocowej następujące owoce:

  • dla typu vatta – papaję, suszone śliwki i mango,
  • dla typu pitta – winogrona, granaty i jabłka,
  • dla typu kapha – jabłka, żurawinę i granaty.

Podczas tej owocowej ajurwedyjskiej głodówki zaleca się codziennie wieczorem picie naparu z triphala (pół łyżeczki ziół parzymy przez 5-10 min w filiżance gorącej wody).

Kiedy skończymy głodówkę, włączmy do diety bataty, tapiokę, szpinak, migdały, pomarańcze, masło klarowane, mleko, które pobudzają pamięć, a unikajmy ciężkostrawnego mięsa.

Przepisy z owocami jagodowymi

Gęsty mus jeżynowy lub jagodowy

  • przepis na 2 porcje
  • składniki:
    • 2 szklanki jeżyn lub malin
    • ½ szklanki borówek amerykańskich
    • ½ jabłka
    • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
    • 2 łyżeczki miodu o łagodnym smaku (na przykład lipowego lub akacjowego)
    • kilka listków świeżej mięty
    • szczypta cynamonu

Wrzuć do kielicha blendera jeżyny lub jagody, obrany i pokrojony kawałek jabłka i wlej sok jabłkowy. Zmiksuj na gładko. 

Kilka listków mięty porwij na kawałeczki i wrzuć do koktajlu. Następnie dodaj miód i szczyptę cynamonu dla smaku. Zmiksuj ponownie. Przelej do małych miseczek i posyp posiekaną miętą lub ozdób wierzch całymi listkami.

Koktajl purpurowy

  • przepis na 1 porcję
  • składniki:
    • szklanka soku z granatu bez dodatku cukru 
    • dwie garście szpinaku baby
    • garść sałaty masłowej
    • ¼ ogórka
    • szklanka jagód
    • 3 daktyle 
    • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    • 1 szklanka lodu

Posiekaj daktyle i zmiel wszystkie składniki w blenderze aż uzyskają jednolitą konsystencję.

Błyskawiczny koktajl malinowy

  • przepis na 1 porcję
  • składniki:
    • 3 łyżki płatków owsianych górskich
    • 200 ml mleka zwykłego lub roślinnego, np. sojowego
    • 150 g malin
    • 1 łyżka płatków migdałowych
    • 1-2 łyżeczki pszczelego miodu

Płatki owsiane wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem do ich wysokości. Odstaw na minimum 30 min, aby namiękły. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem.

Letnia sałatka z truskawkami i borówkami

  • przepis na 4 porcje
  • składniki:
    • 1 opakowanie roszponki
    • 200 g świeżych truskawek
    • 100 g borówek 
    • 2 brzoskwinie 
    • 1 awokado
    • 2 łyżki orzechów laskowych 
  • sos: 
    • sok z 2 cytryn 
    • 2 łyżeczki pszczelego miodu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • szczypta słodkiej papryki do smaku

Truskawki umyj i pokrój w plastry. Z brzoskwiń i awokado usuń pestki, pokrój je w kostkę (awokado obierz wcześniej ze skórki). Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w misce. Przygotowane owoce delikatnie wymieszaj z roszponką oraz sosem i posyp posiekanymi orzeszkami.

Marchewki z jagodami i cynamonem

  • przepis na 2 porcje
  • składniki:
    • 600 g marchewek
    • 1-2 łyżki oleju kokosowego lub masło klarowane
    • płaska łyżka cynamonu
    • około 150 ml białego wytrawnego wina (może być też świeży sok z jabłek lub pomarańczy)
    • 300 g jagód

Marchewki obierz, umyj, pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć marchewki i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając aż zmiękną. Posyp cynamonem i wlej wino. Duś, mieszając, aż wino odparuje. Wsyp jagody, duś przez 1-2 minuty (jagody powinny mocno się podgrzać, ale zachować swój kształt).

 

Bibliografia
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/
  • Superodporność. Jak z posiłków czerpać zdrowie?, dr Joel Fuhrman, wyd. Vital
  • Syed DN, Afaq F, Mukhtar H. Pomegranate derived products for cancer chemoprevention. Semin Cancer Biol 2007; 17(5); 377-85
  • https://academic.oup.com/advances/article/
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny