Wystarczy zalać czubatą łyżkę nasion siemienia lnianego szklanką gorącej wody i wypić powstały żel po upływie 20 minut, by odczuć ulgę. Tak działa obecny w nim błonnik, który niczym opatrunek ochrania ścianę podrażnionego żołądka i jelit. 20% tego błonnika stanowi żelująca frakcja rozpuszczalna, wiążąca treść pokarmową i regulująca perystaltykę.
Pozostałe 80% to frakcja nierozpuszczalna, będąca pożywką dla fizjologicznej mikrobioty jelitowej, która chroni nas przed zakażeniami przewodu pokarmowego, odżywia komórki nabłonka jelitowego i pobudza je do wytwarzania ochronnej warstwy śluzu. Ponadto nasiona lnu są źródłem kwasu alfa-linolenowego należącego do kwasów omega-3, który działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie i chroni komórki przed wolnymi rodnikami tlenowymi.
Jedna łyżka stołowa lnu, czyli 3 gramy nasion, pokrywa aż 12% naszego dziennego zapotrzebowania na błonnik1.
Tekst redakcyjny
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5480968/