Kina używają często do produkcji popcornu częściowo uwodornionego oleju kokosowego – a częściowe uwodornienie wytwarza okropne tłuszcze trans, zwiększające ryzyko chorób serca poprzez powodowanie odkładania się wapnia w tętnicach i sprzyjanie stanom zapalnym.
Jakie korzyści daje olej kokosowy?
Jednakże niedawne badania sugerują, że nieuwodorniony olej kokosowy może:
- Sprzyjać zdrowiu serca Wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, co z kolei pomaga chronić się przed chorobami tego organu.
- Zwalczać Alzheimera i inne zaburzenia poznawcze Mózg dotknięty chorobą Alzheimera nie wykorzystuje glukozy w wydajny sposób. Olej kokosowy może pomagać mu zrekompensować jego obniżoną zdolność używania glukozy jako paliwa.
- Pomagać w utracie wagi Olej kokosowy to prawie 90% tłuszczów nasyconych (które, jak przyznaje obecnie wielu ekspertów, nie są aż takimi złoczyńcami, za jakich kiedyś je uważano), a większa część tych tłuszczów złożona jest z trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT). Organizm nie magazynuje raczej MCT w postaci tłuszczu, lecz natychmiast zużywa je, uzyskując z nich energię, co przyspiesza metabolizm.
- Zwalczać infekcje Jest bogaty w m.in. kwas laurynowy, który ma własności przeciwdrobnoustrojowe i chroni przed bakterią H. pylori, wywołującą wrzody żołądka. Olej kokosowy zawiera również kwas dekanowy (kaprynowy) o silnych właściwościach przeciwdrożdżakowych. Wszystkie MCT odżywiają zdrowe bakterie w jelicie grubym i pomagają walczyć ze szkodliwymi patogenami w przewodzie pokarmowym.
Smaczny dodatek do Twojej diety
Aby uzyskać z niego maksimum korzyści zdrowotnych, zwracaj uwagę, by kupować produkt jak najmniej przetworzony. Na etykiecie powinno znaleźć się określenie „olej kokosowy extra virgin” lub „organiczny olej kokosowy”, a w jego składzie nie powinno być żadnych tłuszczów trans. Unikaj też wszystkich produktów o zjełczałym lub metalicznym zapachu.
Jak używać oleju kokosowego dla zdrowia?
Spróbuj używać oleju kokosowego do:
- Przygotowania popołudniowego napoju stawiającego na nogi Aby wyprodukować mój ulubiony tonik energetyczny, zmieszaj filiżankę gorącej wody z łyżką stołową oleju kokosowego, łyżką melasy i ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru. Wymieszaj składniki, aż olej roztopi się, a imbir rozpuści. Oprócz korzyści płynących z oleju kokosowego melasa będzie bogatym źródłem witaminy B6 (dla zdrowego metabolizmu i funkcjonowania układu odpornościowego), żelaza, chromu i innych ważnych składników mineralnych, a imbir jest naturalnym stymulantem.
- Pieczenia warzyw Posiekaj kilka korzeniowych, wymieszaj je z roztopionym olejem kokosowym i piecz w piekarniku w temperaturze 175°C, aż staną się miękkie. Lekko słodki smak oleju kokosowego pasuje szczególnie do marchwi, słodkich ziemniaków i buraków.
- Wypieków Olejem kokosowym możesz zastępować masło, w proporcji 1:1, w przepisach na mufinki, ciasta i inne wypieki. Możesz też używać go do natłuszczania patelni.
- Prażenia popcornu Nie musisz o nic się martwić, pod warunkiem, że wybierzesz olej kokosowy, które nie jest uwodorniony.