Guarana - ile ma kofeiny?
Paulinia guarana (cierniopląt), nazywana również guaraną, to roślina naturalnie występująca w rejonie Amazonii. Napój pozyskiwany z jej nasion był stosowany przez rdzennych mieszkańców w celu zmniejszenia pragnienia, wrażliwości na upał i zmęczenia przed planowaną bitwą lub w czasie długiego marszu1.
Jest on naturalnym źródłem kofeiny: substancja ta stanowi nawet 5% suchej masy nasion guarany, podczas gdy nasiona kawy zawierają jej zaledwie 1-2%.
Do czego używa się guarany?
Z danych statystycznych wynika, że w skali świata: 70% wyhodowanych nasion guarany wykorzystuje się do produkcji napojów energetyzujących i bezalkoholowych, a pozostałe 30% trafia na rynek farmaceutyczny i kosmetyczny bądź do bezpośredniego spożycia.
Co jeszcze ma w sobie guarana?
W guaranie duże stężenie osiągają również taniny, które stanowią 6% jej suchej masy. Są to organiczne związki chemiczne, nazywane też garbnikami, którym przypisuje się między innymi silne działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
Badania na temat guarany
Najnowsze badania potwierdzają, że guarana zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia wydolność organizmu2. Badanie przeprowadzone w Brazylii w 2013 roku potwierdziło tego rodzaju działanie guarany nawet w przypadku zmęczenia towarzyszącego chemioterapii:
- według ekspertów skuteczna okazała się dawka 37,5 mg ekstraktu z ciernioplątu, przyjmowana doustnie dwa razy dziennie
- uczestnicy badania przyjmowali ekstrakt przez trzy tygodnie, przy czym pierwszą dawkę podano im po upływie tygodnia od chemioterapii3.
Z kolei inne badanie, przeprowadzone przez włoskich specjalistów, nie wykazało wprawdzie znaczącej różnicy w samopoczuciu 27 zdrowych ochotników przyjmujących 350 mg guarany trzy razy dziennie przez 5 dni względem grupy kontrolnej (placebo), jednak zaobserwowano, że uczestniczki badania zgłaszały po jego zakończeniu poprawę w postrzeganiu samych siebie4.
Zdaniem specjalistów najwięcej korzyści przynosi spożywanie małych lub umiarkowanych dawek kofeiny (na przykład w postaci suplementów z guarany), w dawce 2-3 mg/kg masy ciała.
UWAGA! Istnieje możliwość przedawkowania kofeiny, a spożycie 10 g czystej guarany jest prawdopodobnie śmiertelne2.
Maca (żen-szeń peruwiański) poprawia pracę układu nerwowego
Pochodząca z Ameryki Południowej maca (Lepidium meyenii), nazywana też pieprzycą peruwiańską lub peruwiańskim żeń-szeniem, od dwóch dziesięcioleci zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, głównie ze względu na substancje adaptogenne oraz poprawiające libido, pamięć i koncentrację, które występują w jej korzeniu. Roślina ta należy do rodzaju kapustowatych, podobnie jak dobrze znana w naszym kraju pieprzyca siewna, czyli rzeżucha.
Jak udowodniono w badaniu na myszach, maca poprawia pracę układu nerwowego, zwiększając zdolność do orientacji w przestrzeni i zapobiegając powstawaniu luk w pamięci5,7. Jest ponadto dobrym źródłem błonnika, a także zawiera działającą antyoksydacyjnie witaminę C, miedź i żelazo5.
Na co jeszcze dobra jest maca?
Korzeń pieprzycy peruwiańskiej występuje w wielu odmianach kolorystycznych, z których najrzadsza to czarna. Uchodzi ona za wartościową dla mężczyzn, zwłaszcza pragnących zwiększyć masę mięśniową i wytrzymałość, a także chcących poprawić swoją zdolność koncentracji i libido.
Maca wykazuje działanie energetyzujące i poprawia kondycję fizyczną
W przeprowadzonym przez peruwiańskich specjalistów badaniu udowodniono, że spożywanie 1500 mg świeżego korzenia pieprzycy dziennie przez 60 dni zwiększyło u sportowców wydolność oddechową z 2 ml/kg/min do 57,75 ml/kg/min, gdzie kg oznacza 1 kg masy ciała5,6. Korzeń ten wpływa ponadto na działanie dysmutazy ponadtlenkowej, enzymu neutralizującego wolne rodniki tlenowe, i ogranicza peroksydację (utlenianie) lipidów5, powodującą między innymi uszkodzenie błon komórkowych.
Różeniec górski usuwa stres i lęki
Różeniec górski, rosnący również w Polsce, wykazuje wiele cennych właściwości. Mieli go podobno spożywać nawet radzieccy kosmonauci w celu ochrony przed promieniowaniem jonizującym8. Przypisuje się mu również zdolność do poprawy pracy organizmu w sytuacjach wymagających jednoczesnego wysiłku fizycznego i umysłowego. Prawdopodobnie jest to powiązane z redukowaniem przez tę roślinę uczucia zmęczenia9.
Rożeniec górski wykazuje także działanie przeciwdepresyjne, zmniejszające lęki i antystresowe.
Jak zrobić nalewkę z różeńca górskiego?
Z różeńca górskiego można w prosty sposób przygotować samodzielnie nalewkę:
- zalej rozdrobnione kłącze różeńca ciepłym alkoholem 40% w proporcjach 1:5
- maceruj przez co najmniej 14 dni, przefiltruj
- pij nalewkę maksymalnie 2-3 razy dziennie, po 5 ml, nie dłużej jednak niż przez 4 miesiące10.
UWAGA! Przedawkowanie nalewki z różeńca może prowadzić do stanów niepokoju, bezsenności, drżenia kończyn czy tak zwanej gonitwy myśli.
Tauryna wycisza i uspokaja
Tauryna to aminokwas, który nie bierze udziału w syntezie białek, ale występuje w stanie wolnym w tkankach organizmu. Jego największe stężenie odnotowuje się w sercu, mięśniach, mózgu i gałce ocznej. Tauryna pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, w tym osmoregulacyjną, modulującą kanały wapniowe i przeciwutleniającą. Przyspiesza ponadto regenerację mięśni po wytężonym wysiłku i wzmacnia skurcze mięśni.
Jaką funkcję pełni tauryna?
Tauryna nie jest neurotransmiterem, ale pełni ważną funkcję, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zwiększając stężenie dekarboksylazy kwasu glutaminowego (GAD), enzymu występującego między innymi w mózgu i trzustce, a odpowiadającego za wytwarzanie w naszym ciele najważniejszego neuroprzekaźnika o działaniu hamującym, jakim jest kwas gamma-aminomasłowy (GABA), przeciwdziała nadmiernemu pobudzeniu organizmu.
Dodajmy, że organizm noworodków nie jest w stanie syntezować tauryny, jednak mleko matki i mieszanki dla niemowląt zawierają ją w ilości niezbędnej do zaspokojenia potrzeb rozwijającego się dziecka.
Występowanie tauryny w organizmie regulują nerki: jeśli zbyt mało przyjmujemy jej z pokarmem, kłębuszki nerkowe odfiltrowują ją i tym samym zapobiegają jej niedoborom11.
Co jeszcze powoduje tauryna?
Udowodniono, że tauryna obniża ciśnienie tętnicze krwi poprzez rozkurczanie naczyń krwionośnych - w ten sposób może więc działać uspokajająco. Aminokwas ten uczestniczy także w powstawaniu kwasów żółciowych, odgrywa zatem ważną rolę w procesach trawiennych12, a ponadto wiele wskazuje na to, że chroni nas również przed wystąpieniem zespołu metabolicznego11.
Tauryna jest antyoksydantem - chroniąc komórki przed negatywnym działaniem wolnych rodników, przyczynia się do zwiększenia pułapu tlenowego i umożliwia wydłużenie wysiłku fizycznego; naukowcy sugerują, że wspomaga również regenerację organizmu i przywraca nam siły13,14.
Aminokwas ten jest popularnym składnikiem napojów energetyzujących - w 1 szklance takiego napoju (250 ml) może znajdować się nawet 1000 mg tauryny15. Naturalne źródła tauryny w diecie to ryby i małże, mięso (w tym drób) i mleko15.
Dlaczego nie należy mieszać substancji pobudzających?
Specjaliści przestrzegają, że łączenie kilku substancji pobudzających może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ponadto osoby, które nie ukończyły 18. roku życia, w ogóle nie powinny po nie sięgać, zwłaszcza w postaci napojów energetyzujących. Lista możliwych długoterminowych działań niepożądanych jest długa i obejmuje między innymi wzrost ciśnienia tętniczego i ubytki w kościach16.
W przypadku osób dorosłych łączenie kilku (nawet naturalnych) substancji pobudzających może zaś skutkować silnym bólem mięśni i nienaturalnie wysokim stężeniem kinazy kreatynowej17, co wiąże się z uszkodzeniem mięśni i może prowadzić do zawału. A zatem zachowajmy zdrowy rozsądek i suplementy diety przywracające energię stosujmy zgodnie ze wskazówkami producenta.
- Bioactive Nutraceuticals and Dietary Supplements in Neurological and Brain Disease Prevention and Therapy 2015, Pages 57-63
- https://www.researchgate.net/publication/50363633_A-Z_of_ nutritional_supplements_Dietary_supplements_sports_nutrition_ foods_and_ergogenic_aids_for_health_and_performance-Part_19
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24237188/
- https://jnrbm.biomedcentral.com/articles/10.1186/1477-5751-12-9
- https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2020/fo/c9fo02732g
- https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1321
- Food and Chemical Toxicology, Volume 45, Issue 10, October 2007, Pages 1882-1890
- Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements 2019, Pages 383-400
- Sustained Energy for Enhanced Human Functions and Activity 2017, Pages 173-186
- https://rozanski.li/1202/rozeniec-rhodiola-w-ziololecznictwie/
- Bioactive Food as Dietary Interventions for the Aging Population, 2013, Pages 159-171
- Nadciśnienie tętnicze, 2013; t. 17 nr 2
- https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-2-2-63
- https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-003-0002-3
- Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents - A Handbook for Mental Health Clinicians, Practical Resources for the Mental Health Professional 2010, Pages 71-9917.
- https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/szkodliwa-energia-czyli-dlaczego-napoje-energetyzujace-nie-sa-dla-dzieci/
- Side Effects of Drugs Annual, Volume 30, 2008, Pages 551-560